Sari direct la conținut

Codul roșu de caniculă care afectează România se extinde până la mijlocul săptămânii viitoare / Când va fi vârful de caniculă? „Este o situație fără precedent”

HotNews.ro
Canicula si disconfort termic accentuat in Bucuresti. Foto: Agerpres
Canicula si disconfort termic accentuat in Bucuresti. Foto: Agerpres

Începutul săptămânii viitoare ar reprezenta vârful episodului de caniculă, a declarat joi directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, astfel încât ANM ia în calcul prelungirea Codului roșu.

După cum a avertizat deja dimineață ANM, valul de căldură se menține ridicat în toată țara, iar pentru weekend meteorologii au emis un cod roșu de caniculă.

”Avertizarea meteorologică de cod roşu vizează zilele de sâmbătă şi duminică, este vizată toată ţara sub avertizare cod roşu şi portocaliu. Ne aşteptăm ca în zonele avertizate de cod roşu, respectiv în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, să consemnăm valori ale regimului de temperaturi la nivelul maximelor de 37 şi 41 de grade, iar codul portocaliu între 35 şi 40 de grade C. În zona litoralului vor fi 32-35 de grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, într-o şedinţă operativă de la Palatul Victoria, având ca scop stabilirea măsurilor necesare a fi adoptate pentru gestionarea problematicii generate de valul de caniculă, potrivit News.ro.

Când va fi vârful episodului de caniculă

Doar că, potrivit acesteia, vârful caniculei va fi la începutul săptămânii viitoare, motiv pentru care, cu siguranță, va fi prelungită avertizarea de Cod roșu.

”Ceea ce este important, luni, marţi şi miercuri, echipa ANM ia în considerare să prelungească Codul Roşu, având în vedere menţinerea regimului de temperaturi la valori de 40-41 de grade, practic debutul săptămânii viitoare ar reprezenta vîrful acestui episod de caniculă, persistent, intens şi extins în toată ţara”, a precizat directorul executiv al ANM.

”Vom actualiza zilnic aceste mesaje, din timp, de aceea am luat în considerare cu două zile înainte să emitem codul roşu, pentru că este o situaţie fără precedent, niciodată nu am avut un cod roşu la nivelul ariei de extindere, aşa cum este acum, cum arată harta pentru zilele de sâmbătă şi duminică. Luni, marţi şi miercuri, din nou atenţie, pentru că, cu siguranţă, vom prelungi acest cod”, a mai spus Mateescu.

Temperaturi în creștere în toată țara

Joi, 11 iulie, un Cod Galben de caniculă vizează cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș, în timp ce  temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade. Un Cod Portocaliu de căldură extremă este valabil joi, 11 iulie, în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei și în vestul și sud-vestul Transilvaniei. În aceste zone, temperatura poate ajunge la 39 de grade.

Vineri, 12 iulie, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, fiind în vigoare o avertizare Cod Portocaliu de caniculă, iar temperaturile urcă spre 40 de grade. La munte și pe litoral va fi un pic mai răcoare, unde va fi în vigoare un Cod Galben de căldură extremă, potrivit ANM.

În schimb, pentru sâmbătă și duminică, 13 și 14 iulie, ANM a emis un Cod Roșu de caniculă extremă pentru cea mai mare parte a țării, respectiv Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, unde se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. 

În București, vineri se așteaptă temperaturi de 39 de grade, iar în weekend acestea vor crește la 40.

INTERVIURILE HotNews.ro