Sari direct la conținut

Codul roșu de caniculă în Grecia, prelungit până sâmbătă. Atenționare de călătorie emisă de MAE

HotNews.ro
Canicula la Atena, Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia
Canicula la Atena, Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Codul roşu de caniculă a fost prelungit, în Grecia, până sâmbătă, 22 iulie, iar autorităţile elene au emis o nouă avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prelungit perioada pentru care este valabil codul roşu de caniculă, pentru întreg teritoriul ţării (temperaturile vor atinge valori de până la 42 de grade Celsius).

„Totodată, pe fondul producerii mai multor incendii de vegetaţie, autorităţile elene au emis o nouă avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (ex.: crengi/vegetaţie/frunze/ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului”, reiese din comunicatul MAE.

Legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro