Sari direct la conținut

Colectivul celor 64 de morți. Și România nesimțită

HotNews.ro
Morti în Colectiv, Foto: Hotnews
Morti în Colectiv, Foto: Hotnews

Te arzi la un deget, de la o brichetă, de la o artifică. Aprinsă la nunta ta, de Anul Nou. Urli. Înjuri. Te amuzi. Exagerezi ca să iei aminte, ca să nu ți se mai întâmple, ca să râdă și alții. Pielea ți se reface. Cei 64 de morți din Colectiv au supraviețuit de nenumărate ori acestor glumițe. Seara de 30 octombrie 2015 a început la fel. O spune Mihai Grecea în interviul de ieri Hotnews: „A început concertul, a fost o salvă de artificii din acelea de nuntă, reci. Apoi au mai fost câteva piese și la un moment dat a fost acea salvă de artificii extrem de puternice. Toată lumea s-a ferit de scânteile acelea care te frigeau…” Scânteile frigeau, apoi au ars pieile celor 64.

Colectiv, tragedie, 2015. La Colectiv au murit 64 de tineri. 64 de români. Putem spera că 64 s-au dus să ne lumineze de pe Lumea Cealaltă să facem o Românie mai bună. Tot ce-am făcut până-n 30 octombrie 2019 a fost să descoperim vorba asta, într-un film ținut secret: „Lasă-i acolo, în p- mea!”.

Întâi legislația s-a impus draconic, apoi șmecherii au zis dă-i în mă-sa, că au murit de proști. Și șmecherii ce-au făcut? Au scris pe cele 64 de piei scrum doar un anunț: ACEST SPATIU FUNCTIONEAZA FARA AUTORIZATIE DE SECURITATE LA INCENDIU. Atât a rămas, un anunț din toată legislația draconică din 2015. Un anunț pe care-l vedem în toate locurile publice astăzi. Anunțul înseamnă: te arzi ca la Colectiv. Anunțul înseamnă: noi, politicienii, primarii, pompierii, suntem organe repetăm: „Lasă-i acolo, în pula mea!”

Apoi, un Dumnezeu al bisericii creștin ortodoxe a zis: dă-i dracului de Sataniști! Cântau rockul lui Satan. Și nici un popă n-a călcat în Valea Plângerii din Colectiv câteva zile. Și niciun Daniel n-a șters lacrimile usturătoare ale părinților, iubitelor, iubiților, prietenilor. Și niciun Daniel n-a dat pacea și iertarea celor 64 decât după ce li s-a bătut popilor obrazul. „Lasă-i acolo, în pula mea!”

A fost dat jos Ponta și guvernul său. Vreo 20 de oameni în total care nu și-au înțeles vina, au așteptat cu ură și răzbunare revenirea. Și au revenit prin guvernul Dragnea care a șters aproape orice urmă de justiție în România. Au făcut totul ca să-și scape pielea ei de Lege și “au ars” procesul Colectiv. De 4 ani. Și cu toții aceștia repetă zilnic vorba aia aruncată de un ofițer-salvator în noaptea dela Colectiv, vorbă pe care am descoperit-o zilele acestea: „Lasă-i acolo, în pula mea!” (film descoperit de Libertatea)

“Nu avem spitale pentru arși. Medicii refuză în continuare transferul în străinătate în perioada acută, deși supraviețuirea rănitului depinde de asta. Nu avem recuperare pentru arși. Sistemul îi trimite acasă după 14 zile de fizioterapie. Nu avem îngrijire post-acută pentru arși. Oamenii dezvoltă cicatrice bolnave și ulcere care devin în timp cancer. Nu avem NIMIC pentru arși.” (Alexandra FURNEA CLICK pe articol din 2018 – Dilema veche)

Așa cum Revoluția și 13-15 iunie au fost evenimentele care au numărat morții generației 1990, așa generația 2000 a avut morții ei, la Colectiv. Între 1990 și 2000, în 20 de ani nu s-au construit clădiri noi pentru concerte. Practic, generația 2000 s-a distrat și și-a sacrificat eroii în ruinele comuniste ale generației 1990 (Clubul Colectiv era recondiționarea unui subsol al fostei fabrici de ghete Pionierul). Atât de puțin evenimentele anilor 1990 au marcat și schimbat mentalitățile, legislațiile, politicile. Atât s-a reușit: în ceruri, morții părinților s-au salutat cu cei ai copiilor. „Lasă-i acolo, în pula mea!”

Uite câteva povești care te sfâșie!

Anda Ioana Epure și iubitul ei, Gabriel Matei au ars îmbrățișați în Colectiv.

Vlad Țele a ars în seara aceea, cântând la chitară în “Goodbye to Gravity”.

Adrian Rugină a murit după ce s-a întors în club să-i salveze pe alții.

Andrei Ştefan Hamed avea 15 ani și murea să vadă “Goodbye to Gravity”. I s-a împlinit visul.

Radu Palada își serba ziua de naștere, împreună cu prietenii.

Carmen Irina Opriţă și Diana Elena Enache au murit țînându-se de mână.

Alexandru Simion a murit salvându-și prietenii.

Cătălina Ioniţă și Mihai Cătălin Alexandru vroiau să se căsătorească.

Valentina Florea era logodnica lui Răzvan, băiatul care și-a luat viața, la 1 an și 9 luni de la cumplita tragedie care i-a ucis marea dragoste.

Martorii spun că datorită lui Claudiu Petre și Adrian Rugină cel puţin zece tineri au supraviețuit.

Laurenţiu Marian Vârlan a ars cu iubita de mână.

Și altele, și atâtea. Dar nicio poveste nu ne mai mișcă.

Noi, cei 19 milioane de români de supraviețuitori de atunci am petrecut 4 ani de zile de naștere, de revelioane, de măriri salarii, pensii, de reduceri la mall, black friday-uri, cu grătare și cu artificii, cu bere și ceva bio/cefe de porc.

Am petrecut așa de bine că a venit tragedia Caracal peste noi. Cam cine-i de vină la Colectiv, instituții, politicieni, ticăloși, e de vină și la Caracal. Dar nu-i problemă.

Noi, cei 19 milioane de români vom petrece încă 1 an de zile de la Caracal și de la Colectiv. Da, da, înc-un an de zile de Hălouin, de zile de naștere, de revelioane, de măriri salarii, pensii, de reduceri la mall, black friday-uri, cu grătare cu bere și ceva bio/cefe de porc. „Lasă-i acolo, în p- mea!”

Iată Colectivul celor 64, fiecare cu ziua tragediei lui:

În 30 octombrie s-au stins: Carmen Irina Opriţă, Anda Ioana Epure, Vlad Ţelea, Mihaela Vieru, Gabriel Matei, Nicoleta Baldovin, Petru Andrei Bucă, Andrei Ştefan Hamed, Radu Palada, Diana Elena Enache, Alexandru Cătălin Simion, Cătălina Ioniţă, Valentina Florea, Nelu Tilie, Maria Dorina Vulcu, Mihai Cătălin Alexandru, Adrian Rugină, Marius Ştefan Ruşitoru, Paul Alexandru Georgescu, George Claudiu Petre, Ioan Tripa, Monica Tănăsoiu, Laurenţiu Marian Vârlan, Constantin Marian Ignat, Ionuţ Valentin Fieraru, Simona Livia Stan, Maria Ion.

Pe 1 noiembrie 2015 au murit: Mimi Voicu, Alexandra Matache și Liliana Gheorghe

În ziua de 7 noiembrie s-au stins: Andra Elena Toader, Ionuţ Cosmin Popescu, Tullia Ciotola, Mavi Serian, Daniel Ciobanu, Alexandru Chelba, Adrian Popa, Florin Cristian Popescu și Ionuţ Maior.

2 noiembrie: Costel Cârlicean 3 noiembrie: Andreea Chiriac

7 noiembrie: Andra Elena Toader, Ionuţ Cosmin Popescu, Tullia Ciotola, Mavi Serian, Daniel Ciobanu, Alexandru Chelba, Adrian Popa, Florin Cristian Popescu și Ionuţ Maior.

8 noiembrie: Bogdan Enache, Ayberk Manci, Alexandra Rădulescu și Dan Matei Alexandru

9 noiembrie: Teodora Maftei și Liviu Zaharescu

10 noiembrie: Elena Niţu, Tudor Golu, Alex Pascu și Vlăduț Roberto Andy

11 noiembrie: Claudiu Bogdan Istrate

12 noiembrie: Mădălina Strugaru și Alex Aliman

13 noiembrie: Loredana Dărescu

16 noiembrie Ioana Victoria Geambaşu

19 noiembrie: Elsa Albu

20 noiembrie: Andreea Ștefan

21 noiembrie: Alexandru Mihai Iancu

22 noiembrie: Alexandru Hogea

13 decembrie: Ioana Raluca Pănculescu

15 decembrie: Roxana Boghian

21 decembrie: Cristian Mitroi

14 martie 2016: Radu Eduard Sienerth

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro