Sari direct la conținut

Colegiul Medicilor se opune Ordonanței care crește taxele pentru medicii care lucrează în mai multe cabinete private: „Poate avea consecințe nefavorabile”

HotNews.ro
La medic, Foto: 18percentgrey | Dreamstime.com
La medic, Foto: 18percentgrey | Dreamstime.com

Colegiul Medicilor și Colegiul Medicilor Stomatologi anunță că se opun Ordonanței de Urgență aprobate pe data de 31 ianuarie, ce modifică regimul fiscal pentru medicii care lucrează în mai multe cabinete private.

„Printre modificările introduse, există anumite neclaritați legate de posibilitatea cabinetelor medicale individuale, asociate, grupate și a societăților civile medicale de a avea alți medici angajați sau colaboratori”, afirmă Colegiul Medicilor și Colegiul Medicilor Stomatologi, într-un comunicat.

„Situația poate genera incertitudini cu privire la modul în care medicii își pot desfășura activitatea și asigura continuitatea serviciilor de sănătate oferite pacienților”, adaugă aceștia.

Medicii au avertizat că prețurile serviciilor vor crește

Guvernul a limitat fiscal activitatea medicilor din sănătatea privată printr-o OUG semnată la 31 ianuarie 2025. Pe scurt, pentru prestarea de servicii în mai multe locuri, aceștia trebuie acum să activeze ca persoană fizică independentă (PFI), față de SRL, ca până acum, de aici rezultând taxe mai mari de achitat, potrivit Profit.ro.

Medicii au avertizat deja că prețurile serviciilor vor crește raportat cu cuantumul taxelor pe care le va lua statul suplimentar de la ei.

„Menționăm că păstrarea actualei forme a reglementărilor poate avea consecințe nefavorabile în modalitatea desfășurării activităților profesionale a medicilor și medicilor stomatologi din întreaga țară”, afirmă Colegiul Medicilor și Colegiul Medicilor Stomatologi.

Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor Stomatologi spun că au transmi Ministerului Sănătății un punct de vedere cu privire la modificările legislative referitoare la organizarea cabinetelor medicale, precum și o solicitare de clarificare a acestor aspecte, în speranța remedierii acestei situații.

„Scopul acestui demers este asigurarea unui cadru legislativ clar, care să corespundă nevoilor și să permită medicilor să își desfășoare activitatea în condiții optime și în beneficiul pacienților. Avem deja semnale pozitive din partea Ministerului Sănatății privind rezolvarea cu celeritate a acestei situații.”

„Sperăm că se va găsi și implementa rapid o soluție adecvată”

„Am înaintat Ministerului Sănătății atât punctul de vedere fundamentat al reprezentanților corpului medical, cât și o propunere a unei soluții juridice pe care o considerăm viabilă. Am primit numeroase întrebări din partea colegilor medici din țară legate de această situație și sperăm că se va găsi și implementa rapid o soluție adecvată, care să creeze cadrul necesar pentru ca medicii să își poată desfășura activitatea fără perturbări”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România.

„Ne dorim ca această situație să fie remediată cât mai curând, astfel încât medicii să își poată continua activitatea fără impedimente administrative. Dialogul constructiv cu Ministerul Sănătății și cu Colegiul Medicilor din România este esențial pentru găsirea unei soluții echilibrate, care să sprijine profesioniștii din domeniu și să asigure pacienților accesul neîntrerupt la servicii medicale de calitate”, a declarat dr. Florin Lăzărescu, președinte CMSR.

„Acest demers comun va fi în continuare urmărit în speranța unei rezolvări care să răspundă solicitărilor venite din partea instituțiilor care coordonează activitatea profesională a medicilor și a medicilor stomatologi, având în vedere interesul comunității medicale cu privire la acest subiect”, se mai arată în comunicatul comun al Colegiului Medicilor și Colegiului Medicilor Stomatologi.

Foto: Dreamstime.com.

INTERVIURILE HotNews.ro