Sari direct la conținut

Colliers International va lansa un instrument de monitorizare a evolutiei preturilor apartamentelor din Bucuresti

HotNews.ro

Compania de consultanta imobiliara Colliers International va lansa la sfarsitul lunii mai a acestui an un indice imobiliar trimestrial, numit BREI (Bucharest Real Estate Index), care va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Capitala. Indicele, realizat de o echipa de consultanti si analisti din cadrul companiei, are ca data de pornire a analizei preturilor anul 2005 si va analiza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti, atat pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 cat si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

„Daca pana acum majoritatea opiniilor legate de piata imobiliara din Romania erau bazate in principal pe zvonuri sau pareri personale, prin acest indice dorim sa oferim celor interesati de aceasta piata dinamica un instrument obiectiv de analiza a evolutiei preturilor si tendintelor viitoare”, a declarat Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul Colliers International.

Cum a fost realizat si ce stie sa faca BREI

Potrivit informatiilor Colliers International, indicele a fost realizat de o echipa de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International coordonata de Calin Bucur.

„Am obtinut un indice care are la baza modul de formare al indicilor pietelor de capital din Europa dar care tine cont si de volumul si ponderile vanzarilor in anumite zone dar si de noile livrari de apartamente pe piata”, a precizat Calin Bucur.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau 8 indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti, atat pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990, cat si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret. Reprezentantii Colliers spun ca au tinut cont si de diferentele intre modurile de masurare si exprimare a suprafetelor, dar si de alti factori care influenteaza pretul final pe metru patrat at apartamentelor.

Compania de consultanta imobiliara a mai anuntat ca impreuna cu indicele va fi lansat si o bursa virtuala a pietei imobiliare prin intermediul careia oamenii vor putea sa se familiarieze cu investitiile in aceasta piata, dar ca mai multe detalii vor fi oferite in zilele urmatoare.

Exemplu de calcul BREI: Intre ianuarie 2007 si decembrie 2007, preturile la apartamentele vechi au crescut in medie cu 52%, iar la cele noi cu 17%

Contactati de HotNews.ro, oficialii Colliers International au mentionat ca exista date aferente fiecarei luni din perioada 2005 – 2007 si ca mai multe informatii vor fi prezentate cu ocazia lansarii acestui indice. Reprezentantii Colliers au oferit un exemplu privind variatia de pret intre doua luni ale anului trecut. (n.r. numai ianuarie si decembrie).

„Avem indicele pe 2005, 2006 si 2007, care are in componenta piata noua si piata veche. Sunt date pentru fiecare luna, insa nu as vrea sa le dezvaluim de acum, ci peste doua saptamani. Ca exemplu va pot spune ca variatia indicelui pe apartamentele vechi pe 2007 a fost de 52%, iar pe apartamentele noi a fost de 17%. Variatia inseamna cu cat a crescut pretul, calculat conform metodologiei noastre, intre ianuarie 2007 si decembrie 2007”, a declarat pentru HotNews.ro, Ilinca Paun.

Compania de consultanta imobiliara a mai anuntat ca impreuna cu indicele va fi lansat si o bursa virtuala a pietei imobiliare prin intermediul careia oamenii vor putea sa se familiarieze cu investitiile in aceasta piata, dar ca mai multe detalii vor fi oferite in zilele urmatoare.

Mai multe statistici oficiale sunt anuntate pe piata imobiliara

La inceputul lunii trecute, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recunoscut nevoia unei transparente mai mari pe piata imobiliara si a anuntat ca va cere notarilor sa furnizeze bancii centrale date despre tranzactiile din piata imobiliara. Pe 14 aprilie, conducerea executiva a Bancii Nationale (BNR) si reprezentantii conducerii Uniunii Notarilor Publici din Romania (UNNPR) au discutat aspectele legate de perfectarea cadrului de colaborare pentru realizarea unui schimb de date statistice privind piata imobiliara.

Tot in aprilie, la scurt timp dupa declaratiile lui Isarescu, Consiliul Concurentei a anuntat inceperea unei „analize” pentru cunoasterea pietei imobiliare si a serviciilor conexe trazactiilor imobiliare.

In aceeasi luna (10 aprilie), ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca Ministerul Economiei si Finantelor va realiza impreuna cu Uniunea Notarilor si Agentia de Cadastru o baza de date cu tranzactiile imobiliare la nivel national.

In aceeasi zi, Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania a anuntat ca a inceput demersurile pentru crearea unei baze de date cu tranzactiile imobiliare impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor si Uniunea Notarilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro