Sari direct la conținut

Militari de elită din structurile de forță ale României au fost implicați în misiunile coordonate de Horațiu Potra în Congo. UPDATE: Ce spune MApN

HotNews.ro
Militari de elită din structurile de forță ale României au fost implicați în misiunile coordonate de Horațiu Potra în Congo. UPDATE: Ce spune MApN
Mercenari români în timp ce trec din Congo în Rwanda Foto: Tony KARUMBA / AFP / Profimedia

Mai mulți militari din structurile de elită ale armatei, poliției și serviciilor secrete au luat parte la misiunile din Africa coordonate de Horațiu Potra. Militarii și-ar fi luat inclusiv concediu fără plată pentru a putea participa în misiuni, se arată într-o investigație PressOne

Publicația scrie că zeci de militari români care figurau în 2023 ca făcând parte din Forțele pentru Operațiuni Speciale (FOS) ar fi plecat în Congo într-o misiune coordonată de Horațiu Potra, iar alții, proveniți din Batalionul de Operații Speciale „Vulturii” (Târgu Mureș) și din garnizoana Buzău, unde funcționează o bază de instruire și pregătire a Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale (CFOS), au fost trimiși pe frontul din Africa. 

Lor li se alătură rezerviști din forțele speciale, foști combatanți ai Legiunii franceze, personal din serviciile secrete și oameni din unitățile speciale ale poliției. Alături de ei s-ar afla și indivizi fără pregătire militară, recrutați de Horațiu Potra. Cu totul, în anul 2023, Potra ar fi trimis în Congo în jur de 1.000 de români care să lupte, mare parte din ei părăsind țara prin aeroporturile din Sibiu și Târgu Mureș. 

Cei mai mulți dintre ei au plecat în martie 2023 și provin din Batalionul 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu” din Bacău. Aproximativ 60 dintre ei și-ar fi suspendat în acel moment contractele de muncă încheiate cu MApN pentru a pleca în misiunea lui Potra. 

Contactat de PressOne, locotenent-colonelul Mircea Popa, comandantul batalionului, spune că nu au fost aprobate concedii pentru astfel de activități, menționând că un astfel de gest din partea unui militar echivalează cu părăsirea postului.

Sacoșe de bani și muniție. „Nimeni nu era controlat”

Luptătorii au zburat cu două companii, FlyLili și HelloJets, ambele înființate în 2021. Una dintre ele este fondată de doi oameni de afaceri din Sibiu, iar cealaltă este deținută de foști asociați ai companiei Blue Air. O parte din cei care s-au aflat în aceste zboruri erau în acel moment militari activi. Un astfel de zbor era la fiecare lună, iar la bordul aeronavelor se afla echipament militar, dar și muniție. 

„Intrau în țară sacoșe pline de bani. Dar nu era nimeni controlat, nu știu de ce. Nici în Târgu Mureș și nici în Sibiu. Pe Horațiu și pe Rodolphe (francezul care l-a adus pe Potra în afacere – n. red. PressOne) îi aștepta mașina la aeronavă.

Fiecare serviciu de informații din România, de la Armată la SRI, ar fi trebuit să știe, cum se întâmplă și de ce. Și nu doar atât. O singură dată m-a luat deoparte un reprezentant al SRI și mi-a cerut un număr de telefon pentru că avea niște prieteni care voiau să vină și ei în misiune”, declară pentru PressOne un contractor care s-a dus, în 2023, să lucreze în operațiunile organizate de Horațiu Potra.  

Ulterior, în februarie 2024, 288 de combatanți au fost recuperați de autoritățile române după ce s-au predat în fața rebelilor care au ocupat orașul Goma, unde mercenarii lui Potra își desfășurau acțiunea. 

Câțiva dintre oamenii lui Potra au intrat în atenția publicului prin legătura cu Călin Georgescu. O parte din dispozitivul de securitate al acestuia fiind format din mercenari, unul dintre ei fiind Eugen Sechila, un om cu viziuni neolegionare despre care HotNews a scris că l-a însoțit pe Georgescu inclusiv în culisele unei apariții transmise în direct. 

Potrivit PressOne, Horațiu Potra a început să aducă combatanți români care să lupte în Congo începând cu sfârșitul anului 2022. Angajările s-ar fi făcut printr-o companie militară privată numită (PMC) Congo Protection, numai că Potra juca rolul unui subcontractor, iar combatanții încheiau contractul cu autoritățile Republicii Democrate Congo făceau parte dintr-un concern de securitate numit inițial Agemira și redenumit ulterior Bulgaria Global Solutions Ltd. Organizația era condusă de francezul Olivier Bazin.    

Riscuri pentru securitatea națională

PressOne l-a contactat pe Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și NATO care susține că în astfel de operațiuni sunt implicate structuri de spionaj, care au ca scop „acțiuni de atragere, compromitere și racolare”. 

„În proximitatea unei zone de război, toată lumea încearcă să afle informații, își urmărește propriul interes, chiar dacă nu sunt părți în conflict. Am văzut, de exemplu, că din tot acest efort de recuperare a celor 288 de români aflați în Congo, firma privată a lipsit. S-au ocupat cei de la Ministerul de Externe. Și asta ridică niște semne de întrebare”, spune Claudiu Degeratu. 

UPDATE: Ce spune MApN

Ministerul Apărării Naționale a transmis astăzi un drept la replică publicației PressOne în care susține că „respinge în mod categoric ideea promovată de autorii articolului, potrivit căreia în companiile private românești care au avut contracte în Congo ar fi fost angajați, în perioada menționată, militari în activitate din Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau din orice alte structuri ale Ministerului Apărării Naționale”.

 „În urma verificărilor efectuate, nu a existat niciun caz în care personal în activitate să-și fi suspendat raporturile de serviciu cu MApN pentru a participa la activități cu caracter privat în cadrul companiei menționate”, menționează Ministerul Apărării în dreptul la replică. 

„Din verificările efectuate la nivelul instituției noastre, în perioada 2022-2024, un singur militar din structurile FOS s-a aflat în concediu fără plată, dintr-un motiv obiectiv, fără legătură cu subiectul articolului.

În concluzie, afirmațiile potrivit cărora militari în activitate din Forțele pentru Operații Speciale ar fi participat la acțiunile companiei private de securitate desfășurate în Congo nu au niciun fundament real, aceste speculații fiind de natură a aduce prejudicii grave de imagine instituției militare”, se mai arată în comunicat.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro