Sari direct la conținut

Combinatia elvetiana a lui Buzaianu incepe sa scartaie

Evenimentul Zilei

Energy Holding, firma care a incheiat cel mai „destept” contract de electricitate din istoria Romaniei, are multe umbre in actionariat. Desi oficial Bogdan Buzaianu a iesit de doi ani din societate, tot mai multe indicii il arata, in continuare, conectat la mecanismul decizional al fostei sale firme.

Compania elvetiana care a preluat Energy Holding in 2006, Societe Bancaire Privee, a declarat pentru EVZ, prin vocea sefului Departamentului pentru Investitori, ca actiunile au fost cumparate in numele bancii si nu de banca.

La numai un an dupa ce Buzaianu a reusit sa incheie in 2004 supercontractul de preluare de energie, in februarie 2005 acesta a iesit din firma. De ce s-ar fi retras un abil om de afaceri dintr-o societate care poate aduce in urmatorii zece ani venituri de peste 3,2 miliarde de dolari?

Finul lui DIP

Potrivit Registrului Comertului, Bogdan Buzaianu a iesit din Energy Holding in februarie 2005. Acesta si-a vandut cele cinci procente pe care le mai detinea in nume personal catre Atell Investments Ltd, un off-shore din Cipru.

Atell Investments Ltd detine in continuare 5a din firma, fiind reprezentata de Cezar Gusu, avocat in cadrul „Bostina si asociatii”. Doru Bostina, patronul casei de avocatura, este cel care a infiintat Energy Holding impreuna cu Bogdan Buzaianu in 2000.

Restul de 95a au fost detinute pana in 2006 de Energy Consult, firma elvetiana infiintata de Buzaianu. Compania era administrata de Beat Corpataux si reprezentata in Romania de Daniela Staicu. Cel care i-a semnat Danielei Staicu procura de reprezentare a fost chiar Buzaianu.

Dupa schimbarea puterii politice in 2004, Energy Holding a devenit tot mai des subiectul unor dezvaluiri de presa, care vizau afacerile incheiate cu statul pe vremea PSD, cand ministru al economiei era nasul de cununie al lui Buzaianu, Dan Ioan Popescu. Nu este exclus ca Buzaianu sa nu-si mai fi dorit sa fie la vedere in actionariat, tocmai din acest motiv.

„Persoana care decidea”

La mai bine de jumatate de an de la iesirea oficiala a lui Buzaianu din firma, acesta a fost la Constanta la fabrica administrata de Mircea Basescu, pentru a da sfaturi tehnice: „Auzisem ca Bogdan Buzaianu nu mai este patron la Energy Holding cand s-a semnat contractul si totusi el a venit la fabrica in Zona Libera, in septembrie 2005, la o discutie tehnica.

Toti ceilalti din echipa ii spuneau sefu’ si il priveau cu respect, semn ca el era inca persoana care decide in companie”, ne-a declarat Mircea Basescu saptamana trecuta.

Mircea Basescu ne-a declarat ca in decembrie 2006, la ziua de nastere a lui Buzaianu, acesta i-a prezentat un „coleg”, director italian de banca. Sursele EVZ sustin ca bancherul italian ar fi fost Riccardo Tattoni, actionarul firmei care detine Energy Holding.

Codrut Seres a facut o dezvaluire senzationala, in exclusivitate pentru EVZ. Fostul ministru a declarat ca in 2005 si 2006

s-a intalnit de mai multe ori cu Buzaianu. Au discutat: recuperarea penalitatilor Va Tech, dar si contractele Energy Holding cu Rovinari, Turceni si Hidroelectrica.

Energy Consult, firma lui Buzaianu, si-a vandut in 2006 cele 95a din actiunile Energy Holding catre compania elvetiana Societe Bancaire Privee (SBP). Aceasta este o firma mica si discreta de administrare a investitiilor (asset management) si nu o banca in sensul consacrat.

SBP este reprezentata acum in Energy Holding de Daniela Staicu, cea care a fost imputernicita cu incredere deplina si de Buzaianu.

Anchetati de elvetieni

Societe Bancaire Privee a fost pusa oficial sub acuzare saptamana trecuta. In urma unei anchete, Comisia Federala a Bancilor din Elevetia (CFB) a constatat „grave lacune in activitatea de organizare si dificultati legate de garantia unei activitati ireprosabile”.

CFB a decis suspendarea licentei bancare detinuta de SBP, incepand cu 1 octombrie 2007. Pentru a putea „supravietui”, actionarii majoritari, familia miliardarului italian Riccardo Tattoni, negociaza vanzarea SBP catre Banca Profilo.

Banca italiana a semnat deja un „memorandum of understan-ding” (n.r. – precontract de cumparare) prin care va prelua 54a din capital si 60a din dreptul de vot. Ziarul elvetian de limba fran-ceza „Le Temps” sustine ca bursa elvetiana a declansat o ancheta inca de acum opt luni.

SBP este investigata asupra unor posibile tranzactii ale managementului, care nu au fost raportate in perioada prevazuta de regulile bancare.

PRO – MARE MAESTRU

Veriga masonica

Bogdan Buzaianu este pro-mare mason in Marea Loja a Romaniei, condusa de marele maestru Corneliu Visoianu. Acesta a fost seful de cabinet al lui Victor Ciorbea pe cand era premierul Romaniei.

Sediul Marii Loje a Romaniei este in strada Edgar Quinet, numarul 7. La aceeasi adresa a fost vechiul sediu al firmei Energy Holding, pana cand aceasta s-a extins foarte mult si s-a mutat intr-un adevarat palat, pe strada Paris, la numarul 34. La aceeasi adresa figureaza si Fundatia Culturala Delta, al carei presedinte este tot Visoianu.

Marele maestru Corneliu Visoianu a semnat un pact de concordat, ceea ce inseamna o prietenie masonica cu Loja Alpina din Elvetia, tara de adoptie a lui Buzaianu. Sursele EVZ sustin ca Bogdan Buzaianu si-a facut relatii in Guvernul Romaniei prin intermediul lui Visoianu.

integral in EvZ

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro