Sari direct la conținut

Comisarul european Viviane Reding considera raspunsul Romaniei neconcludent si cere documente si explicatii in plus referitor la restructurarea ANRCTI 

HotNews.ro

Comisarul european pentru Telecomunicatii, Viviane Reding, trimite o a doua scrisoare urgenta ministrului roman al telecomunicatiilor, Károly Borbely, ca urmare a demiterii Presedintelui ANRCTI si de restructurarea autoritatii, in conditiile in care Tribunalul Bucuresti suspendase decizia premierului, informeaza un comunicat al reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti. Reding isi exprima ingrijorarea privind masurile luate de Guvernul Romaniei, cere documente aditionale pentru a avea o imagine completa si solicita un raspuns al autoritatilor romane pana in 24 octombrie.

Comisarul european indica faptul ca scrisoarea trimisa de autoritatile romane in 23 septembrie privind restructurarea ANRCTI nu a oferit informatiile necesare Comisiei pentru a elimina ingrijorarea privind eventuala afectare a independentei autoritatii de reglementare.

Reding subliniaza ca „independenta autoritatilor nationale de reglementare este unul dintre principiile-cheie ale cadrului de reglementare al UE in privinta comunicatiilor electronice si nicio politica a UE pentru piata telecom nu poate functiona decat daca statele membre se asigura ca autoritatile nationale de reglementare functioneaza independent”.

Prin urmare, Comisia a analizat toate faptele si documentele puse la dispozitie de autoritatile romane, insa are nevoie de „informatii in plus si clarificari”, pentru ca serviciile comisarului european sa poata analiza daca masurile luate de Guvernul Romaniei sunt in concordanta cu reglementarile europene.

„Trebuie sa insist sa imi trimiteti o copie a deciziei luate de primul ministru in 18 august 2008 de demitere a fostului presedinte a autoritatii de reglementare si o copie a intregului raport de audit (in limba romana) pe care s-a bazat aceasta decizie, precum si o copie a deciziei Curtii din septembrie prin care masurile de mai sus, luate de primul ministru, au fost suspendate.

In plus, repet cererea facuta initial de a-mi oferi informatii referitor la aceasta decizie a Curtii si la efectele ei. In special, va cer sa ma informati daca decizia Curtii a fost supusa unei revizuiri judiciare (n.r. s-a facut apel) si care este statusul perocedurilor in justitie privind acest caz”, arata comisarul Viviane Reding in scrisoarea adresata ministrului roman.

Comisarul european mai cere informatii si despre modalitatea in care ministrul telecomunicatiilor intentioneaza sa actioneze referitor la adoptarea proiectului legii ANRCTI, aflat acum in Parlament.

In plus, Reding vrea explicatii privind motivele care au determinat restructurarea autoritatii de reglementare. „In ceea ce priveste scopul restructurarii, ati subliniat ca a fost necesara pentru a permite noii autoritati sa lupte mai eficient impotriva fraudei pe internet si sa imbunatateasca coerenta de management a resurselor de internet in Romania. In acest sens, cer serviciilor dvs. sa imi explice care au fost dificultatile intalnite”, mai arata Reding in scrisoare.

Explicatiile date de autoritatile romane nu au fost suficiente sau convingatoare, ca urmare Comisia cere documentele originale pe baza carora Guvernul a luat decizia de demitere a fostului presedinte al ANRCTI si restructurarea autoritatii in momentul in care justitia i-a dat castig de cauza acestuia.

Potrivit comunicatului reprezentantei CE in Romania, comisarul Reding a subliniat importanta independentei autoritatii de reglementare si ca „pentru a garanta aceasta independenta, mandatul presedintelui unei autoritati nationale de reglementare trebuie intrerupt doar din motive bine definite in prealabil si bine justificate”.

Viviane Reding asteapta un raspuns al autoritatilor romane pana in 24 octombrie si precizeaza: „Serviciile Comisiei vor urmari cu atentie acest subiect, iar eu nu voi ezita sa propun masuri legale daca independenta autoritatii de reglementare din domeniul telecomunicatiilor nu este respectata pe deplin”.

„Indemn autoritatile romane sa aplice in totalitate principiile garantand independenta autoritatilor nationale de reglementare si sa ne informeze fara intarziere asupra motivelor care dus la luarea masurilor recente”, a mai spus comisarul european.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro