Sari direct la conținut

Comisarul UE pentru energie Gunther Oettinger, o "pila" a romanilor la Bruxelles?

HotNews.ro

Barroso a impartit vineri posturile Comisiei Europene. Comisar pentru energie va fi Gunther Oettinger (56), premier al landului Baden-Wurttemberg. Din 1 februarie 2010, vocea lui sonora, mai ales la propriu, va rasuna la Bruxelles.

Gurile rele spun ca „Germania s-a vandut ieftin“, postul nefiind nici pe departe atat de important pe cat pare. Gurile bune spun ca premierul landului svabilor din Germania are antecedente legate de Romania.

Mandrie, modestie, gheseft

In repetate ocazii, Gunther Oettinger (CDU), i-a laudat pe svabii si sasii din Romania pentru „harnicia, spiritul lor comunitar, integrarea exemplara in societatea germana”, pentru „mandria in modestie” de care au dat dovada. Landul Baden-Wurttemberg, in mandatul lui Oettinger, a sprijinit aderarea la termen a Romaniei la Uniunea Europeana. Acest sprijin a fost stimulat de faptul ca Romania a permis, mai ales dupa 1990, reintoarcerea in patrie a peste 400.000 de etnici germani.

In luna iunie a anului trecut, impreuna cu o delegatie de peste 30 de oficiali si investitori germani, Gunther Oettinger a vizitat Romania. Pe agenda sa de lucru au stat cele patru orase in plin boom economic: Bucuresti, Timisoara, Cluj si Sibiu. S-au semnat cooperari: pentru extinderea retelei de pregatire profesionala din Romania (cu finantare germana), in domeniul cercetarii si proiectarii auto, ca si al consultantei in scop de absorbtie a fondurilor europene, asigurate de pensionari din administratia de stat germana.

S-a vorbit de o „axa fluviala Dunare-Rin”, pe care transportul de marfa intre cele doua tari sa fie intensificat. La Bucuresti, premierul de land german a vizitat in 2008 proiectul dezvoltatorului imobiliar LBBW. Sub numele „cartierul german”, banca de stat a landului Baden-Württemberg, impreuna cu Heberger Bau AG si o firma a Grupului Tiriac, a inceput constructia a 500 de locuinte si birouri.

Problema LBBW

LBBW din Stuttgart este cea mai mare dintre bancile cu capital de stat german si a fost puternic afectata de criza financiara. In luna august 2009, divizia sa imobiliara a intrat in atentia procuraturii din Stuttgart. Pe langa proiecte de zeci de milioane de euro din Germania, suspecte de management defectuos si coruptie, au fost luate sub lupa procuraturii si cateva proiecte ale LBBW din Romania.

Stuttgarter Zeitung scrie despre „cartierul din Chitila”, unde, datorita intarzierilor de constructie, cumparatorii care si-au reziliat contractul au primit dublul avansului achitat. In cazul unui proiect imobiliar din Cluj, intre timp oprit, proprietarii terenului ar fi primit inca inainte de semnarea contractului un avans de 200.000 de euro, bani pierduti daca nu se semna contractul.

Procurorii germani ancheteaza si plata integrala a terenului, 18,5 milioane de euro, inainte de primirea autorizatiei de constructie. Prin aceste plati nejustificate si pierderi de dobanzi, LBBW ar fi intrat in zona minusurilor, conchide cotidianul german.

De grija bancii de stat din Stuttgart, prim-ministrul de land Gunther Oettinger va scapa in curand. Din februarie, la Bruxelles, in competenta sa vor intra becurile economice. Ca svab, obisnuit cu „stransul pungii”, economia la energie nu-i va ridica mari probleme.

Si, strangandu-i mana colegului Dacian Ciolos, isi va aduce poate aminte de ceilalti svabi, originari din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro