Sari direct la conținut

Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv pentru Romania, pentru anul 2008

HotNews.ro

Comisia Europena a declansat miercuri procedura de deficit excesiv pentru Romania, informeaza un comunicat de presa al CE. Comisarii europeni au analizat contextul economic si factorii relevanti pentru a vedea daca depasirea tintei de 3% a fost exceptionala si temporara, insa au ajuns la concluzia ca nu a fost cazul. Deficitul public al Romaniei a atins 5,4% in 2008, motiv pentru care Comisia a luat aceasta decizie.

Raportul Comisiei se afla aici.

„Cifra reflecta, in principal, derapari importante ale cheltuielilor curente, in special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public si ale cheltuielilor cu prestatiile sociale, precum si previziuni exagerat de optimiste privind veniturile si, in mai mica masura, o scadere brusca a veniturilor colectate in ultimul trimestru al anului 2008 datorita incetinirii economice”, arata Comisia Europeana.

Bruxelles-ul mai arata ca Romania a urmat o politica bugetara pro-ciclica in perioada de crestere exploziva a cererii 2005-2008, deficitul global crescand de la 1,2% in 2005 la 5,4% din PIB in 2008, in ciuda creșterii medii reale a PIB-ului de 6,5%. Aceasta evolutie reflecta in mare masura slaba planificare si executie bugetara.

Prin urmare, „depasirea valorii de referinta nu poate fi considerata exceptionala in sensul dispozitiilor din tratat si din Pactul de stabilitate si crestere, cum nu poate fi considerata nici temporara. Acest lucru sugereaza ca nu se indeplineste criteriul privind deficitul din tratat”.

Procedura CE

Potrivit Pactului de stabilitate si crestere, Comisia are obligatia de a intocmi un raport ori de cate ori deficitul unui stat membru depaseste valoarea de referinta de 3% din PIB.

Procedura de deficit excesiv este reglementata de articolul 104 din tratat si clarificata in Regulamentul (CE) nr. 1467/97 al Consiliului, care face parte din pact. Pactul, revizuit in 2005, permite luarea in considerare a situatiei economice atunci cand se fac recomandari referitoare la ritmul corectiilor.

Rapoartele sunt adresate Comitetului economic si financiar, care formuleaza un aviz in termen de doua saptamani. Tinand seama de avizul Comitetului, Comisia trebuie sa decida daca recomanda sau nu Consiliului existenta unui deficit excesiv , precum si termenul limita pentru corectarea acestuia.

Comisia aminteste ca politica bugetara din 2009 vizeaza corectarea importantelor dezechilibre interne si externe care au fost lasate sa ia amploare in economie.

Aceasta face parte din programul economic adoptat in aprilie 2009 ca raspuns la asistența financiara acordata Romaniei de Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si altor institutii financiare.

Conform programului, in 2009 Romania va limita deficitul la 5,1%. In cazul nemodificarii politicilor, previziunile de primavara 2009 ale Comisiei estimeaza atingerea unui deficit la 5,6% din PIB in 2010, pe fondul unei incetiniri economice semnificative.

Autoritatile de la Bucuresti, premierul Emil Boc a anuntat ca Bruxelles-ul a declansat procedura de deficit excesiv inainte ca acesta sa ia formal aceasta decizie. Era cunoscut faptul ca este o chestiune de timp, insa oficialii romani au devansat cu o saptamana anuntul Comisiei.

Alaturi de Romania, Comisia a deschis miercuri procedura de deficit excesiv si impotriva Poloniei, Maltei, Lituaniei, iar in urma cu doua luni impotriva Frantei, Greciei, Irlandei, Letoniei si Spaniei.

Despre procedura de deficit excesiv cititi aici (articolul 104 din tratat in original) sau aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro