Sari direct la conținut

Comisia Europeana ia noi masuri de transparentizare a negocierilor TTIP si a reuniunilor sale

HotNews.ro

¬Comisia Europeana va permite tuturor europarlamentarilor accesul la documentele din procesul de negociere intre UE si SUA pentu Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), potrivit unei comunicari adoptate marti de executivul comunitar privind transparentizarea discutiilor TTIP. Masura este inlusa intr-un pachet mai larg de decizii prin care Comisia Europeana spune ca va transparentiza intreaga sa activitate.

Comunicarea prezentata de comissrul european pentru Comert Cecilia Malmstrom prezinta modul in care o mai mare transparenta va fi injectata in negocierile privind TTIP, sustine CE.

Ea a declarat ca isi propune astfel sa „demistifice” negocierile pentru acordul transatlantic de liber schimb.

„Vrem sa facem si mai intens consultari publice asupra TTIP si sa fim chiar mai transparenti, astfel incat sa putem arata clar ce despre ce e vorba in negocieri si sa le demistificam”, a spus comisarul european din Suedia.

Masurile CE pentru transparentizarea procesului de negcoiere TTIP includ:

  • Publicarea mai multor texte de negociere ale UE, pe care Comisia le impartaseste deja cu Consiliul Uniunii Europene si cu Parlamentul European;
  • Asigurarea accesului la textele TTIP tuturor europarlamentarilor, nu doar celor cativa selectati, ca pana acum (membri ai Comisiei pentru Comert International, in special). Astfel, se va extinde la toti europarlamentarii utilizarea „salii de lectura” pentru documentele restrictionate.
  • Clasificarea unui numar mai mic de documente de negociere ca fiind „restrictionate UE”, facandu-le mai accesibile pentru deputatii europeni in afara salii de lectura.
  • Publicarea si actualizarea in mod regulat a unei liste de documente TTIP partajate cu Parlamentul European si cu Consiliul.

In plus, Comisia Europeana a adoptat doua decizii pentru a asigura o transparenta sporita a intregii activitati a executivului comunitar.

Cele doua decizii se aplica comsailor europeni si membrilor cabinetelor lor, precum si directorilor de directii ale CE, incepand cu data de 1 decembrie 2014.

Astfel, in termen de doua saptamani de la fiecare reuniune a acestor categorii de angajati ai Comsiei, se va publica pe site-ul executivului comunitar datele, locurile, numele organizatiile si ale persoanele care desfasoara activitati independente cu care au fost intalniri, precum si temele de discutie ale reuniunilor respective.

De asemenea, din anul 2015, Comisia va propune un acord interinstitutional prin care sa se creeze un registru de transparenta obligatoriu pentru toti lobby-istii care acopera Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul UE, a mentionat executivul comunitar.

„Pentru ca oamenii sa-si recapete increderea in Europa, trebuie sa deschidem larg ferestrele si sa fim mai transparenti cu privire la modul in care lucram. La fel de important este le permitem cetatenilor sa stie cu cine ne intalnim si de ce”, a declarat prim-vicepresedintele Comsiiei Europene, laburistul olandez Frans Timmermans.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro