Sari direct la conținut

Comisia Europeană pregătește terenul pentru o confruntare totală cu guvernul Orban din cauza unei legi controversate

HotNews.ro
Comisia Europeană pregătește terenul pentru o confruntare totală cu guvernul Orban din cauza unei legi controversate
Premierul ungar Viktor Orban, într-o conferință de presă la Budapesta, 12 februarie 2025. FOTO: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Comisia Europeană a solicitat Ungariei să retragă un proiect de lege controversat, care urmărește să restricționeze finanțarea străină a mass-media și a organizațiilor pentru apărarea drepturilor democratice. Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Euronews că, dacă legea va fi adoptată, va constitui o încălcare gravă a principiilor și legislației UE.

Criticii se tem că proiectul de lege intitulat „Transparența în viața publică”, depus în Parlamentul de la Budapesta pe 13 mai, va oferi guvernului maghiar puteri vaste pentru a reprima presa și vocile critice din societatea civilă.

Dacă va fi adoptată, legea ar permite autorităților să înregistreze ONG-urile și instituțiile de presă finanțate din străinătate pe o listă, dacă le consideră o amenințare la adresa suveranității naționale, și să înghețe fondurile. Se preconizează amenzi severe în cazul în care fondurile continuă să curgă din surse externe.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a precizat pentru Euronews că executivul este conștient de proiectul de lege și urmărește evoluția acestuia cu atenție.

Îngrijorări la Comisia Europeană

„Comisia are mari îngrijorări în legătură cu această propunere. Dacă va fi adoptată exact așa, va constitui o încălcare gravă a principiilor și legislației UE. Prin urmare, solicităm retragerea proiectului din procesul legislativ”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

„Nu vom ezita să luăm măsurile necesare dacă această propunere va fi adoptată”, a adăugat el.

„Comisia acordă o importanță deosebită rolului societății civile și rămâne angajată în protejarea libertății de asociere și în crearea unui mediu favorabil pentru activitatea acesteia în întreaga Uniune Europeană, inclusiv în ceea ce privește accesul la finanțare”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt a reamintit, de asemenea, că anul trecut brațul executiv al blocului comunitar a trimis Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene deoarece consideră că legea de instituire a Oficiului pentru Suveranitate și activitățile sale de investigare încalcă dreptul european.

Săptămâna aceasta, un grup de europarlamentari a cerut Comisiei să înghețe finanțarea UE pentru Ungaria, cu efect imediat, din cauza presupusei regresii privind statul de drept de către Guvernul premierului Viktor Orbán.

Scrisoarea, publicată marți, a fost adresată Comisarului european pentru Buget, Piotr Serafin, și Comisarului pentru Democrație și Justiție, Michael McGrath, și a fost semnată de 26 de europarlamentari din cinci grupuri politice diferite.

Ungaria nu vrea să renunțe la lege

Proiectul de lege face parte din campania denumită de Viktor Orban „Curățenia de primăvară”, anunțată de premierul ungar în luna martie. Partidul său, Fidesz, aflat la guvernare în țara vecină, susține că actori străini, precum fondurile USAID și Comisia Europeană, se amestecă în politica maghiară finanțând ONG-uri și organizații media.

„În cele din urmă, legea transparenței din Ungaria nu este doar un instrument legal, ci și o declarație politică clară: democrația maghiară răspunde numai în fața poporului maghiar”, au declarat europarlamentarii Fidesz Tamás Deutsch și Kinga Gál reporterilor, săptămâna aceasta.

Potrivit guvernului de la Budapesta, în 2022, mai multe milioane de dolari proveniți din străinătate au fost folosiți de politicienii de opoziție pentru campanii împotriva executivului maghiar.

După un recent discurs în Parlamentul European despre Ungaria, șeful diplomației ungare, Péter Szijjártó, a afirmat clar că guvernul din care face parte nu este dispus să renunțe.

„Au dreptate să fie îngrijorați, dar dintr-un motiv greșit”, a spus Szijjártó. „Nu ar trebui să-și facă griji cu privire la legea transparenței, ci cu privire la interferența străină în viața politică a unei țări a UE.”

Lege copiată din Rusia

Weekendul trecut, zeci de mii de maghiari au protestat pe străzile din Budapesta împotriva acestui proiect de lege.

De asemenea, mai mulți europarlamentari au cerut Comisiei Europene să ia măsuri după o dezbatere pe marginea celor mai recente evoluții legate de statul de drept din Ungaria.

Paportorul pentru Ungaria al Parlamentului European, Tineke Strik, a subliniat că actul normativ este un „o copie a legii rusești privind agenții străini”. Ea a declarat că Curtea Europeană de Justiție ar putea anula legea dacă aceasta va fi adoptată.

INTERVIURILE HotNews.ro