Sari direct la conținut

Comisia Europeana va aproba ajutoare de stat mai mari pentru proiectele de mediu

HotNews.ro

Comisia Europeana urmeaza sa aprobe miercuri noi reguli privind ajutoarele de stat pentru proiecte de mediu, care presupune suplimentarea nivelului acestora, informeaza publicatia European Voice. Potrivit unui document intocmit de directoratul comisarului pentru concurenta, Neelie Kroes, ajutoarele de stat pot reprezenta intre 60% si 100% din valoarea proiectului.

Proiectul legislativ intocmit de oficialii europeni si citat de European Voice vizeaza cresterea nivelului maxim al sumei pe care autoritatile le pot pune la dispozitia unui proiect „verde” la 60% din costul total al acestuia pentru marile companii. Anterior, acest procent era de maxim 40%. In cazul companiilor medii cuantumul ajutoarelor de stat ar creste pana la 70% din valoarea proiectului, iar pentru cele mici pana la 80%. Daca proiectele se aloca prin licitatie publica, costul acestora poate fi acoperit 100% din fonduri publice.

Noile scheme de ajutoare de stat se vor aplica proiectelor care vizeaza utilizarea sporita a surselor de energie regenerabila si surselor generatoare simultan de caldura si electricitate. Mai mult, de aceste noi scheme vor beneficia proiectele care promoveaza economisirea de energie, precum si companiile care trebuie sa faca investitii pentru a se ridica la standardele de mediu cerute de stat mai degraba decat de UE, acolo unde acestea sunt foarte ridicate.

Proiectul european creaza posibilitatea ca ajutoarele de stat sa finanteze si proiecte privind captarea si stocarea dioxidului de carbon (carbon capture and storage – CCS) si imbunatatirea standardelor de mediu in domeniul transporturilor. CSS are drept scop evitarea incalzirii globale: prin captarea, trasportul si depozitarea dioxidului de carbon in „depozite” subterane se reduce nivelul de CO2 emis in atmosfera. Sistemul este destul de costisitor insa, iar tehnologia este inca in stadiu de cercetare si dezvoltare. Totusi UE vrea sa dezvolte 12 astfel de proiecte la scara mare pana in 2015.

Comisia urmeaza sa adopte aceste prevederi in Colegiul Comisarilor din 23 ianuarie, ca parte a pachetului privind schimbarea climatica. Masurile propuse de Bruxelles vizeaza atingerea scopului de a reduce emisiile de CO2 cu 20% pana in 2020, fata de nivelul din 1990. Pachetul legislativ va contine si cotele de CO2 alocate fiecarei tari – Romania a dat in judecata CE pentru cota acordata -, standarde mai ridicate pentru transport si managementul reziduurilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro