Comisia Juridică a dat undă verde pentru desființarea Secției Speciale în varianta lui Predoiu / Judecătorii CCR, membrii CSM și magistrații instanței supreme vor putea fi anchetați de structura care va înlocui SIIJ – UPDATE
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, vineri, un raport favorabil proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. PSD a depus un amendament care prevede că judecătorii Curții Constituționale, dar și membrii Consiliului Superior al Magistratuii și magistrații Înaltei Curți de Casație vor putea fi anchetați de către noua structură care va înlocui Secția Specială.
Proiectul de desființare a Secției Speciale urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaților.
Cu 18 voturi pentru și 7 împotrivă, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat un raport de adoptare a proiectului de lege care prevede desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, iar competenţele sale vor fi preluate de parchetele obişnuite, cauzele urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnaţi.
Proiectul inițiat de Ministerul Justiției a fost amendat în cadrul dezbaterilor din comisia Juridică la inițiativa PSD.
Amendamentul introdus prevede:
- De la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt de competența Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și Curtea Militară de Apel, precum și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe și de judecătorii Curții Constituționale a României și magistrații asistenți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și Curții Constituționale.
Propunerea a venit din partea deputatei PSD Steluța Cătăniciu și a fost adoptat de către Comisia Juridică.
Reprezentanții USR au fost singurii care s-au opus, invocând faptul că amendamentul întărește superimunitatea de care dispun membrii Curții Constituționale.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat raportul proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie după ce în ședința de joi au avut loc dezbateri generale. Astfel, proiectul de desființare a Secției Speciale urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaților.
Ce prevede proiectul lui Predoiu de desființare a SIIJ
Proiectul de lege privind desființarea controversatei Secții pentru investigarea infracțiunilor în justiție (SIIJ) a fost adoptat în ședința de luni a Guvernului.
Proiectul a generat critici în spațiul public, unele voci reclamând că va fi creat, de fapt, SIIJ 2.0. Prin acest proiect DNA este scoasă din ecuație, dosarele privind presupuse fapte de corupție săvârșite de magistrați urmând să fie instrumentate de către Parchetul General și de parchetele curților de apel.
Conform proiectului de lege, competențele Secției speciale vor fi transferate de fapt către o nouă structură, denumită de Predoiu „sistem inspirat de modelul Parchetului European”.
Nucleul central va fi la Secția de Urmărire penală și criminalistică a Parchetului General, unde 12 procurori vor avea competențe pe dosarele vizând presupuse fapte de corupție ale magistraților. DNA – singura unitate de parchet specializată în fapte de corupție – este exclusă astfel din schemă, cerință exprimată cu insistență atât de PSD, cât și de UDMR. Pe lângă cei 12 procurori, vor avea competențe pe astfel de fapte 30 de procurori (câte doi) de la fiecare parchet de curte de apel din țară.
Cei 42 de procurori vor fi propuși de către procurorul general, în cazul celor de la Parchetul general, respectiv de către șefii parchetelor curților de apel și vor fi desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
Întrebat despre excluderea DNA din acestă schemă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu spunea că „o altă soluție tehnică pentru desființarea SIIJ nu e posibilă politic în acest moment”, el precizând că noul proiect a fost agreat de toate partidele din coaliție. El a susținut că nu va fi vorba, de fapt, despre o altă structură care să înlocuiască SIIJ, ci despre un nou sistem, invocând modelul Parchetului European.
Ministrul Justitiei, Cătălin Predoiu, susținea ca secția specială va fi desființată cel târziu în martie, asa cum prevede programul de guvernare.