Compania Blackwater a mituit oficiali irakieni dupa ce agentii sai au ucis 17 civili in Irak
Executivii de la Blackwater Worldwide au autorizat in secret plata a 1 milion de dolari catre mai multi oficiali irakieni pentru a-i determina pe acestia sa pastreze tacerea si sa sustina in continuare compania. Aceasta se intampla dupa un incident din 2007, in care agentii Blackwater au ucis 17 civili irakieni in Bagdad, sustine The New York Times, care citeaza fosti oficiali ai companiei.
Platile au fost autorizate in decembrie 2007, dupa ce protestele in Irak impotriva companiei au inceput sa ia amploare in urma incidentului din piata Nisour. Investigatorii americani si irakieni stabilisera deja in acel moment ca agentii Blackwater au deschis focul nejustificat, iar importanti oficiali irakieni cereau ca agentii Blackwater sa paraseasca tara. In acest context, executivii de la compania de securitate incepusera sa se teama ca nu vor mai obtine licenta pentru a opera in Irak, licenta necesara pentru prelungirea contractului cu Departamentul de Stat de american si cu alti clienti privati.
Patru fosti oficiali din cadrul Blackwater Worldwide au declarat ca Gary Jackson, care ocupa functia de presedinte in 2007, a aprobat plata mitei. Banii au fost trimisi din Amman, Iordania, unde compania avea un centru de activitate, catre un manager irakian. Fostii executivi nu au mentionat, insa, daca banii au fost trimisi mai departe la oficiali irakieni si nici nu au putut sugera identitatile potentialilor destinatari.
Strategia Blackwater de a mitui oficiali guvernamentali, actiune ilegala potrivit legii americane, a creat diviziuni in cadrul companiei. Cofer Black, vice presedinte al companiei la momentul acela si care avusese functii importante in cadrul CIA si in cadrul Departamentului de Stat, a aflat despre existenta acestui plan si a mers sa il confrunte pe Eric Prince, directorul si fondatorul companiei. Prince nu a negat planul de a mitui oficialii irakieni, iar Black si-a dat demisia in 2008.
Dintre cei patru fosti executivi, care au dorit sa-si mentina identitatile ascunse in ancheta facuta de New York Times, doi au afirmat ca au luat parte la discutiile privitoare la planul de a mitui oficialii irakieni, iar ceilalti doi au declarat ca au aflat de acest plan de la alti manageri. Toti cei patru sustin ca acesta a fost motivul pentru care au demisionat din cadrul companiei.
Cinci angajati de la Blackwater sunt acuzati de omor din culpa
Un membru al Departamentului de Stat a declarat ca diplomatii americani nu au luat la cunostinta asemenea plati facute catre oficiali irakieni. Blackwater a asigurat in continuare protectia ambasadei SUA din Bagdad pana in primavara anului 2009, cand guvernul irakian a refuzat sa ii mai acorde licenta companiei. Departamentul de Stat a incheiat un contract cu o companie concurenta in mai 2009, insa Blackwater lucreaza si acum, temporar, pentru departamentul din Irak.
Cinci angajati de la Blackwater, implicati in incidentul din 2007, sunt acuzati de omor din culpa, iar procesul lor urmeaza sa inceapa in februarie 2010, la Washington. Un al saselea angajat a pledat vinovat in decembrie, anul trecut. O instanta din Carolina de Nord, unde Blackwater isi are sediul, investigheaza compania si cu privire la acuzatii de trafic de armament.
Incepand cu 2001, Blackwater Worlwide a inregistrat cresteri semnificative, atat din contractele din Irak si Afganistan, cat si din colaborarile cu CIA.
Agentii Blackwater au tras cu arme automate la intamplare in civilii din piata Nisour
Atentatul din piata Nisour a avut loc pe 16 septembrie 2007, cand o escorta Blackwater a deschis focul asupra civililor irakieni dintr-o intersectie aglomerata. Agentii Blackwater au tras cu arme automate la intamplare in civili si au lansat cateva grenade intr-o scoala din apropiere. 17 irakieni au fost ucisi si alte cateva zeci au fost raniti. Acest incident a starnit o dezbatere aprinsa in Irak si SUA cu privire la rolul companiilor private de securitate din zonele de razboi.
Blackwater este cea mai mare societate privata de securitate folosita de americani in Irak. Agentii sai asigurau, in principal, protectia personalului ambasadei SUA din Bagdad, servicii care au adus companiei un profit de 1,4 miliarde de dolari din 2004 si pana acum.