Compania nationala Hidroenergetica a intrat in atentia Consiliului Concurentei
Dupa Electra, a intrat in colimatorul Consiliului Concurentei si compania nationala Hidroenergetica. Autoritatea de concurenta a anuntat ca va analiza concentrarea economica care se va realiza prin fuziunea unor sucursale SC Hidroelectrica SA. Autoritatea de concurenta analizeaza aceasta operatiune din punctul de vedere al posibilelor efecte anticoncurentiale. Guvernul a aprobat, recent, reorganizarea sectorului energetic prin infiintarea a doua companii mamut, Electra si Hidroenergetica. Compania Electra se afla deja in analiza la Consiliul Concurentei.
La solicitarea HotNews.ro, Consiliul Concurentei a precizat ca incepand cu data la care toate informatiile necesare sunt primite intr-o forma exacta si completa, acest lucru insemnand ca notificarea devine efectiva, va avea nevoie de 30 de zile pentru a ajunge la concluzia ca operatiunea nu cade sub incidenta legii, pentru a autoriza concentrarea sau pentru a decide deschiderea unei investigatii.
„Din punct de vedere procedural, in situatia in care formularele de notificare a concentrarilor economice nu sunt complete, autoritatea de concurenta solicita partilor implicate completarea formularului (cu ajutorul cererilor de informatii)”, precizeaza Consiliul Concurentei.
In cazul deschiderii unei investigatii, Consiliul Concurentei poate emite o decizie de refuz, o decizie de autorizare sau o decizie de autorizare conditionata, in termen de maxim cinci luni de la data la care notificarea a devenit efectiva.
Infiintarea celor doua mari companii poate fi autorizata de Consiliul Concurentei daca sunt indeplinite trei conditii:
- concentrarea va contribui la cresterea eficientei economice, ameliorarea productiei, distributiei, progresului tehnic sau cresterea competitivitatii la export.
- efectele favorabile compenseaza efectele nefavorabile ale restrangerii concurentei.
- de avantajele rezultate beneficiaza intr-o masura rezonabila si consumatorii, in special prin preturi reale mai reduse.
De asemenea, in cazul unei decizii de autorizare conditionata, Consiliul Concurentei poate impune anumite angajamente de indeplinit, precum remedii structurale sau comportamentale, astfel incat operatiunile de concentrare economica sa devina compatibile cu un mediu concurential normal.
Potrivit Consiliului Concurentei, infiintarea celor doua companii nu trebuie notificata Comisiei Europene, deoarece nu au dimensiune comunitara. „Autoritatile trebuie sa se adreseze Comisiei Europene doar in legatura cu tratarea eventualelor ajutoare de stat de care beneficiaza partile implicate in operatiunile in cauza”, sustine Consiliul Concurentei.
Ministerul Economiei cauta sa scape de „balastul pierderilor” de la CNH si Termoelectrica
In ceea ce priveste ajutoarele de stat, autoritatile romane au facut o notificare la Comisia Europeana. Este vorba de stergerea datoriilor istorice de peste un miliard de euro pe care le are Compania Nationala a Huilei. „Avem doua probleme, recunosc. Ele sunt la nivelul Companiei Nationale a Huilei, dar dupa cum stiti au facut notificare catre Bruxelles privind stingerea datoriilor la Compania Nationala a Huilei, este un proces in derulare. Si mai avem aspecte care tin de Termoelectrica si ELCEN, unde incercam sa gasim solutii. Obiectivul pe care il avem, dupa aprobarea astazi, in structura celor doua companii sa nu ducem balastul pierderilor companiilor care fac parte componenta din aceste companii”, a declarat ministrul economiei Adriean Videanu, dupa sedinta de Guvern unde a unde a fost aprobata infiintarea celor doua companii.
Reorganizarea sistemului energetic a starnit suspiciuni la nivelul Consiliului Concurentei inca de cand se afla in stadiu de proiect. Autoritatea de concurenta considera ca infiintarea unor companii mamut in sectorul energetic poate determina dobandirea unor pozitii dominante pe piata corelat cu oportunitatea de crestere a preturilor.
Suspiciuni
“Infiintarea unor “campioni nationali” in domeniul energiei poate conduce la consolidarea sau dobandirea unor pozitii dominante pe anumite piete corelat cu oportunitatea de a creste preturile si cu facilitarea accesului la informatii sensibile despre concurenti, a declarat in urma cu cateva luni Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
In plus, un raport al Consiliului Concurentei realizat cu Societatea Academica din Romania, dat publicitatii in luna octombrie, arata ca infiintarea celor doua companii mamut in sectorul energetic ar putea fi penalizata de Comisia Europeana.Infiintarea celor doua companii gigant in urma posibilei reorganizari din sectorul energetic ar limita serios concurenta, se arata in raport. De asemenea, au fost constatate distorsiuni pe pietele de electricitate si de gaz, din cauza nefinalizarii reformelor in sectorul energetic, mai precizeaza raportul. Aceste lucruri pot duce la penalizari din partea Comisiei Europene.
Intrebat despre consecintele unui aviz negativ din partea Consiliului Concurentei, ministrul Economiei Adriean Videanu a evitat un raspuns clar. „Am discutat de fiecare data cu Consiliul Concurentei. Vom incerca sa gasim solutiile legale din acest punct de vedere. Suntem in procedura, am notificat Consiliul Concurentei. Permiteti-mi sa ma rezum numai la aceasta apreciere”, a declarat Videanu .
Reorganizarea energetica ar putea fi o modalitate de a salva termocentralele de la inchidere. Termocentralele risca sa fie inchise incepand din acest an din cauza nerespectarii normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. In acest moment, pana se vor gasi solutii de trecere pe energie alternativa, piata este dependenta de acesti producatori, chiar daca sunt scumpi si ineficienti.
In aceste conditii, exista banuiala ca restructurarea energetica va fi facuta in dezavantajul Hidroelectrica, societate rentabila in acest moment. Compania va fi impartita in doua, urmand sa functioneze alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier. Practic, se mizeaza foarte mult pe banii obtinuti din energia produsa de hidrocentrale, precum si din energia nucleara produsa de centrala de la Cernavoda, ca sa fie folositi pentru indeplinirea conditiilor obligatorii de mediu la termocentrale.
- Electra va fi infiintata prin fuziunea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova, SNLO, Nuclearelectrica, Hidroserv Ramnicu Valcea si sucursalele Hidroelectrica din Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu
- Compania Hidroenergetica va fi formata din SH Bistrita, SH Buzau, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina si SH Caransebes), Filiale pentru Reparatii si Servicii “Hidroserv” (Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina), SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucuresti SA, Compania Nationala a Huilei SA si SE Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.
Electra va fi condusa de Constantin Balasoiu, o persoana considerata specialist in sectorul energetic si care in prezent este director la Compexul Energetic Craiova. A doua companie se va numi Hidroenergetica, sef urmand sa fie Mihai David, in prezent director la Hidroelectrica. Surprinzator este faptul ca acesta este membru PSD.