Conacul Printesei Trubetkoi dispare sub ochiii autoritatilor
Drept rasplata, oamenii au distrus pina si capela in care a fost inmormintata frumoasa printesa.
Cleopatra din Baicoi
Putini locuitori ai orasului prahovean Baicoi stiu ca centrul localitatii este construit pe fosta mosie a unei printese faimoase in secolul al XIX-lea, Cleopatra Trubetkoi.
Nici macar primarul Nicolae Spiridon, aflat la al treilea mandat, nu stie istoria localitatii. „La Baicoi nu avem nici un monument istoric. Habar n-am sa fi trait printesa aia aici.
Am alte probleme pe cap”, a declarat edilul. {i totusi, urmele frumoasei printese se vad si acum, la mai bine de un secol de la moartea ei: doua cladiri vechi transformate in serviciul de taxe si impozite al primariei, respectiv in palatul copiilor, ruinele unei capele cu elemente neogotice si o biserica impunatoare.
Artistul Virgil Potarca se numara printre putinii oameni ai locului care cunosc povestea printesei ce a purtat numele celebrei regine a Egiptului. „Cleopatra s-a casatorit in Crimeea cu contele Trubetkoi, descendent al cunoscutei familii Romanov. Din cauza eteriei, cei doi s-au refugiat la mosia din Baicoi, insa mariajul lor a durat foarte putin.
Contele a preferat luxul din Paris, in timp ce Cleopatra a ramas la Baicoi, fascinata de simplitatea oamenilor din popor”.
Centru cultural
Mostenitoare a unei averi fabuloase, printesa a construit aici numeroase edificii, cel mai important fiind conacul sau, ridicat pe o moIie care se intindea pe citeva zeci de hectare.
„In documentele vremii se vorbeste de un parc imens, decorat cu fintini arteziene, arbusti si plante ornamentale, de un complex arhitectural deosebit, care punea accent pe stilul popular si de o capela unica in tara datorita motivelor sale neogetice.
La jumatatea secolului al XIX-lea aici se dadeau petreceri de la care nu lipsea spuma societatii, printre personalitatile care au poposit pe proprietatea printesei de o frumusete rapitoare numarindu-se Cezar Bolliac, Carol I si chiar celebrul compozitor Franz Liszt, care, in anul 1846, a sustinut mai multe concerte”, povesteste artistul.
Tot printesa a fost cea care l-a convins pe marele Nicolae Grigorescu sa picteze interiorul bisericii Sfintii Imparati Constantin si Elena, ridicata la porunca si din banii sai.
Istorie batjocorita
Din pacate, dezinteresul autoritatilor locale a transformat ceea ce putea fi un reper turistic intr-o ruina. Parcul a fost distrus in intregime, iar cladirile care adaposteau sala armelor si resedinta printesei au fost transformate in unitati administrative, nu inainte ca arhitectura acestora sa fie „mutilata”.
„Conacul avea o prispa din lemn, iar frontonul era traforat in lemn. Desi in anii ’70 am reusit sa facem o restaurare, dupa ’90 lemnul a devenit magnet pentru hoti, prispa fiind ulterior betonata. Practiv, nimic din ceea ce este acum nu mai seamana cu originalul”, spune Virgil Potarca.
Nici macar mormintul printesei din capela distrusa dupa ’89 nu a scapat neatins. Dupa ce a fost profanat de mai multe ori, acesta a fost cucerit intr-un final de vegetatie, crucea de la capatiiul printesei disparind si ea acum mai bine de 10 ani.