Sari direct la conținut

Concernul german Henkel își închide afacerile în Rusia, încercând să își salveze reputația

HotNews.ro
Grupul Henkel, Foto: Dreamstime.com
Grupul Henkel, Foto: Dreamstime.com

După multe ezitări, compania germană Henkel, listata la DAX, își închide afacerile din Rusia. „Procesul de implementare este acum în curs de pregătire”, a anunțat marți producătorul de Persil, care a investit masiv în Rusia și are acolo uriașe profituri.

Henkel realizează în Rusia cinci procente din vânzările grupului său, în jur de un miliard de euro, și are 2.500 de angajați în unsprezece fabrici. Deocamdată, ei ar urma să fie în continuare angajați și plătiți.

Un pas costisitor

Cât de costisitoare va fi ieșirea de pe piața rusească, pentru Henkel, compania nu a putut preciza. „Impactul financiar al ieșirii planificate, asociat cu decizia luata de Henkel, nu poate fi cuantificat mai detaliat în acest moment”, a spus compania, conform Handelsblatt.de.

Henkel a ezitat mult timp înainte de a face acest pas, deși presiunea politică și publică era în creștere. La scurt timp după începerea războiului, la sfârșitul lunii februarie, grupul a decis să oprească toate investițiile planificate în Rusia și să oprească publicitatea și sponsorizarea.

Cu toate acestea, producția de acolo urma să continue. Henkel a justificat acest lucru prin vânzarea articolelor de zi cu zi, precum produse de uz casnic, de îngrijire corporală sau de igienă.

Pierderea reputației

La Adunarea Generală Anuală de la începutul lunii aprilie, au existat critici din partea acționarilor, care s-au temut că rămânerea in Rusia a afacerii ar putea să afecteze reputația Henkel.

Experții au avertizat, de asemenea, că imaginea companiilor de bunuri de larg consum are de suferit, deoarece produsele lor sunt oferite și pe alte piețe – dar este posibil să nu mai fie cumpărate din cauza protestelor consumatorilor.

În timp ce multe companii precum Mercedes-Benz, Dr. Oetker sau Obi s-au retras din Rusia, uneori cu costuri mari, Henkel a rămas cu afacerile pe loc. La adunarea generală, CEO-ul Carsten Knobel a justificat acest lucru menționând riscul ca subsidiarele companiilor străine să fie expropriate de guvernul rus, dacă s-ar retrage.

Un proiect de lege introdus în Camera inferioară a Parlamentului Rusiei (Duma) înainte de Paște, prevede naționalizarea doar în cazuri excepționale. Cu toate acestea, companii precum Henkel, care produc bunuri de uz casnic, pot fi afectate.

Teama de expropriere

Cinci la sută din activele corporale ale grupului Henkel sunt situate în Rusia. O eventuală expropriere ar costa probabil grupul sute de milioane de euro, s-a spus la Adunarea generală, care a avut loc în format digital. În cadrul evenimentului, CEO-ul Knobel a mai subliniat că, în cazul unei retrageri, conducerea locală ar putea fi trasă la răspundere personală.

Recent, din ce în ce mai multe îndoieli cu privire la afacerile din Rusia au fost auzite în declarațiile publice ale companiei. „Nu este vorba despre a rezista cu orice preț”, a declarat șefa consiliului de supraveghere al Henkel, Simone Bagel-Trah, pentru Handelsblatt.

Înainte de retragere, un reprezentant al companiei a spus că unii angajați s-au întrebat dacă este cu adevărat vital pentru populația rusă ca Henkel să producă șampon sau detergent în țară. Un manager de rang înalt anunțase recent pe rețeaua de cariere LinkedIn că părăsește grupul, în semn de protest față de afacerea din Rusia.

Henkel AG este producator de articole pentru construcții, pentru igiena casnică și cosmetice. Compania germană deține mărci precum Moment Glue, Pemolux, Persil, Pemos, Losk, Laska, Vernel, Fa, Taft, Shamtu, Schwarzkopf, Syoss, Ceresit, Metylan și altele.

Sursă foto: Photo226412776©Hcazenave|Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro