Concurență record la Medicină: 3 candidați pe loc la admiterea din 26 iulie, care are loc în premieră la Romexpo, pentru a putea fi asigurată distanțarea socială
Record de înscrieri la admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, care are loc pe 26 iulie, la Romexpo. Concurența este anul acesta de aproape 3 candidați pe loc, iar numărul total al celor înscriși este mai mare decât în anii trecuți: 3.326 de candidați pentru 1.160 de locuri finanțate de la buget și alte 292 cu taxă. Anul trecut, numărul total de candidați înscriși a fost 3.058, iar în 2018, la Medicină s-au înscris 2.976 de candidați. Admiterea are loc în premieră la Centrul Expozițional Romexpo, nu la UMF Carol Davila, așa cum se întâmpla în fiecare an, pentru că s-a considerat că în locațiile Romexpo poate fi respectată mai bine distanțarea socială.
Concursul de admitere va avea loc pe 26 iulie, începând cu ora 09:00, în mai multe locații din Centrul Expozițional Romexpo, în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie, precum şi la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM).
Printre cei 3.326 de candidaţi înscriși se numără 28 de absolvenți de liceu care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, dar și 46 de olimpici naționali și internaționali. Cu excepția celor 46 de olimpici, care sunt declarați deja admiși, ceilalți candidați vor concura pentru ocuparea celor 1.114 locuri, din totalul de 1.160, finanţate de la bugetul de stat și pentru încă 292 de locuri cu taxă scoase la concurs.
Câte locuri sunt scoase la concurs la fiecare specializare:
- Medicină (360 de credite, pentru o durată de 6 ani de studiu) – 660 de locuri finanţate de la buget şi 150 de locuri cu taxă.
- Medicină dentară (360 de credite, pentru o durată de 6 ani de studiu) – 180 de locuri finanţate de la buget şi 100 locuri cu taxă.
- Facultatea de Farmacie (300 de credite pentru 5 ani de studiu) – 150 de locuri finanţate de la buget şi 20 de locuri cu taxă.
- Facultatea de Moaşe si Asistenţă Medicală (FMAM) – pe segmentul Moaşe şi Asistenţă Medicală Generală (4 ani de studiu, 240 de credite) sunt 95 locuri finanţate de la buget şi 4 locuri cu taxă, iar pentru alte specializări FMAM ( 3 ani de studiu şi 180 de credite) au fost repartizate 75 de locuri finanţate de la buget şi 18 de locuri cu taxă, alte 4 locuri fiind scoase la concurs pentru absolvenții din centrele de plasament.
„Din perspectiva numărului candidaților înscriși în cursa pentru admiterea în Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ din București, asistăm anul acesta la o creștere semnificativă, cu aproximativ 300 de concurenți față de anul precedent, fapt ce demonstrează, implicit, un interes amplificat al absolvenților de liceu față de profesia de medic și cred că, în următorii ani, acest trend va fi unul ascendent în condițiile în care vor continua să se dezvolte politicile din domeniul sănătății prin care statutul de medic va fi foarte bine poziționat în ierarhia socio-profesională și superpozabil sistemelor sanitare occidentale”, afirmă prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
La Facultatea de Medicină s-au înscris 2.246 de candidați
Pentru cele 660 de locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.246 candidaţi, pentru Facultatea de Medicină Dentară, 541 de candidaţi/180 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie, 134 de candidaţi/150 de locuri, iar pentru FMAM (4 sau 3 ani de studiu), 405 de candidaţi/170 de locuri.
Pentru candidații ale căror medii de admitere nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat, sunt puse la dispoziţie alte 292 de locuri cu taxă.
În 2019 , la UMF „Carol Davila” au fost scoase la concurs 1.154 de locuri, finanţate de la bugetul de stat și 310 locuri cu taxă pentru care au candidat 3.058 de absolvenți de liceu dintre care 2.002 la Medicină și 448 la Medicină Dentară.
În 2018 au fost scoase la concurs 1.402 locuri, dintre care 302 locuri cu taxă. Numărul total de candidați înscriși a fost de 2.976, dintre care 1.823 la Medicină și 485 la Medicină Dentară).
În 2017 au fost scoase la concurs 1.468 de locuri, dintre care 440 de locuri cu taxă. Numărul total de candidați înscriși a fost de 2.996, dintre care 1.811 la Medicină și 547 la Medicină Dentară.
În 2016 au fost scoase la concurs 1.420 de locuri, dintre care 470 de locuri cu taxă. Numărul total de candidați înscriși a fost de 3.168, dintre care 1.942 la Medicină și 583 la Medicină Dentară.
„Este remarcabil și faptul că 46 de olimpici naționali și internaționali, cu 15 mai mulți față de cei înscriși în 2019, au ales să-și ducă mai departe performanțele educaționale în cadrul UMF Carol Davila și cred că prin rezultatele pe care le vor aduce, Universitatea noastră va avea un ritm accelerat în accederea pe cele mai înalte trepte ale topurilor științifice de prestigiu ale lumii medicale mondiale”, subliniază rectorul UMF, Viorel Jinga.
Taxa de studiu stabilită de către Senatul UMF „Carol Davila” pentru ciclul de studii universitare de licenţă pentru anul universitar 2020–2021 este de 9.000 lei /an de studiu pentru Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie şi 6.000 lei/an de studiu pentru FMAM.
Taxa de studiu anuală va fi platită în 3 tranşe (prima tranşă – 50% din taxa anuală, a doua tranşă – 25% din taxa anuală şi a treia tranşă – 25% din taxa anuală).
Reguli privind organizarea examenului de admitere
Pandemia COVID 19 a generat o schimbare radicală în ceea ce privește modul de organizare a examenului de admitere de anul acesta, impunând condiții stricte în ceea ce privește măsurile de prevenție împotriva răspândirii infecției cu noul Coronavirus. „În acest sens, una dintre opțiuni a fost alegerea Centrului Expozițional Romexpo ca locație pentru desfășurarea concursului, spațiul de peste 10.000 de metri pătrați, ce cuprinde Pavilioanele B1,B2,C1 și C2 fiind unul extrem de generos”, precizează reprezentanții UMF Carol Davila.
„Alegerea Centrului Expozițional Romexpo pentru desfășurarea acestui concurs important cred că a fost cea mai bună opțiune, spațiile de aici, de peste 10.000 de metri pătrați, dându-ne posibilitatea de a le oferi tuturor candidaților condiții optime pentru a susține examenul, cea de a doua variantă a locației, pe care am analizat-o, Arena Națională putând să genereze un disconfort termic concurenților, temperaturile acestui sfârșit de lună anunțânu-se extrem de ridicate chiar și pentru ore matinale.Totodată, vor fi respectate cu strictețe toate măsurile de prevenire împotriva COVID 19, conform Ordinului Ministrului Sănătății – 1228/2020 începând cu triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor sau purtarea obligatorie a măștilor de protecție facială și bineînțeles distanțarea socială de minim 1,5 metri între candidați”, precizează rectorul UMF, Viorel Jinga.
„Pentru organizarea acestui concurs țin să le mulțumesc tuturor colaboratorilor și în mod special celor externi precum Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea București, Academia de Studii Economice, Universitatea de Artă Teatrală I.L.Caragiale, Universitatea de Arhitectură, Universitatea de Construcții, Universitatea de de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Primăriei Sectorului 5 și Primăriei Capitalei, aceștia oferindu-ne în principal, închirierea gratuită a mobilierului necesar desfășurării examenului”, mai spune rectorul UMF „Carol Davila”.
Înscrierea candidaților și depunerea documentelor obligatorii (scanate în format pdf) la concursul de admitere, sesiunea iulie 2020 s-a efectuat, anul acesta, exclusiv on-line, pe platforma dedicată examenului de admitere, care a putut fi accesată pe site-ul www.adm.umfcd.ro.