Sari direct la conținut

Concursurile pentru angajarea in institutiile UE au fost modificate: se elimina toceala, accent pus pe competente

HotNews.ro

Concursurile pentru angajarea ca functionar european sunt simplificate din 16 martie, odata cu primul concurs pentru administratori, informeaza Comisia Europeana. Concursurile vor avea etape mai putine si nu se va mai pune accentul pe cunostinte, ci pe evaluarea competentelor. Mai mult, vor fi organizate concursuri anuale pentru profilurile profesionale cel mai des intalnite.

EPSO a introdus un plan ciclic de trei ani, in cadrul caruia institutiile isi evalueaza in mod regulat necesarul de personal. Vor exista concursuri de recrutare anuale, in trei cicluri, pentru administratori, asistenti si lingvisti, completate de concursuri individuale pentru specialisti.

Pentru a pune capat situatiei des intalnite in care, timp de mai multi ani, candidatii inscrisi pe lista de rezerva nu gaseau efectiv un post, listele de rezerva vor fi valabile doar un an, pana la data finalizarii ciclului concursurilor din anul urmator.

Majoritatea candidatilor de pe listele de rezerva vor fi invitati la interviu. Participantii vor avea posibilitatea de a fi informati in legatura cu evolutia lor in cadrul concursului, evitandu-se, astfel, procedurile indelungate de solutionare a contestatiilor.

Competente, nu „toceala”

Un principiu esential in noua procedura este trecerea de la evaluarea candidatilor in functie de cunostinte, la evaluarea acestora in functie de competente.

Noua procedura de selectie va cuprinde doar doua etape:

  • Un test de preselectie pe calculator, care se va organiza in fiecare tara membra a UE si va include teste de abilitate cognitiva si de comportament in anumite situatii, precum si evaluarea competentei profesionale si lingvistice, in functie de profilul cautat. Testul anterior de evaluare a cunostintelor despre UE a fost eliminat din prima etapa a concursului, subiectul urmand a fi abordat odata cu exercitiile de evaluare a competentelor specifice postului din etapa de evaluare.
  • O etapa de evaluare, care se va desfasura la Bruxelles – permite testarea corecta si responsabila a tuturor competentelor-cheie, punandu-se accentul pe abilitatile corespunzatoare postului, mai degraba decat pe cunostintele teoretice.
  • Exercitiile vor fi alese astfel incat sa permita evaluarea, cel putin de doua ori, a competentelor cautate.
  • In functie de tipul de concurs, aceasta etapa va cuprinde o jumatate de zi sau o zi intreaga de teste.
  • Evaluarea se va face in a doua limba a candidatului (engleza, franceza sau germana), cu exceptia profilurilor care necesita demonstrarea unor competente lingvistice specifice. Aceasta va inlocui procesul indelungat al testarii in doua etape, scrisa si orala.
  • In plus fata de competentele si cunostintele profesionale specifice, vor fi evaluate mai multe competente de baza, printre care analizarea si rezolvarea problemelor, comunicarea, obtinerea de rezultate, invatarea si dezvoltarea, stabilirea prioritatilor si organizarea, perseverenta si lucrul cu ceilalti.

Noul ciclul va dura intre 5 si 9 luni, si nu pana la doi ani, cum era cazul in cadrul sistemului precedent.

Candidatii inscrisi pe lista de rezerva vor primi un „pasaport de competente” care va mentiona rezultatele obtinute in centrul de evaluare si care va fi transmis institutiilor, pentru a le ajuta in procesul de recrutare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro