Sari direct la conținut

Condamnare record: un dezvoltator imobiliar a primit 865 de ani de închisoare, după devastatorul cutremur din Turcia

HotNews.ro
Condamnare record: un dezvoltator imobiliar a primit 865 de ani de închisoare, după devastatorul cutremur din Turcia
Cutremurele care au avut loc pe 6 februarie 2023 și au afectat sudul Turciei și nordul Siriei sunt considerate cele mai grave dezastre naturale ale secolului XXI. Sursa foto: Aziz Aslan / AFP / Profimedia

Un antreprenor responsabil pentru construcţia unui imobil din sudul Turciei, în care 96 de oameni şi-au pierdut viaţa după puternicul seism din 6 februarie 2023, a fost condamnat vineri la 865 de ani de închisoare, informează agenţia de presă turcă Anadolu, preluată de AFP.

Acea clădire de 14 etaje, situată în marele oraş Adana, s-a prăbuşit în urma cutremurului de pământ cu magnitudinea 7,8, care s-a produs la ora locală 04:17 şi care a ucis peste 53.500 de persoane în Turcia şi aproape 6.000 în Siria, notează Agerpres.

Un singur locatar din acea clădire a supravieţuit.

Conform presei turce, antreprenorul în cauză, Hasan Alpargun, condamnat vineri pentru „uciderea şi rănirea mai multor persoane cu o intenţie posibilă”, a fugit în Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) în ziua seismului, înainte de a se preda Poliţiei o săptămână mai târziu.

Deficiențe grave în construcția clădirii, potrivit experților

Prăbuşirea acelui bloc de locuinţe, construit în 1975, a generat un val de întrebări în contextul în care oraşul Adana, situat la mai puţin de 200 de kilometri distanţă de epicentrul cutremurului, a fost în mare parte scutit de zguduiturile puternice ale scoarţei terestre.

Pe parcursul procesului, experţii au evidenţiat deficienţe grave în construcţia stâlpilor care ar fi trebuit să susţină clădirea, precum şi în calitatea betonului utilizat.

Antreprenorul s-a apărat afirmând că proiectul construcţiei fusese aprobat de autorităţile turce.

Peste 260 de persoane implicate în construcţia clădirilor care s-au prăbuşit în timpul seismului din februarie 2023 au fost arestate în săptămânile de după cutremur, unele în timp ce încercau să fugă din Turcia.

Mai multe procese au fost deschise de la începutul acestui an în întreaga ţară, în cadrul cărora sunt judecaţi unii dintre aceşti antreprenori.

INTERVIURILE HotNews.ro