Condiția canadienilor pentru linia de credit a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă a fost ca România să exporte energie în Ucraina și Moldova
România a avut o discuție de la Guvern la Guvern, cu cel canadian, pentru a obține o linie de credit pentru finanțarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat Rares Burlacu, președinte al Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), într-o conferință organizată de News.ro.
Linia de credit totală este de 3 miliarde de dolari canadieni (2,2 miliarde dolari americani). Reactoarele 3 și 4 sunt estimate la 7 miliarde euro.
„După cum știți, include o participație a mai multor țări, inclusiv Canada, care a furnizat deja anterior la reactoarele 1 și 2 tehnologia CANDU. La 3 și 4 avem CANDU 6”, a afirmat el.
Conform declarațiilor sale, o condiție pusă a fost ca România să exporte energie în Ucraina și Moldova.
El a afirmat că premierul a primit „o scrisoare de felicitare și de garanție a angajamentului respectiv trimisă de premierul Justin Trudeau în iunie anul trecut”.
„Se specifica (în scrisoare n.r.) că acest proiect include o strategie a Canadei de a oferi industriei nucleare, economiei românești, capacitatea de a produce pentru a exporta în zone tip Ucraina sau Moldova care sunt primoridiale în strategia economică a Canadei pentru această zonă a Europei Centrale și de Sud-Est. Fără a fi avut inclus acest criteriu fundamental, poate nu am fi beneficiat de acastă linie de credit oferită de echivalentul a ceea ce avem în România Eximbank. În Canada se numește Export Development Canada”, a explicat reprezentantul ARICE.
Același lucru, spune el, l-a constatat și în Japonia și Coreea de Sud.
„Acestea au interese comune inclusiv în proiectul cu SMR de la Doicești. Pe partea de fabricație este o societate mixtă Coreea de sud – Japonia. Japonia dorește ca România să fie o poartă de intrare în Europa în următorii ani”, a explicat Rareș Burlacu.
Potrivit acestuia, în ultima săptămână au sosit oferte din Australia „pentru eventualele componente pentru refacerea reactoarelor 1 și 2 și la construcția unităților 3 și 4”.