Sari direct la conținut

Condiția pusă de Grecia pentru a permite accesul Turciei la fondurile de apărare ale UE

HotNews.ro
Premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul Greciei, Foto: Michael Varaklas / AP / Profimedia
Premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul Greciei, Foto: Michael Varaklas / AP / Profimedia

Turcia trebuie să renunțe la amenințarea de război veche de 30 de ani la adresa Greciei dacă dorește ca Atena să fie de acord cu accesarea fondurilor de apărare ale UE de către Ankara, a declarat premierul elen Kyriakos Mitsotakis, joi, potrivit Reuters.

Grecia și Turcia, aliați în NATO, dar dușmani istorici, au divergențe de decenii pe o serie de probleme, de la spațiul aerian, la frontierele maritime și până la Ciprul divizat etnic.

În 1995, parlamentul Turciei a declarat un „casus belli”, sau motiv de război, pentru eventualitatea în care Grecia își extinde unilateral apele teritoriale dincolo de șase mile marine în Marea Egee.

„Dacă Turcia dorește acces la instrumentele europene de finanțare a apărării, ar trebui luate în considerare preocupările legitime ale Greciei și Ciprului deopotrivă”, a spus Mitsotakis, referindu-se la proiecte precum noul fond emblematic al UE pentru achiziționarea de arme, Security Action for Europe (SAFE).

„Au trecut 30 de ani de când Adunarea Națională a Turciei a votat asupra infamului casus belli. Cred că, 30 de ani mai târziu, a venit momentul să le cerem direct prietenilor noștri turci să retragă acest lucru de pe masa discuțiilor”, a mai declarat premierul Greciei pentru postul de radio Skai.

Kyriakos Mitsotakis a spus că îi va transmite președintelui turc mesajul în curând, invocând o îmbunătățire a relațiilor bilaterale.

Întrebată despre încercările Greciei de a ține Turcia departe de proiectele de apărare ale UE, o sursă din Ministerul turc al apărării afirmase anterior că orice încercare de a ignora importanța Turciei pentru securitatea europeană este sortită eșecului.

„A duce disputele bilaterale pe platforme multilaterale și a avansa o abordare menită să excludă țara noastră reprezintă atât un demers care nu este făcut cu bună-credință, cât și unul care nu este inteligent”, a spus sursa respectivă.

Ankara și Atena au analizat posibilitatea de a începe discuțiile pentru delimitarea zonelor maritime. Premierul Greciei susține că în lunile următoare va avea loc o întâlnire la nivel înalt între cele două țări.

INTERVIURILE HotNews.ro