Conflict diplomatic ruso-german: Un parlamentar german este intors din aeroport si i se interzice intrarea in Rusia pana in 2019
Rusia a refuzat luni intrarea in tara a parlamentarului german Karl-Georg Wellmann. Politicianul crestin-democrat a declarat ca aterizase pe aeroportul din Moscova, insa i s-a spus sa ia primul avion inapoi spre Germania. El nu isi explica refuzul, mai ales ca avea pasaport diplomatic si ca refuzului din 25 mai ii urmeaza o interdictie de a intra pe teritoriul Rusiei pana in 2019. „Am fost tratat ca un borfas”, a declarat el citat de Spiegel.de.
Marti, oficialii de la Berlin au reactionat, vicepresedintele Bundestag-ului Johannes Singhammer anulandu-si o vizita la Moscova, programata pentru saptamana aceasta. Nici la Berlin si nici la Moscova nu s-ar sti care este motivul „indezirabilitatii” politicianului german, insa se speculeaza pe marginea unei potentiale „liste negre”, cum este si cea prin care SUA si UE impun unor rusi sanctiuni, in urma conflictului din Ucraina.
Wellmann a declarat ca la Moscova ar fi avut programate intalniri, printre care si una cu presedintele Comisiei de politica externa din Duma de Stat, Constantin Kosaciov. Acesta ar fi declarat ca e „binevenit”, dupa cum mentioneaza pagina online a televiziunii de stat germane ARD. Afland de refuzul primit de Wellmann, Kosaciov s-ar fi aratat „revoltat”.
Karl-Georg Wellmann (n. 1952) e presedintele Grupului Parlamentar germano-ucrainean si membru in Grupul Parlamentar germano-rus. El mai detine un post in conducerea Transatlantic Leadership Academy (think-tank american) si este membru in Consiliul consultativ al Young Transatlantic Conservative Alliance. In luna mai a anului trecut, el a fost in Ucraina ca observator pentru Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).
In iulie 2014, el s-a exprimat critic la adresa Rusiei, cerand sanctiuni dure din partea UE, insa dorind si continuarea dialogului cu Moscova. De atunci, el a avut frecvente interviuri televizate si in presa germana, pe tema conflictului din estul Ucrainei si a necesitatii relansarii economiei ucrainene, puternic afectate de acest conflict. Pentru Handelsblatt.de, el declara ca Ucraina necesita „un plan de reconstructie” si „o perspectiva economica”. Intre investitiile necesare, el se refera „de exemplu, la modernizarea infrastructurii energetice”.
In martie 2015, Wellmann ar fi fost initiatorul unui grup de consilieri, printre care se afla nume politice sonore: Peer Steinbruck (SPD) – fost candidat la functia de cancelar), Bernard Henri Levy – filosof francez, Guenther Verheugen – fost comisar european german, un fost ministru francez de externe, un lord si parlamentar britanic, etc. Ideea care ii uneste este cea a „unui fel de plan Marshall”, de scoatere a Ucrainei din criza, iar acesta, ca initiativa momentan non-guvernamentala, necesita zeci de miliarde de euro. De aceea, in combinatie au fost atrasi si oligarhii ucraineni, unii dintre ei controversati sau chiar urmariti penal. Este vorba de Dimitri Firtash, Rinat Ahmetov si Viktor Pinciuk.
Marti, conflictul diplomatic ruso-german a fost pe prima pagina a presei germane. Unii nu il considera chiar diplomatic, deoarece vizita lui Wellmann in Rusia nu apare ca suficient de bine definita, la nivel oficial. Cu toate acestea, interdictia e „de neinteles si inacceptabila”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe german, pentru Tagesschau.de. Iar ambasadorul german la Moscova, Rudiger Freiherr von Fritsch s-a prezentat rapid pentru lamuriri la ministerul de Externe rus. Cu toate acestea, explicatia indezirabilitatii lui Karl-Georg Wellmann pe teritoriul rusesc se lasa inca asteptata.
In urma cu cateva luni, s-a mai refuzat intrarea in Rusia a parlamentarilor UE Rebecca Harms si Gabrielius Landsbergis. La randul lor, autoritatile germane au refuzat initial, in 9 mai, intrarea in tara a unei trupe de motociclisti rusi, veniti intr-un tur comemorativ. Pana la urma, un tribunal german a decis ca motivarea interdictiei de intrare era nejustificata, iar „Lupii Noptii” au ajuns la Berlin.