Confruntați cu dezinformarea post-electorală, giganții web nu au aceeași abordare- Analiză AFP
După cum mulți observatori anticipaseră, mesaje false și apeluri la violență au proliferat pe platformele digitale majore de la alegerile prezidențiale din SUA. Pentru a face față acestui val, metodele Facebook, Twitter și YouTube diferă.
Facebook și Twitter s-au grăbit să lanseze avertismente sau să elimine postări false, inclusiv afirmații nedovedite ale președintelui Donald Trump și ale susținătorilor săi că o fraudă la scară largă are loc în statele cheie.
Fluxurile de știri ale miliardarului republican de pe cele două rețele de socializare sunt acum presărate cu avertismente despre veridicitatea conținutului.
Potrivit lui Daniel Kreiss, cercetător la Centrul pentru Informații, Tehnologie și Viață Publică de la Universitatea din Carolina de Nord, „Facebook și Twitter au avut o strategie clară de monitorizare a anumitor conturi” și s-au pregătit să se împiedice afirmațiile nedovedite.
Nu a fost cazul YouTube, notează academicianul.
Media Matters, un grup de vizionare media, a compilat o listă de videoclipuri înșelătoare care au circulat pe platforma video Google. Au fost vizualizate de peste un milion de ori în total săptămâna aceasta și unele dintre ele sunt încă online.
„Videoclipurile de pe YouTube care promovează dezinformarea cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 au obținut un număr mare de vizualizări, în ciuda politicii platformei de interzicere a conținutului care urmărește să inducă în eroare oamenii cu privire la procesul electoral”, a scris joi Alex Kaplan pe blogul Media Matters.
Analistul citează în special acuzațiile false ale gazdei conservatoare Steven Crowder sau ale televiziunii de extremă dreapta One America News Network (OANN).
Cu toate acestea, YouTube nu a fost complet inactiv, eliminând un anumit conținut problematic, inclusiv un episod din canalul lui Steve Bannon, în care acest fost consilier al lui Donald Trump a solicitat ”decapitarea” lui Anthony Fauci, specialist în boli infecțioase, și memebru al grupului care coordonează răspunsul SUA la criza Covid-19.
„Am eliminat acest videoclip care mergea împotriva regulilor noastre, împotriva incitării la violență. Vom continua să fim vigilenți în aplicarea politicilor noastre în perioada post-electorală”, a asigurat Alex Joseph, un purtător de cuvânt de pe YouTube.
Cu toate acestea, Twitter a mers mai departe, ștergând definitiv contul lui Bannon.
„Partea de sus a coșului”
În general, YouTube nu pare să fie la fel de dur sau de receptiv ca și principalele rețele de socializare în eforturile sale de moderare.
Această diferență se poate datora naturii conținutului publicat acolo.
„Problema videoclipurilor, în special a videoclipurilor live, este că este greu pentru inteligența artificială (AI) să identifice o problemă”, notează Adam Chiara, profesor de comunicare la Universitatea din Hartford.
„Pentru text sau fotografii, AI poate căuta cuvinte cheie sau imagini duplicate. Nu este atât de ușor cu videoclipurile”, adaugă specialistul.
Acest lucru ar putea explica de ce alte platforme de partajare video au fost inundate de încercări de dezinformare.
În special, Media Matters a identificat mai multe videoclipuri postate pe populara aplicație pentru tineret TikTok de susținătorii mișcării conspirației QAnon, care a dezvoltat o teorie întunecată a conspirației în jurul presupuselor buletine de vot expediate de democrați.
După ce au fost vizualizate de peste 237.000 de ori, aceste videoclipuri au fost șterse.
Dar pentruKreiss, YouTube ar fi putut acționa în mod diferit.
„Orice punere în aplicare a unor reguli serioase ar trebui să înceapă cu conturile politice instituționale”, judecă specialistul. „Trebuie să începeți din partea de sus a coșului. Cred că regulile ar trebui să se aplice pentru președinte și pentru alți reprezentanți ai elitelor care încearcă să submineze credibilitatea alegerilor.”
Pe partea de Facebook și Twitter, vigilența ar trebui să rămână în vigoare în zilele următoare, mai ales că Donald Trump continuă să răspândească zvonuri despre un presupus furt al alegerilor și nu pare pregătit să admită posibila lui înfrângere.
Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond, a declarat că este „moderat optimist” că cele două grupuri „învață din greșelile lor sau din schemele noilor politicieni și că continuă să-și protejeze platforme în fața dezinformării, a minciunilor, a incitării la violență și a altor acțiuni dăunătoare.