Sari direct la conținut

Consilier al lui Trump: Ucraina n-ar trebui să se concentreze pe recâștigarea Crimeei. „Crimeea a dispărut”

HotNews.ro
Consilier al lui Trump: Ucraina n-ar trebui să se concentreze pe recâștigarea Crimeei. „Crimeea a dispărut”
Donald Trump, alături de apropiați, revendicând victoria în alegerile prezidenţiale din SUA (Credit foto: Win McNamee / Getty images / Profimedia)

Un consilier al lui Trump spune că Ucraina n-ar trebui să se concentreze pe recâștigarea Crimeei ci pe obținerea păcii.

Bryan Lanza, un strateg al partidului republican, a declarat pentru BBC că administrația Trump îi va recomanda președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky versiunea sa a unei „viziuni realiste pentru pace”.

„Și dacă președintele Zelensky vine la masă și spune, ei bine, putem avea pace doar dacă recuperăm Crimeea, asta va arăta că nu e serios”, a spus el. „Crimeea a dispărut”.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014. Opt ani mai târziu, a invadat Ucraina și a ocupat teritoriile din estul țării.

Președintele ales al SUA a spus în mod constant că prioritatea lui este să pună capăt războiului și să stopeze ceea ce el definește ca o scurgere a resurselor SUA, sub forma ajutorului militar pentru Ucraina.

Cu toate acestea, încă nu a divulgat cum intenționează să facă acest lucru. Lanza, consilierul politic al lui Trump încă din campania sa din 2016, nu a menționat zone din estul Ucrainei, dar a spus că recâștigarea Crimeei de la Rusia este nerealistă și „nu este un obiectiv al Statelor Unite”.

„Avem vești pentru președintele Zelensky: Crimeea a dispărut”, a declarat el pentru programul de weekend al BBC World Service.

„Și dacă aceasta este prioritatea ta de a recupera Crimeea și de a avea soldați americani să lupte pentru a o recupera, fă-o de unul singur”.

SUA nu au dislocat niciodată soldați americani pentru a lupta în Ucraina și nici Kievul nu a cerut trupelor americane să lupte în numele ei. Ucraina a cerut doar ajutor militar american pentru a-și înarma propriii soldați.

Un consilier anonim al Consiliului de Securitate Națională care a servit anterior sub conducerea lui Trump a declarat miercuri pentru Wall Street Journal: „Oricine – indiferent cât de înalt este în cercul lui Trump – care pretinde că are o viziune diferită sau o fereastră mai detaliată asupra planurilor sale cu privire la Ucraina pur și simplu nu știe despre ce vorbește.”

Trump a vorbit cu Zelensky după câștigarea alegerilor, miliardarul Elon Musk participând și el la apel.

O sursă din biroul prezidențial al Ucrainei a declarat pentru BBC că „conversația lungă și bună” dintre Zelensky și Trump a durat „aproximativ jumătate de oră”.

„Nu a fost chiar o conversație pentru a vorbi despre lucruri foarte substanțiale, dar în general a fost foarte caldă și plăcută.”

Oponenții democrați ai lui Trump l-au acuzat că s-a apropiat de președintele rus Vladimir Putin și spun că abordarea lui față de invazia rusă echivalează cu o capitulare pentru Ucraina.

Luna trecută, Zelensky a prezentat parlamentului ucrainean un „plan de victorie” care includea refuzul de a ceda teritoriile și suveranitatea Ucrainei.

În timpul campaniei sale electorale, Trump a spus în mod repetat că ar putea pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina „într-o zi”, dar nu a oferit niciodată alte detalii.

Un articol scris de doi dintre foștii săi șefi de securitate națională în luna mai spunea că SUA ar trebui să continue furnizarea de arme, dar să condiționeze sprijinul de intrarea Kievului în discuții de pace cu Rusia.

La începutul acestei săptămâni, Putin l-a felicitat pe Trump cu privire la victoria sa în alegeri și a spus că afirmația lui Trump că poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina „merită cel puțin atenție”.

Lanza a criticat, de asemenea, sprijinul pe care administrația Biden-Harris și țările europene l-au acordat Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.

La începutul acestui an, Camera Reprezentanților SUA a aprobat un pachet de 61 de miliarde de dolari – ajutor militar pentru ca Ucraina să ajute la combaterea invaziei Rusiei.

SUA a fost cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei – între februarie 2022 și sfârșitul lunii iunie 2024, au livrat sau angajat arme și echipamente în valoare de 55,5 miliarde de dolari, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro