Sari direct la conținut

Consilierul lui Zelenski spune că aliații au fost informați în avans de ofensiva din Kursk / Încă două brigăzi aeropurtate au fost aruncate în luptă de Ucraina

HotNews.ro
Brigada 82 de Trupe Aeropurtate a fost instruita in Marea Britanie, Foto: Office of the President of Ukraine- Cover Images / INSTAR Images / Profimedia
Brigada 82 de Trupe Aeropurtate a fost instruita in Marea Britanie, Foto: Office of the President of Ukraine- Cover Images / INSTAR Images / Profimedia

Mihailo Podoliak, cel mai important consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu acordat The Independent că „forțele partenere” au fost informate în avans că Ucraina va lansa o operațiune militară în regiunea Kursk a Rusiei, unde două brigăzi ucrainene aeropurtate s-au alăturat luptelor.

Aliații cheie ai Ucrainei din Occident au declarat că nu au fost informați cu privire la incursiunea militară pe care Statul Major de la Kiev intenționa să o declanșeze în Kursk, însă Podoliak a lăsat de înțeles că Ucraina nu s-a hazardat să lanseze o astfel de operațiune fără aprobarea marilor cancelarii occidentale care îi furnizează armament și alte echipamente militare.

„Există anumite lucruri care trebuie făcute cu elementul surprizei și acestea trebuie să se întâmple la nivel local”, a declarat consilierul lui Zelenski pentru The Independent. „Însă au existat discuții cu forțele partenere, doar că nu la nivel public”, a adăugat el.

Podoliak le-a confirmat însă jurnaliștilor britanici că guvernul de la Londra și-a menținut interdicția privind folosirea rachetelor cu rază lungă Storm Shadow, furnizate Ucrainei de către Marea Britanie, pentru lovituri mai adânci pe teritoriul Rusiei.

Sir Ben Wallace, fostul ministru britanic al apărării, a fost citat anterior în presa din Marea Britanie ca afirmând că toate armele furnizate de Londra Kievului pot fi folosite în interiorul Rusiei, cu excepția acestor rachete cu rază lungă.

BBC a transmis miercuri că, potrivit surselor sale, această poziție a fost menținută și de către noul guvern laburist condus de Sir Ker Starmer. Un purtător de cuvânt al ministerului apărării a confirmat joi acest lucru. Ucraina „are dreptul clar la autoapărare (…) care nu exclude operațiuni în interiorul Rusiei”, a spus acesta.

El nu a comentat însă informațiile potrivit cărora guvernul britanic a fost informat în avans de ofensiva ucraineană din Kursk.

Casa Albă a negat că a fost informată cu privire la ofensivă, dar i-a transmis un mesaj „clar” lui Putin

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reiterat miercuri că administrația de la Washington nu a fost informată cu privire la atacul iminent pe teritoriul Rusiei. Când a fost întrebată de jurnaliști explicit despre acest lucru și dacă SUA au participat la planificarea incursiunii ucrainene, ea a răspuns:

„Absolut, nu”.

„Nu, nu am avut nimic de-a face cu asta. Acesta este un lucru pentru ucraineni, să discute despre operațiunile lor militare. Politica noastră asupra acestui subiect nu s-a schimbat”, a adăugat ea în timpul briefingului său cu presa.

Comentariile sale au venit după ce în ziua anterioară John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, i-a transmis președintelui Vladimir Putin „să se care naibii” din Ucraina.

„Nu am de gând să vorbesc despre operațiunile militare ucrainene, așa cum am spus mai devreme. Îi voi lăsa pe ei (pe ucraineni, n.r.) să vorbească despre ceea ce fac. Suntem în strânsă legătură cu ei, așa cum v-ați putea aștepta, și vom continua aceste discuții”, a precizat reprezentantul Casei Albe.

„Dar nu vă lăsați păcăliți: Acesta este războiul lui Putin împotriva Rusiei. Și dacă nu-i place, dacă îl face să se simtă puțin inconfortabil, atunci există o soluție ușoară: Poate pur și simplu să se care naibii din Ucraina și s-o lase baltă. Mă voi opri aici”, a adăugat Kirby.

Luptele în regiunea Kursk continuă

Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a ordonat joi dimineața evacuarea obligatorie a orașului Glushkovo, pe fondul incursiunii continue a forțelor ucrainene în zonă. Între timp, ministerul rus pentru Situații de Urgență a declarat urgență la nivel federal și în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Kursk.

După succesul inițial al incursiunii, care a obținut o surpriză operațională deplină, Statul Major de la Kiev a decis să trimită în Kursk elemente ale altor două brigăzi aeropurtate – nr. 82 și 95.

Analistul militar David Axe de la Forbes estimează că, după aceste întăriri cu trupe de elită, corpul expediționar ucrainean din Kursk include în jur de 6 brigăzi de prima linie, la care se adaugă două batalioane independente și unități de artilerie, recunoaștere, forțe speciale și aeronave fără pilot – în rol de susținere.

Unele din aceste unități au fost transferate în Kursk după ce au fost retrase din zone de luptă din estul Ucrainei, un semn că Statul Major ucrainean speră să capitalizeze cât mai mult de pe succesul inițial al incursiunii.

„Având în vedere că Ucraina a retras unități de pe fronturile din Pokrovsk, Torețk, și Ceasiv Yar – cele mai dificile părți ale primei linii – este destul de clar că Ucraina nu urmărește obiective limitate în operațiunea sa din Kursk”, consideră analistul militar Rob Lee.

Care sunt însă aceste obiective militare nu este întru totul clar. Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe a declarat mai devreme în cursul acestei săptămâni că ofensiva va înceta, dacă Rusia acceptă o „pace justă”.

„Cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă (…), cu atât mai repede vor înceta incursiunile forțelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Heorhii Tykhyi, calificând operațiunile din Kursk ca fiind „absolut legitime”.

Incursiunea în Kursk, planificată în cel mai mare secret de Kiev

Cotidianul The New York Times, care a trimis reporteri la granița dintre Ucraina și regiunea Kursk pentru a discuta cu militarii ucraineni desfășurați aici, a transmis că incursiunea militară de acum a fost pregătită în cel mai mare secret de Statul Major al Ucrainei, după eșecul ofensivei de vară pe care a lansat-o anul trecut.

Comandantul adjunct al uneia dintre brigăzile ucrainene, locotenent-colonelul Artem (NYT nu îi dezvăluie numele de familie) le-a declarat reporterilor americani că doar un cerc restrâns de comandanți știau despre planurile ofensivei.

Ofițerilor superiori li s-a spus despre invazia iminentă cu doar trei zile înainte de începerea acesteia, iar militarii de rând au aflat despre atac cu doar o zi înainte de declanșarea acestuia.

În cadrul pregătirilor, vehiculele blindate au fost ascunse în păduri, mișcările trupelor au fost mascate ca exerciții și instruire, iar soldații au fost nevoiți să petreacă noaptea în case părăsite din satele de graniță.

După succesele înregistrate pe front în a doua parte a lui 2022, liderii de la Kiev nu au făcut niciun secret din faptul că pregătesc o ofensivă majoră care să elibereze teritoriul țării de forțele invadatoare. Secretă a fost ținută doar direcția ofensivei, însă rapid a devenit evident că grosul eforturilor se îndreaptă spre sudul țării. Ofensiva de vară a Kievului a fost declanșată astfel în cea mai evidentă direcție, anticipată și de comandamentul de la Moscova.

„O lovitură pentru autoritatea Rusiei”

NYT notează însă că secretomania care a înconjurat pregătirile pentru incursiunea din Kursk a avut un impact și asupra civililor ucraineni care trăiesc de-a lungul graniței cu Rusia.

Neputând să-i avertizeze în avans, autoritățile ucrainene au evacuat rapid oamenii când forțele rusești au răspuns invaziei bombardând comunitățile de graniță. Începând cu data de 12 august, aproape 20.000 de persoane au fost evacuate din regiunea ucraineană Sumî.

Locotenent-colonelul Artem le-a declarat reporterilor că ofensiva ucraineană și-a atins deja scopul: „Aceasta este o lovitură pentru autoritatea Rusiei, care se consideră un imperiu victorios. Am creat o zonă tampon în această țară”.

Urmărește ultimele evoluții din a 904-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.


.

INTERVIURILE HotNews.ro