Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 904: Ucrainenii au preluat controlul complet asupra orașului rus Sudja / Cât teritoriu rusesc controlează acum armata Kievului / O companie întreagă a armatei ruse s-a predat în Kursk

Război în Ucraina, ziua 904: Ucrainenii au preluat controlul complet asupra orașului rus Sudja / Cât teritoriu rusesc controlează acum armata Kievului / O companie întreagă a armatei ruse s-a predat în Kursk
Soldați ucraineni, în apropiere de granița cu Ucraina Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Operațiunea fără precedent a Ucrainei în regiunea rusă Kursk, în curs de desfășurare de săptămâna trecută, pare să fi luat prin surprindere Rusia, iar Kievul afirmă că forțele sale au preluat controlul asupra a 82 de localitați și a peste 1.100 de kilometri pătrați de teren după ce au pătruns prin frontiera slab apărată.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 904, LIVETEXT:

SUA aprobă vânzarea de rachete Patriot către Germania în valoare de 5 miliarde de dolari

Statele Unite au anunțat joi că au aprobat vânzarea, pentru o sumă ce se ridică la 5 miliarde de dolari, a aproximativ 600 de rachete Patriot și echipamente conexe către Germania, care a donat Ucrainei unele dintre aceste sisteme de apărare antiaeriană.

Rusia trimite forţe suplimentare în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina

Rusia a anunţat joi că va trimite forţe suplimentare în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina, în contextul ofensive ucrainene de o amploare în regiunea vecină Kursk.

În timpul unei reuniuni consacrate securităţii regiunilor frontaliere, ministrul rus al apărării Andrei Belousov a informat despre „alocarea de forţe şi mijloace suplimentare” în Belgorod.

Statele Unite vor furniza noi pachete de ajutor militar Ucrainei „în zilele următoare”, a declarat joi la MSNBC John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Anunțul oficialului de la Casa Albă a venit în contextul în care ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a avut mai devreme în cursul zilei o convorbire cu omologul său american, Lloyd Austin, despre situația pe câmpul de luptă și nevoile în materie de apărare ale Ucrainei.

Situația rămâne presantă pe fronturile din estul și sudul Ucrainei

Un bombardier supersonic rusesc Tu-22M3 s-a prăbuşit în timpul unui zbor de rutină deasupra Siberiei, a informat joi agenţia rusă de presă TASS. Echipajul aparatului a reuşit să se catapulteze.

Potrivit primelor date, accidentul a fost cauzat de o problemă tehnică.

Tu-22M3 este capabil să transporte bombe ghidate, rachete de croazieră şi posibil racheta hipersonică Kinjal. Ocazional, Tu-22M este folosit împotriva unor ţinte în Ucraina.

Despre situaţia de pe fronturile de est şi de sud, șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că aceasta rămâne „dificilă, dar sub control”.

Cu toate acestea, administraţia oraşului Pokrovsk i-a îndemnat joi pe locuitori, „în special familiile cu copii”, să evacueze până nu este prea târziu, subliniind că inamicul avansează „într-un ritm rapid”.

Presiunea nu pare să se diminueze mai ales în estul Ucrainei, unde se derulează majoritatea luptelor, scrie AFP. Moscova a revendicat joi capturarea satului Ivanivka, la circa 15 kilometri de Pokrovsk, un important nod logistic în regiunea Doneţk.

Cinci civili au fost ucişi joi, în trei regiuni din sudul şi estul Ucrainei, în urma bombardamentelor rusești, au anunţat autorităţile ucrainene, citate de AFP.

Potrivit autorităţilor locale, două persoane şi-au pierdut viaţa în timpul unui atac aerian în regiunea Harkov (nord-est) şi o alta într-un tir de artilerie în regiunea estică Doneţk.

În regiunea Herson (sud), un bărbat a murit în urma unui atac cu dronă şi un altul a decedat în timpul nopţii la spital după ce fusese rănit cu o zi înainte într-un alt atac.

Ucraina a înființat o administrație militară în regiunea rusă Kursk

Ucraina înființează o administrație militară în regiunea rusă Kursk. Cât teritoriu rusesc controlează acum armata Kievului

Ucraina a înființat o administrație militară în regiunea rusă Kursk, care din 6 august este teatrul unei ofensive-surpriză a forțelor Kievului, a anunțat joi comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Semn al intenției forțelor ucrainene de a se implanta aici pe termen lung, această structură militară se va ocupa de activitățile curente și de logistica armatei, dar va fi de asemenea responsabilă să asigure securitatea într-o zonă anume.

Potrivit lui Oleksandr Sîrski, forțele sale au preluat controlul până joi asupra a 82 de localitați și 1.150 de kilometri pătrați în regiunea rusă de graniță Kursk. „În total, de la începutul operațiunilor în regiunea Kursk, trupele noastre au avansat 35 de kilometri în adâncime”, a raportat el.

Oficialii ruși sunt alarmați de incursiunea transfrontalieră a Ucrainei. O sursă din Primăria Moscovei le-a declarat jurnaliștilor de la site-ul rusesc independent Verstka, citat de Meduza, că panica crește în rândul elitei politice. Aceasta a comparat situația cu începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Și asta părea că nu va dura mult – dar s-a dovedit a fi o chestie pe termen lung”, a spus sursa citată. Inițial, oficialii de la Moscova au crezut că forțele ruse vor putea pune capăt ofensivei Ucrainei în „două sau trei zile sau cel mult o săptămână”, dar acest lucru s-a dovedit fals. Incursiunea este acum în a doua săptămână.

În regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, atacurile cu bombe ghidate ale rușilor au ucis joi cel puțin două persoane și au rănit alte șapte, potrivit autorităților locale, citate de Reuters.

Ucrainenii au preluat controlul complet asupra orașului rus Sudja

Președintele Volodimir Zelenski spune că șeful forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, i-a raportat „eliberarea cu succes a orașului Sudja”, din regiunea rusă Kursk.

Forțele speciale ucrainene au declarat că au capturat miercuri cel mai mare grup de soldați ruși care s-au predat de la începutul războiului, echivalentul unei companii întregi fiind luată în captivitate în timpul incursiunii militare din regiunea Kursk.

Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului a cerut Rusiei să-i permită accesul în regiunile ruse afectate de conflict, inclusiv în Kursk, teatrul ofensivei surpriză a Kievului, scrie AFP.

Un tribunal rus a condamnat-o joi pe Ksenia Karelina, o femeie cu dublă cetățenie, americană și rusă, la 12 ani de închisoare pentru „înaltă trădare”. Decizia vine după ce femeia a donat 50 de dolari unei organizații caritabile care strângea fonduri pentru Ucraina.

Generalul Mark Hertling, un fost comandant al trupelor americane în Europa, afirmă că incursiunea militară desfășurată de forțele ucrainene în Kursk este una impresionantă din mai multe puncte de vedere și o compară cu un raid faimos desfășurat de Statele Unite împotriva Japoniei în al Doilea Război Mondial.

Aliații Ucrainei, informați în avans de ofensiva din Kursk

Mihailo Podoliak, cel mai important consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu acordat The Independent că „forțele partenere” au fost informate în avans că Ucraina va lansa o operațiune militară în regiunea Kursk a Rusiei, unde două brigăzi ucrainene aeropurtate s-au alăturat luptelor.

Un tribunal rus a condamnat o femeie cu dublă cetățenie, americană și rusă, la 12 ani de închisoare pentru „trădare“, a anunțat joi Mediazona, o publicație independentă rusă.

Ksenia Karelina, rezidentă în Los Angeles, a fost arestată în Rusia la începutul acestui an, în timp ce își vizita bunicii. Autoritățile ruse au acuzat-o de trădare pentru că a donat 51,80 de dolari organizației nonprofit „Razom for Ukraine” (Împreună pentru Ucraina). Rusia a susținut că ea a oferit astfel finanțare forțelor armate ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că forțele ruse au preluat controlul asupra satului Ivanivka din regiunea Donețk din Ucraina, a relatat agenția de presă Interfax.

Ucraina nu a comentat public revendicarea Moscovei, iar informația nu a fost confirmată independent.

Forțele cecene spun că au reluat controlul asupra unei zone din Kursk

Generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat din Cecenia, a declarat joi că forțele ucrainene nu au control deplin asupra orașului Sudja din regiunea rusă Kursk, potrivit agenției de presă de stat RIA citată de Reuters. Ucraina a revendicat controlul asupra orașului Sudja.

Stațiile de transfer și de măsurare a gazului Sudja din regiunea Kursk din Rusia sunt singurul punct de intrare a gazului natural rusesc în sistemul ucrainean de transport al gazului pentru a fi apoi transportat spre Europa.

Forțele ruse au preluat controlul asupra așezării Martinovka din regiunea Kursk, a declarat generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat din Cecenia, la televiziunea rusă de stat, potrivit Reuters.

Stare de urgență în regiunea rusă Belgorod

Ministerul rus pentru Situații de Urgență a declarat urgență la nivel federal în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Kursk, potrivit Reuters.

„Situația din regiune rămâne complexă și tensionată. Ca urmare a atacurilor teroriste ale grupurilor armate ucrainene în regiunea Belgorod, casele de locuit și instalațiile de infrastructură au fost avariate, există cetățeni morți și răniți”, au anunțat autoritățile.

Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a discutat joi cu omologul său american Lloyd Austin despre situația de pe câmpul de luptă și despre nevoile de apărare, relatează Reuters.

Umerov i-a mulțumit, de asemenea, lui Austin pentru „sprijinul continuu și cuprinzător de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei”, potrivit unei declarații publicate de Ministerul Apărării de la Kiev.

Autoritățile ruse au cerut evacuarea unui nou oraș

O campanie rusească sofisticată de phishing i-a vizat pe criticii Kremlinului din Rusia și din Occident, conform unui raport al grupurilor pentru drepturile digitale Citizen Labs și Access Now, publicat miercuri și citat de Kyiv Independent.

Phishing-ul este o schemă înșelătoare utilizată în mediul online în care atacatorii încearcă să obțină acces la conturile online ale victimelor prin utilizarea unor tactici înșelătoare personalizate.

Potrivit raportului, grupul de hackeri Coldriver, care are legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, este responsabil pentru schema de phishing. Campania a vizat personalități ale opoziției ruse, ONG-uri și diplomați occidentali, inclusiv fostul ambasador al SUA în Ucraina, Steven Pifer.

Forțele aeriene ale Ucrainei au declarat joi că au doborât toate cele 29 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn, potrivit Reuters.

Rusia a lansat, de asemenea, trei rachete ghidate Kh-59 în timpul atacului, au precizat forțele aeriene într-o declarație.

Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk din Rusia, a ordonat evacuarea obligatorie a orașului Glushkovo, pe fondul incursiunii continue a Ucrainei în zonă, relatează Kyiv Independent.

Operațiunea fără precedent a Ucrainei, în curs de desfășurare de săptămâna trecută, pare să fi luat prin surprindere Rusia, iar Kievul afirmă că forțele sale au preluat controlul asupra a 74 de așezări și a peste 1.000 de kilometri pătrați de teren după ce au pătruns prin frontiera slab apărată.

Glushkovo este cel mai recent oraș ai cărui locuitori au primit ordin să plece pe fondul atacurilor ucrainene. Potrivit lui Smirnov, evacuarea va fi asistată de armată și forțele de ordine, precum și de ajutorul voluntarilor locali.

Sinteza celor mai recente evenimente:

_____

Evenimentele de miercuri, ziua 903 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro