Consiliul Concurentei investigheaza OMV Petrom si alte companii, pentru o posibila intelegere legata de retragerea de pe piata a benzinei Eco Premium. Amenda poate ajunge la 10% din cifra de afaceri
Consiliul Concurentei investigheaza OMV Petrom pentru o posibila incalcare a reglementarilor privind concurenta, ca urmare a retragerii de pe piata a Eco Premium (benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb), potrivit unui comunicat de presa al grupului petrolier, semnat de directorul companiei, Mariana Gheorghe. Surse din piata energetica au declarat pentru HotNews.ro ca mai multe companii sunt investigate de CC pentru o intelegere privind retragerea concertata de pe piata a acestui tip de benzina.
UPDATE 1: Celelalte companii vizate de Consiliul Concurentei sint Lukoil, MOL, Agip si Rompetrol, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate investigatiei. Rompetrol ar beneficia de circumstante atenuante, sustin aceleasi surse.
UPDATE 2: Investigatia din Romania realizata de Consiliul Concurentei s-ar putea extinde, prin implicarea DG Competition din Comisia Europeana, si la companiile care sint actionari-majoritari la firmele investigate in Romania, sustin surse apropiate dosarului
Ce spune Petrom
„OMV Petrom SA (OMV Petrom) a primit un raport de investigatie de la Consiliul Concurentei cu privire la pretinsa incalcare a reglementarilor privind concurenta, ca urmare a retragerii de pe piata a Eco Premium (benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb). Pretinsa incalcare priveste o serie de actori importanti ai pietei de carburanti”, potrivit comunicatului citat, remis Bursei de Valori Bucuresti.
In conformitate cu reglementarile in vigoare in materie de concurenta sanctiunile maxime pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.
„OMV Petrom este de parere ca aceasta pretinsa incalcare este lipsita de temei si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o reprezentare corecta a faptelor relevante care sa fie reflectate in decizia finala a Consiliului Concurentei”, afirma Mariana Gheorghe.
In perioada pretinsei incalcari a reglementarilor privind concurenta, sortimentul Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piata romaneasca de carburanti.
„Decizia de a retrage de pe piata Eco Premium s-a bazat pe considerente de mediu si economice, tinand cont in mod adecvat de interesele consumatorilor”, se mai arata in comunicatul citat.