Sari direct la conținut

Consiliul General a aprobat costurile pentru Spitalul Metropolitan, circa 1 miliard de euro/ Cum s-a ajuns de la 400 milioane de euro, suma prezentată de Gabriela Firea zilele trecute, la această sumă uriașă

HotNews.ro
Gabriela Firea, Foto: PMB
Gabriela Firea, Foto: PMB

Indicatorii tehnico-economici pentru spitalul metropolitan propus de primarul Gabriela Firea au fost aprobați de Consiliul General. Potrivit documentului, edificarea spitalului va costa 4,7 miliarde lei cu tot cu TVA, aproape un miliard de euro, deși în urmă cu câteva zile primarul Gabriela Firea anunța că spitalul va costa 400 milioane de euro. Edilul a explicat că prețul este mai mare deoarece proiectul prevede și construirea unui turn de 12 etaje, locuințe pentru medici și pentru pacienți, creșă, grădiniță și infrastructura rutieră, inclusiv linie de tramvai. În ciuda sumei grandioase, în acest preț nu este inclusă și dotarea cu aparate medicale, estimată la circa 170 milioane de euro. Un alt semn de întrebare este unde se duc jumătate din bani, în condițiile în care pentru construcție și montaj se alocă 510 milioane de euro, proiectul fiind neclar.

Proiectul a fost aprobat cu 28 de voturi pentru, restul fiind abțineri. Deși consilieri ALDE au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului pe motiv că ”are 3 foi” și nu pot vota alocarea unui miliard de euro în baza acestora, proiectul totuși a fost adoptat cu voturile PMP. Rămâne de văzut cine a votat pentru, când se va afișa procesul verbal al ședinței. USR și PNL s-au abținut.

Grupurile ALDE și PNL au anunțat la începutul ședinței că sunt pentru construirea acestui spital, dar doresc toate documentele necesare, ca să poată vota în cunoștință de cauză.

Gabriela Firea a acuzat grupul ALDE de ipocrizie și a declarat că au avut timp suficient să se informeze. Mai mult, aceasta a acuzat că Tomnița Florescu, consilier general ALDE și viceprimar, dorește impunerea unui arhitect pentru proiectarea spitalului, care ar dori 1 milion de euro pentru el, pentru proiectare. Tomnița Florescu a negat.

”Dacă nu este arhitectul pe care l-a vrut dna Tomnița, nu mai facem spitalul”, a declarat Firea.

”L-aș fi recomandat pe dl arhitect Tănăsescu pentru acest spital general, este coleg de generație cu mine, dar ultima dată l-am văzut în 1971”, a replicat Tomnița Florescu.

”Este un proiect necesar, noi l-am susținut și îl susținem în continuare, dar având în vedere documentația foarte precară, este adevărat, ieri a fost o întâlnire și ni s-au prezentat niște planuri, dar haideți să discutăm împreună pentru a putea avea încredere și a putea înțelege mai bine. Cred că o discuție aprofundată, nu poate fi decât benefică”, a declarat Tudor Tim Ionescu, consilier ALDE.

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, a ridicat mai multe întrebări despre spital.

”Cum a crescut de la 400 milioane la aproape 1 miliard de euro? De ce a scăzut numărul de paturi de la 2.000 la 1.000? De ce nu sunt prinse costurile echipamentelor medicale în proiect? Ieri ni s-a spus că acestea ar costa încă 175 milioane de euro. Cum ați gândit finanțarea acestei investiții, echivalentă cu bugetul Primăriei Capitalei pe un 1 an? (…) Și aș fi de acord și cu această sumă dacă atribuirea contractului de execuție s-ar face prin licitație publică și nu prin încredințare directă companiilor municipale, iar apoi să vină să ne ceară suplimentări de fonduri”, a declarat Deaconescu.

Proiectul spitalului metropolitan – ce dorește Gabriela Firea

Potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea proiectului este etimată la 4,7 milioane lei, dintre care 2,4 milioane lei pentru construcție și montaj, iar durata de execuție, 5 ani. Suprafața construită a ansamblului va fi de 27.000 mp, iar suprafața desfășurată 248.000 mp. Spitalul va avea 750 de paturi și 33 de săli de operație.

În detaliu, proiectul prevede construirea următoarelor obiective:

Spitalul, format din 9 tronsoane cu următorul regim înălțime: 2S+P+8E+ET (înălțime: 40m);2S+P+3E+ET, 2S+P+1E. Acesta va avea 750 paturi pentru spitalizare continuă, 107 paturi spitalizare de zi, 93 posturi de tratament, 113 paturi ATI, 44 cabinete ambulatoriu, 33 săli de operație în blocuri operatorii, 13 săli de mici intervenţii în spitalizarea de zi, 8 săli de mici intervenții in Ambulatoriu.

Spitalul va mai avea 1139 locuri de parcare subterana, 206 locuri de parcare supraterană. Suprafața desfăşurată a spitalului (inclusiv parcări) este de 217.672mp.

Spitalul mai cuprinde un turn pentru spatii administrative, hotel si heliport. Turnul va avea legătură directă cu camera de garda. Regim de înălțime propus este: 2S+P+1E+12E+Heliport. La parter acesta va adăposti: spații tehnice, servicii pompieri, cafenea. La etajele 1, 2, 3, 4: cabinete medicale, etajul 5 va fi tehnic, la etajele 6, 7, 8 – hotel, iar la etajele 9, 10 și 11, birouri.

De asemenea, se dorește construirea unei creșe și a unei grădinițe pe latura de vest a terenului, cu acces dintr-o stradă noi construită. Acestea vor avea 3 grupe de grădinițe, fiecare cu 15 copii și o grupă de creșă.

Proiectul cuprinde și o clădire de locuințe cu 6 etaje, ce va adăposti 60 de apartamente, cu o suprafață desfăşurată de 8277,28 mp.

Proiectul mai cuprinde alei și drumuri de incintă, dar și o stradă nouă care va realiza legătura între șoseaua Pipera și strada propusă prin PUZ Inel Median (uneşte laturile nord – sud ale terenului). Obiectul va cuprinde: drumul proiectat cu spațiul aferent facilitații prelungirii liniei de tramvai si rețelele exterioare. De asemenea, se dorește și o serie de amenajări peisagistice și locuri de joacă, cu o suprafață desfăşurată de 30.429,70 mp.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro