Sari direct la conținut

Consiliul General al Municiului Bucuresti a aprobat majorarea taxelor si impozitelor locale incasate de primariile de sector cu 16%

HotNews.ro

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, marti, majorarea taxelor si impozitelor locale incasate de primariile de sector cu 16%, reprezentand indexarea cu rata inflatiei pe ultimii trei ani. Vor creste cu 16% impozitele pe cladiri si terenuri pentru persoanele fizice, in timp ce impozitul pe masina va ramane acelasi ca in 2012. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus ca nu doreste majorarea taxelor, dar ca este obligat de Guvern sa faca asta.

Consilierul PDL Mircea Raicu a declarat ca hotararea de Guvern prin care administratiile locale sunt obligate sa majoreze taxele ar trebui atacata la Curtea Constitutionala deoarece ingradeste libertatatea de decizie a administratiilor locale.

„Anul trecut, consilierii au hotarat ca nu vor creste taxele in 2013. Primarul general spunea ca nu este de acord cu cresterea taxelor, dar Guvernul a stabilit asta. Guvernul a spus la sfarsitul anului trecut ca va lasa libertatea administratiilor locale sa decida daca vor creste taxele sau nu. Aceasta hotarare a Guvernului calca in picioare atributiile administratiilor locale, care, potrivit Constitutiei, isi pot stabili prioritatile si modalitatile de finantare. Ar trebui atacata la Curtea Constitutionala hotararea de Guvern”, a declarat consilierul PDL Mircea Raicu.

In cadrul sedintei de marti a Consiliului General, primarul Sorin Oprescu a declarat ca taxele si impozitele locale nu cresc pentru ca asa vrea el, ci pentru ca il obliga legea. Edilul a precizat ca impozitul pe masina nu va creste.

„Ca sa raspund la obiect, Oprescu nu s-a sucit. In decembrie aveam un alt cadru legal care ne permitea noua sa decidem daca vrem sa nu sa impovaram cetatenii cu o crestere de taxe. In numele majoritatii din Consiliu (CGMB) am spus ca nu achiesam la asa ceva. In continuare sunt impotriva masurilor care duc la marirea de taxe. Eu personal si dumneavoastra mi-ati intarit ideea ca pe timp de criza cresterea de taxe nu reprezinta o solutie. Potrivit modificarilor aduse de Guvern insa, suntem obligati sa aducem in atentia CGMB acest proiect”, a declarat Oprescu.

„Ordonanta nu ne permite sa decidem noi, ci obliga cel putin la indexarea taxelor cu rata inflatiei. Bucurestiul este tratat de legiuitor unitar. 3 sectoare au datorii, 3 nu au datorii, dar taxele trebuie sa creasca peste tot. Eu va spun din cele declarate. Nu Oprescu si nu CGMB maresc taxele. Legea ne spune asta”, a completat primarul general.

Acesta spune ca este vorba de trei categorii de taxe:

– taxe locale stabilite de CGMB care raman la nivelul anului 2012 – taxele pentru utilizarea locurilor publice, parcari publice, vizitarea muzeelor, concesionare locuri de veci;

– imoozitele pe cladiri persoane juridice nu se modifica;

-impozitele pe masini nu cresc;

-amenzile cresc;

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro