Sari direct la conținut

Consiliul Național al Rectorilor, după cazul profesorului Alfred Bulai: „Asemenea comportamente nu trebuie tolerate sub nicio formă”

HotNews.ro
Consiliul Național al Rectorilor, după cazul profesorului Alfred Bulai: „Asemenea comportamente nu trebuie tolerate sub nicio formă”
Foto: Agerpres

Consiliul Național al Rectorilor (CNR), care reunește conducătorii tuturor universităților din România, a adoptat miercuri o rezoluție ce a venit după ce site-ul de investigații Snoop.ro a publicat mărturii despre comportamentul profesorului Alfred Bulai, de la SNSPA. În document, se precizează că CNR are „toleranță zero faţă de hărţuire şi abuz în mediul universitar”. 

Consiliul Național al Rectorilor reacționează după ce „a luat act” despre „recentele acuzaţii cu privire la acte de utilizare a funcţiei didactice în scop de hărţuire sexuală în mediul academic”, fără a menționa direct numele lui Alfred Bulai.

CNR a adoptat o rezoluție prin care condamnă ferm comportamentele „inadecvate, care se abat de la normele de etică şi deontologie profesională, în special cele referitoare la respectarea fiinţei şi demnităţii umane”.

„Consiliul Naţional al Rectorilor condamnă cu fermitate orice formă de abatere de la normele de etică şi deontologie profesională care ştirbeşte demnitatea beneficiarilor direcţi ai dreptului la educaţie sau lezează ocrotirea drepturilor acestora, orice formă de hărţuire, sexuală sau de orice fel, în comunitatea universitară”, se arată în documentul adoptat miercuri. 

Apel către universitățile din România să sancționeze astfel de comportamente 

CNR spune că are toleranță zero față de hărțuire și abuz în mediul universitar. 

„Asemenea comportamente nu pot şi nu trebuie tolerate sub nici o formă. Facem un apel direct către toate universităţile din România să condamne şi să sancţioneze astfel de comportamente. De asemenea, este imperativ ca universităţile să ia măsuri ferme şi transparente pentru a asigura un mediu academic sigur, bazat pe respect reciproc. Facem un apel direct către toate universităţile din România să identifice şi să sancţioneze fără întârziere astfel de comportamente, în conformitate cu prevederile legale”, conform CNR. 

Codurile de conduită din universități ar trebui revizuite, se arată în rezoluția CNR:

  • „Instituţiile de învăţământ superior trebuie să revizuiască şi să consolideze prevederile în domeniul eticii şi deontologiei profesionale cuprinse în codul de etică şi deontologie universitară, în regulamentele şi metodologiile stabilite la nivelul instituţiei, dar şi în documentele strategice care decurg din misiunea asumată. 
  • Aceste documente trebuie să creeze un cadru eficace pentru combatarea oricărei forme de încălcare a normelor de etică şi deontologie universitară, să includă prevederi clare şi riguroase care să prevină şi să contracareze astfel de manifestări, precum şi proceduri eficiente pentru raportarea şi investigarea acestora.
  • Respectarea demnităţii umane, încurajarea unui mediu participativ în care fiecare membru al comunităţii universitare se simte apreciat şi este încurajat să îşi aducă propria contribuţie la dezvoltarea academică, este incompatibilă cu orice manifestare care poate fi considerată agresivă, verbal sau fizic, tratament umilitor, exploatare, discriminare sau hărţuire de orice natură”, conform CNR. 

Consiliul Național al Rectorilor transmite și că universitățile din România ar trebui să organizeze și activități de prevenire a normelor de etică și deontologie profesională. 

„De asemenea, atunci când astfel de încălcări sunt identificate, se impune nu doar sancţionarea lor conform prevederilor legale, dar şi stabilirea unor mecanisme active de sprijin pentru victime, inclusiv prin consiliere psihologică”, se mai arată în document. 

La conducerea CNR se află Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației. El a demisionat din Guvern în urma acuzațiilor de plagiat

„Dezbracă-te să-mi arață că ai încredere în tine”

Jurnaliștii de la Snoop au scris că Bulai chema studentele și la terase pentru a discuta prestația lor la curs, dar le punea întrebări despre viața lor sexuală. Acesta le vorbea și câte patru ore despre cum trebuie să se poarte o femeie, astfel încât bărbatul „să se simtă puternic”. 

Conform afirmațiilor lui Bulai către fete, studentele trebuie să fie „sexicioase”, să aibă curaj „să-și expună corpul”. „Dacă îți zic să te dezbraci, te dezbraci?”, se aude profesorul pe o înregistrare ajunsă în posesia Snoop.

Victimele l-au înregistrat audio pe Alfred Bulai, iar Snoop a realizat un film de peste 20 de minute cu aceste înregistrări, cu declarațiile video ale fetelor și cu reacția lui Bulai.

INTERVIURILE HotNews.ro