Sari direct la conținut

Consiliul pentru Combaterea Discriminarii a castigat procesul impotriva primarului din Baia Mare pentru zidul care desparte blocurile de romi de o strada

HotNews.ro

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a castigat procesul impotriva primarului din Baia Mare, Catalin Chereches, dupa ce edilul a atacat in justitie decizia Consiliului de a-l amenda pentru ridicarea unui zid care desparte mai multe blocuri locuite de romi de strada principala. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis mentinerea hotararii CNCD potrivit careia ridicarea zidului „constituie fapta de discriminare”. Decizia este definitiva si nu poate fi atacata cu recurs, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii CNCD.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis recursul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) impotriva primarului din Baia Mare si a desfiintat sentinta civila a Curtii de Apel Cluj. In consecinta, magistratii au decis mentinerea Hotararii CNCD conform careia ridicarea zidului din Baia Mare care desparte mai multe blocuri locuite de romi de strada principala „constituie fapta de discriminare”.

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis in urma cu doi ani ca primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, sa fie amendat cu 6.000 lei si a recomandat si demolarea zidului despartitor si „luarea unor masuri pentru imbunatatirea conditiilor de locuire a romilor din strada Horea”.

Decizia CNCD a venit dupa ce primarul din Baia Mare a inceput lucrarile de constructie a unui zid de 1,80 metri care desparte doua blocuri locuite de romi de o sosea „intens circulata”. Primarul Catalin Chereches a sustinut ca vrea sa protejeze astfel comunitatea de accidentele grave care se petrec din cauza soselei de langa blocuri.

Reprezentantii Romani Criss, Asociatiei „Sanse Egale” si Amnesty International au dat atunci publicitatii o scrisoare deschisa prin care au sustinut ca ridicarea zidului are ca efect „ghetoizarea si umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant”. Si ambasada SUA s-a declarat „ingrijorata” de evacuarile planuite de Primaria Baia Mare in cartierele de romi.

Decizia de acum a ICCJ vine in contextul in care ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat ca majoritatea celor 20.000 de romi din Franta, care traiesc in tabere improvizate in afara oraselor franceze, nu ar putea fi niciodata integrati in societate asa ca ar trebui „dusi inapoi la granita” pentru a fi trimisi in Romania si Bulgaria. Citeste si: Dosarul Schengen – romi. Implicatii ale surprinzatoarei decizii luate de Franta socialista

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro