Sari direct la conținut

Conştientizarea efectelor nocive ale poluării prin artă: pictură murală pe una dintre clădirile Institutului Marius Nasta

HotNews.ro
Pictură murală la Institutul Marius Nasta, Foto: AGERPRES
Pictură murală la Institutul Marius Nasta, Foto: AGERPRES

​O pictură murală, un proiect menit să ajute, prin artă, la conştientizarea efectelor nocive ale poluării asupra sănătăţii, a fost inaugurată, miercuri, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Lucrarea a fost pictată pe una dintre clădirile spitalului folosind o vopsea specială care are calitatea de a purifica aerul, utilizând o tehnologie inovatoare ce transformă poluanţii din aer în compuşi inofensivi.

„Proiectul a început ca o provocare lansată de către Institutul Marius Nasta cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei când Universitatea Naţională de Arte a răspuns provocării noastre”, a declarat miercuri managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, citată de Agerpres.

Peste 9.000 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu tuberculoză în România, în anul 2023, spune Beatrice Mahler.

La proiectul iniţiat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în colaborare cu Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România şi Universitatea Naţională de Arte (UNArte), s-au înscris 26 de tineri. Concursul a fost câştigat de Theia Catrina Mirodot, studentă în anul I la secţia Artă Murală din cadrul UNArte, care a pictat lucrarea de pe una dintre clădirile spitalului împreună cu alte cinci colege.

În luna aprilie, la aflarea veştii că proiectul ei este cel câştigător, Theia Catrina Mirodot spunea: „Tuberculoza şi poluarea sunt două teme negative în care am descoperit prin artă o latură pozitivă şi anume lupta împotriva lor. Proiectul propus inspiră privitorul cu speranţă şi vindecare. Fluturele este elementul central în cele două părţi ale compoziţiei. El, alături de celelalte vietăţi din natură, suferă din cauza poluării. În sens simbolic, fluturele devine pacientul ce suferă de tuberculoză şi care treptat se vindecă. Pentru a reda acest proces de vindecare am reprezentat vizual fluturele în două ipostaze. În prima, se află într-o bulă şi este protejat de medicul care îl ţine cu grijă în palme, iar în cea de-a doua ipostază fluturele este vindecat şi îşi ia zborul.”

Miercuri, la festivitatea de inaugurare a picturii murale, Theia Catrina Mirodot a afirmat că prin pictura sa „a dorit să facă un rezumat al procesului de vindecare” şi a explicat că semnificaţia fluturelui care îşi ia zborul este aceea că tuberculoza se vindecă.

„Nu a fost uşor, dar a fost o experienţă foarte frumoasă, de neuitat. Fără cele cinci colege nu aş fi putut să realizez acest proiect mural.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro