Consultantii raspund: fonduri pentru activitati de ingrijire a bolnavilor
O asociatie nonguvernamentala cu activitati in domeniul sanatatii a solicitat redactiei „euROfonduri” indrumare pentru obtinerea de sprijin financiar. Consultantul Lucian Branea raspuns solicitarii si a oferit detalii pe aceasta tema.
Intrebarile pot fi transmise la adresa eurofonduri@euractiv.ro sau la rubrica de comentarii din aceasta pagina.
Solicitare:
„Asociatia Lumina desfasoara in paralel doua proiecte:
-Casa Lumina- Centrul Rezidential, unde, in prezent, sunt ingrijjite 23 de persoane.
-Hospice Casa Albert- care vizeaza Municipiul Bacau si alte localitati situate pe o raza de 20km.
-Hospice Casa Albert- care desfasoara in prezent urmatoarele activitati: 1. Ingrijire paliativa la domiciliu a unui nr. de circa 75 de pacienti, dar numarul de pacienti este in continua crestere; 2. Program de informare in toate scolile si liceele din Bacau, despre virusul HIV. Campaniile se desfasoare de doua ori pe an la nivel municipal; 3. In curand Cladirea Hospice Casa Albert situata la 15Km de municipiul Bacau va fi finalizata si vom putea oferi ingrijire in sistem „respite” a pacientilor.
Obiectivul nostru este sa obtinem o finantare pe proiectele pe care deja le avem in derulare. Fie ingrijirea paliativa la domiciliu, fie pe campaniile de prevenire si informare in problema virusului HIV”.
Raspuns: Finantarea privind centrul rezidential s-ar putea orienta catre Programul Operational Regional – Axa prioritara „Imbunatatirea infrastructurii sociale – Domeniul de interventie 3.2 – Reabilitarea/modernizarea / dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale.”
Ghidul solicitantului prevede, la pagina 2, ca aceasta linie de finantare vizeaza si „furnizori de servicii sociale, acreditati in conditiile legii”, respectiv „furnizorii privati de servicii sociale: asociatiile si fundatiile, cultele religioase”.
Iar la pagina 7 a acestuia, se precizeaza ca, prin POR, se „se are in vedere cofinantarea unor proiecte vizand: centrele sociale cu destinatie multifunctionala care pot acoperi o gama variata de servicii, cu scopul de a ajuta persoanele in dificultate, incepand cu acceptarea lor in centru, pana la rezolvarea unor probleme specifice cu care acestea se confrunta, temporar, inclusiv prin organizarea unor ateliere de lucru pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independente si a competentelor profesionale; investitii in centrele rezidentiale care asigura servicii de cazare de lunga durata, asigurandu-se astfel un cadru adecvat de gazduire si ingrijire a persoanelor aflate in dificultate.’
Organismul intermediar care se ocupa de aceasta linie de finantare este Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est – Piatra Neamt, Str. Lt. Draghescu, 9 (Tel: 0233/218071; Fax: 0233/218072; e-mail: adrnordest@adrnordest.ro)
Pentru campanie nu exista o solutie de finantare prin fondurile structurale – si, oricum, ar fi ideal ca o campanie pe aceasta tematica sa antreneze si sa genereze sustinere locala substantiala.