Sari direct la conținut

Contopirea pedepselor i-a salvat pe fostul episcop Bârlădeanu și pe fostul arhimandrit de la Huși de ani grei de detenție pentru cele peste 50 de violuri asupra elevilor de la seminar

HotNews.ro
FOTO: Simona Voicu/Hotnews

Curtea de Apel Galați a transmis, la solicitarea HotNews.ro, detaliile din decizia de condamnare în dosarul abuzurilor sexuale de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși. Pentru că s-a judecat în ședință secretă, procesul și, implicit, sentința nu se regăsesc pe portalul instanțelor de judecată. Corneliu Bârlădeanu, Cornel Onilă pe numele său real, este primul arhiereu al Bisericii Ortodoxe Române condamnat pentru viol. Hotărârea pronunțată joi de Curtea de Apel Galați nu este definitivă.

Potrivit informațiilor transmise de către reprezentanții Curții de Apel Galați, fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost găsit vinovat pentru infracțiunea de viol în formă continuată și pentru agresiune sexuală în formă continuată. Pentru infracțiunile de viol comise asupra unui elev de seminar, fostul episcop a primit 7 ani de închisoare cu executare. Pentru agresiune sexuală, a mai primit încă 3 ani de detenție.

„A fost aplicată inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 7 ani închisoare, la care adăugă sporul de 1 an închisoare (respectiv o treime din cuantumul celeilalte pedepse de 3 ani închisoare), inculpatul urmând a executa pedeapsa principală rezultantă de 8 (opt) ani închisoare”, se menționează în informarea transmisă de Curtea de Apel Iași către HotNews.ro.

Pe lângă condamnare, judecătorii i-au interzis lui Onilă dreptul de a mai ocupa o funcție publică timp de 5 ani după executarea pedepsei. De asemenea, timp de cinci ani după ce va ieși din închisoare îi este interzis să se apropie sau să comunice cu victima sa.

Una dintre victime avea 15 ani

Nici în cazul fostului episcop Corneliu Bârlădeanu, nici în cel al fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, ancheta procurorilor Parchetului Curții de Apel Iași, redeschisă în urma dezvăluirilor jurnaliștilor platformei „Să fie lumină”, nu a putut stabili cu certitudine numărul faptelor și al victimelor.

Trei foști elevi au decis să vorbească despre abuzurile la care ar fi fost supuși în timp ce erau elevi la seminarul din Huși. Aceștia au avut calitate de părți civile în dosar. Unul dintre elevi a fost violat în repetate rânduri, atât de Corneliu Bârlădeanu, cât și de Sebastian Jitaru. O altă victimă avea doar 15 ani în momentul în care a fost abuzat pentru prima dată în chiliile episcopiei, conform datelor din dosar.

Dacă în cazul lui Corneliu Bârlădeanu numărul faptelor nu a putut fi stabilit cu certitudine, în cazul arhimandritului Sebastian Jitaru, procurorii au reținut nu mai puțin de 51 de fapte de viol: „37 de acte materiale de viol pe durata mai 2015 – iunie 2016 şi 14 acte de viol în perioada septembrie 2016 – mai 2017”.

Numărul mare de fapte i-a determinat de magistrați să aplice o pedeapsă aproape dublă față de cea a lui Corneliu Bârlădeanu. Jitaru a fost găsit vinovat pentru viol și agresiune sexuală, ambele în formă continuată, împotriva a trei elevi.

Una dintre victimele din dosarul abuzurilor de Huși a cerut judecătorilor să i se atribuie calitate de persoană protejată, pentru a nu fi vulnerabilizată și mai mult. Marcat de traumele trăite cât a fost elev la seminarul din Huși, elevul le-a cerut judecătorilor să îi fie atribuit un pseudonim, iar toate actele procedurale să fie transmise direct avocatului său. Nu a dorit să afle nici familia, nici colegii. De altfel, rapoartele psihologilor care au evaluat victimele au evidențiat urmele traumelor suferite. Sentimentul de rușine și dorința de uitare au fost des invocate.

Arhimandritul, achitat pentru șantaj ca urmare a prescripției

Pentru că îi punea pe elevii abuzați de episcop să îl filmeze pe ascuns în timpul actelor sexuale, folosind imaginile în scop de șantaj, Jitaru a fost trimis în judecată și pentru șantaj. Pentru această infracțiune, Curtea de Apel Galați a decis achitarea, pentru că faptele s-au prescris.

Judecătorii i-au stabilit lui Jitaru următoarele condamnări: două pedepse de 8 ani, respectiv 7 ani, pentru viol în formă continuată, respectiv două pedepse de câte 3 ani şi 6 luni pentru agresiune sexuală.

La fel ca în cazul lui Corneliu Bârlădeanu, și în cazul lui Sebastian Jitaru instanța a dispus contopirea. S-a aplicat cea mai aspră pedeapsă, cea de 8 ani, la care s-a adăugat un spor de 7 ani şi 4 luni închisoare, reprezentând o treime din cuantumul celorlalte pedepse.

Condamnarea rezultată: 15 ani și 4 luni. Dacă nu s-ar fi contopit pedepsele, Bârlădeanu și Jitaru ar fi avut de executat 32 de ani de detenție.

Introduși în Registrul agresorilor sexuali

Având în vedere că Sebastian Jitaru a mai fost condamnat într-un dosar de șantaj, în care fostul episcop de Huși a avut calitate de persoană vătămată, Jitaru va putea beneficia de reducerea pedepsei cu 3,6 ani (perioada de detenție primită în primul dosar).

Și în cazul arhimandritului Jitaru, instanța i-a interzis drepturile civile timp de 5 ani după executarea pedepsei și i s-a interzis să se apropie sau să comunice cu victimele sale.

Judecătorii au decis, totodată, prelevarea de probe biologice de la Cornel Onilă şi Sebastian Jitaru, în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. Datele lor vor fi introduse în Registrul național al agresorilor sexuali.

Cei doi au fost obligați de instanță să achite 170.000 de euro celor trei victime. Suma, a stabilit instanța, va trebui plătită în solidar cu Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Sfântul Ioan Gură de Aur Huși, considerate părți responsabile civilmente pentru faptele celor doi clerici. Pe lângă plata daunelor morale, cei doi inculpați și părțile responsabile civilmente au fost obligate să plătească și 92.705 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Reacția Episcopiei

Într-un comunicat transmis după pronunțarea sentinței, Episcopia Hușilor a anunțat că „a luat act” de decizia instanței și că după pronunțarea sentinței definitive forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti vor lua măsurile care se impun.

Episcopia și-a exprimat regretul față de acest caz „greu de imaginat” și compasiunea față de victime. 

„Regretăm profund sminteala creată de acest caz, greu de imaginat, precum și comportamentul nedemn față de persoane nevinovate și aflate în incapacitatea de a se apăra, victime ale acestor abuzuri sexuale constatate de instanța juridică. Până la pronunțarea definitivă în această speță, considerăm că gravitatea faptelor este sporită cu atât mai mult cu cât acestea sunt reținute în sarcina unor slujitori ai Bisericii, care trebuiau să fie, prin excelenţă, exemple de moralitate și de respect față de demnitatea persoanei umane”, se menționează în comunicatul Episcopiei Hușilor.

Oficialii episcopiei subliniază că „nicio instituție nu poate fi confundată cu o persoană. Orice mentalitate care susține o asemenea abordare este ilogică și ilegitimă”.

Episcopia a anunțat, totodată, că va contesta „îndeplinirea condițiilor legale privind atragerea răspunderii solidare, ca parte responsabilă civilmente”, considerând că vinovăția revine în mod exclusiv celor doi condamnați.

Decizia pronunțată de Curtea de Apel Galați poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare. O decizie definitivă va fi pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul a fost soluționat, pe fond, de un complet de curte de apel, având în vedere gradul de arhiereu, similar unui secretar de stat, pe care îl avea Corneliu Bârlădeanu la data comiterii faptelor.

INTERVIURILE HotNews.ro