Sari direct la conținut

Contrabanda de țigări în vremea epidemiei de coronavirus

Smile Media
Tigari de contrabanda capturate, Foto: Politia de Frontiera
Tigari de contrabanda capturate, Foto: Politia de Frontiera

Deși au scăzut în 2019 pâna la sub 14% din totalul pieței, afacerile cu țigări de contrabandă în România rămân peste media din UE. Și continuă cu succes și în vremea pandemiei de coronavirus.

Vineri 20 Martie. La patru zile după decretarea stării de urgență pe teritoriul României, piața Obor din București este plină de oameni. În timp ce pe Facebook furia față de românii care nu respectă recomandările autorităților de a sta în casă crește constant, ca aluatul de cozonac, cei mai mulți cetățeni își văd liniștiți de cumpărături și de treburile zilnice.

Piața Obor, 20 martie 2020

Pe aleea dintre magazinul Obor și parcarea cu plată, comercianți de tot felul stau cu marfa la vedere: telefoane mobile, hârtie igienică, flori. Printre comercianți, vânzătorii de țigări de contrabandă. Nici măcar o pandemie mondială de coronavirus nu-i oprește să fie la treabă. Atâta vreme cât există cerere, va exista și ofertă.

Exact în dreptul intrării laterale de la magazinul Obor, o fată îmi sare în față cu o ofertă de nerefuzat:

„- Vrei țigări, domnu?

– Ce țigări?

– Ashima, Pall Mall, Marbel (n.r- Marble)

– M-ar interesa niște Ashima. Cât costă?

-12 lei pachetul, dacă vrei mai multe pachete, mai vorbim.”

Îi spun că nu prea am bani în buzunar și mă pregătesc să-mi văd de drum. Fata vine după mine și începe să scadă din ofertă. Până la urmă mi-ar vinde pachetul de Ashima și cu 9 lei. Singura condiție e să cumpăr măcar un cartuș.

Jumătate de oră mai târziu, mă întorc în același loc: Fata nu mai e singură, ci însoțită de un băiat:

-Te-ai hotărât, vrei Ashima?

-Nu, nu am bani la mine”. Și-mi văd de drum.

Piața Obor, 20 martie 2020

Scena de mai sus este atât de frecventă în România, încât face parte din viața noastră cotidiană. Puteți s-o înmulțiți cu câteva sute de comercianți din toate piețele unui oraș și apoi cu numărul orașelor mici și mari din România, plus multe din comune, și veți avea doar o mică parte din afacerea țigărilor de contrabandă din această țară.

Ca om care a copilărit și a trăit o bună parte din viață într-un oraș de la granița de est a României, pot să spun că acolo țigările fără timbre, aduse din Moldova și Ucraina, sunt la fel de obișnuite ca orice marfă adusă de peste Prut. Dacă ceri cuiva o țigară pe stradă, există o șansă din șapte să primești una de contrabandă.

Afacerea țigărilor de contrabandă din România este uriașă. Potrivit informațiilor furnizate Hotnews de Poliția de Frontieră, volumul pieței negre a țigaretelor în România a reprezentat anul trecut aproximativ 14% din totalul pieței țigărilor.

„În anul 2019, România a înregistrat cel mai scăzut nivel al contrabandei din ultimul deceniu”, spun reprezentanții poliției de frontieră. Suntem în scădere, față de alți ani, dar tot peste media europeană care este de 9%.

Câteva cifre primite de la Poliția de Frontieră Română arată ce înseamnă în acest moment contrabanda cu țigări în România:

  • În 2019, Poliția de Frontieră a reținut 4,5 milioane de pachete de țigări, în valoare de 51,7 milioane de lei. În total, valoarea cantităților de țigări de contrabandă descoperite pe teritoriul României (de toate instituțiile implicate) în 2019 a fost de 84,7 milioane de lei.
  • În 2019, 72% din țigările de contrabandă confiscate de Poliția de Frontieră au fost la granița cu Ucraina.
  • În 2020, până la data de 25 martie, au fost reținute de polițiștii de frontieră aproape 378 de mii de pachete de țigări, în valoare de 5,2 milioane de lei.
  • În 2019 și 2020, cele mai mari capturi de țigări de contrabandă au fost făcute la trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina (Siret, Halmeu și Sighet) și la două puncte de trecere a frontierei cu Moldova (Albița și Sculeni). De asemenea, alte capturi semnificative au avut loc la Nădlac, Borș și Calafat.
  • Potrivit site-ului stopcontrabanda.ro, România pierde anual prin neplata taxelor 3 miliarde de lei din contrabanda cu țigări. Ca ordin de mărime, cu acești bani s-ar fi putut construi 111 kilometri de autostradă.
  • Valoarea totală pe piața neagră a țigaretelor confiscate în anul 2019 de autoritățile române se ridică la peste 71 de milioane de lei, conform datelor publice disponibile pe website-ul stopcontrabanda.ro, primul centralizator care oferă în timp real situația capturilor de țigarete din România.
  • Autoritățile române au capturat peste 150 de milioane de țigarete în 2019, o creștere de peste 40% față de anul precedent, arată site-ul StopContrabanda. În aceste condiții, piața neagră din România a coborât pentru prima oară în 6 ani sub nivelul de 14%, ceea ce a contribuit la venituri bugetare mai mari din taxarea țigaretelor. Spre exemplu, British American Tobacco, cea mai mare companie producătoare de țigarete din România, a plătit în 2019 o sumă cu 1,1 miliarde de lei față de anul precedent.

De unde provin țigările de contrabandă care ajung pe piața românească

Până la micii vânzători din piețele din România, țigările de contrabandă urmează un traseu complicat în care sunt implicate foarte multe persoane. Pentru început trebuie să spunem că afacerea este rentabilă atâta vreme cât, de când am aderat la UE, prețurile la țigările care se află legal pe piața din România au ajuns de trei-patru ori mai mari decât cele din Moldova sau Ucraina. Deci prima verigă a lanțului de distribuție a mărfii se află, de regulă, peste graniță.

Captură de peste 16.000 pachete cu țigări de contrabandă

Din datele obținute de instituțiile statului român, peste jumătate din țigările reținute de polițiștii de frontieră la graniță sunt așa-numitele „cheap whites”. Acestea sunt, așa cum le definește literatura de specialitate, țigări produse de fabrici legale în diferite locuri din lume, dar care se vând ilegal, fără taxe, în alte țări. Potrivit unei cercetări internaționale din 2016, cam o treime din capacitățile de producție a țigările „cheap whites” sunt în „zone libere” din Rusia, Cipru și Emiratele Arabe Unite. Alte fabrici sunt în China.

De exemplu, o marcă de țigări cunoscută și în România, Jin Ling, este produsă legal în Rusia sau în fabrici din Ucraina sau Moldova. Foarte multe țigări din această marcă ajung, fără taxe, pe piața românească.

Dacă ar fi să vorbim despre țigările de contrabandă cel mai vândute pe piața din România și care potrivit site-ului stopcontrabanda.ro ar fi Marble și Ashima, acestea nu au o proveniență identificată clară.

Țigări ascunse sub bancheta unei mașini – captură la vama Siret

De exemplu, Ashima este, oficial, o marcă de țigări din China care poartă numele unei eroine din legendele populare și care s-a remarcat prin muncă asiduă, curaj, înțelepciune. Nu este foarte clar însă dacă țigările care ajung pe piața neagră din România sunt totuși fabricate în China sau în altă parte. Un site de știri din Moldova se întreabă, în urma unei capturi locale, dacă nu cumva țigările Ashima sunt din Elveția. Oricum, variantele sunt nenumărate.

În ceea ce privește cealaltă marcă de țigări amintită de „stopcontrabanda.ro”, Marble, („marmură”, în engleză) se știu destul de puține lucruri.

Dar tocmai pentru că nu există o sursă clară a provenienței țigărilor de contrabandă, nu poate spune nimeni nici ce standarde de fabricație se respectă în cazul acestora. Conform Europol, citat de stopcontrabanda.ro, „țigările contrafăcute conțin niveluri mult mai ridicate de gudron și nicotină decât țigările originale și produc mai mult dioxid de carbon”.

Cum intră țigările de contrabandă în România

Polițiștii de frontieră au explicat pentru Hotnews că principalul mod de operare întâlnit la granițele cu Ucraina și Republica Moldova îl reprezintă introducerea țigărilor peste „frontiera verde”, „în colete învelite în folie de culoare neagră, transportate de cărăuși până la locurile de depozitare din apropierea frontierei sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, în unele cazuri fără plăcuțe de înmatriculare sau cu plăcuțe false”.

Captură de peste 35.000 pachete cu țigări de contrabandă la vama Nădlac II – 3 martie 2020

De asemenea, spun polițiștii, au fost descoperite și autovehicule special modificate pentru transportul pachetelor de țigări.

Alte metode sunt:

  • „Metoda capac”, care constă în ascunderea pachetelor de țigări printre alte categorii de mărfuri și tranzitarea apoi în mod legal prin punctele de trecere a frontierei.
  • „Metoda cablului”: metodă utilizată în zona frontierei riverane care presupune trecerea baxurilor cu țigarete pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă.
  • Tranzitarea zonei muntoase de frontieră cu atelaje trase de cai, profitând de relieful muntos greu accesibil, aspect care face dificilă verificarea traseelor.
  • Folosirea unor aparate de zbor (motodeltaplan/planor/dronă sau chiar elicoptere) care sunt modificate pentru transportul baxurilor de țigări peste frontieră.

Cea mai mare captură de țigări din 2020 a fost în perioada carantinei

După cum spuneam la începutul textului, contrabanda de țigări continuă nestingherită și în vremuri de pandemie. Într-o perioadă în care statele și-au închis granițele, iar transportul de mărfuri în UE se realizează doar pe culoarele de transport stabilite de Comisia Europeană, polițiștii de frontieră au parcă mai multă treabă ca oricând. Dacă urmărești site-ul Poliției de Frontieră vei descoperi că aproape în fiecare zi există câte o captură de țigări.

Țigpri decoperite la bordul unei nave sosită în portul Midia

Cea mai mare captură din 2020 a avut loc pe 20 martie, la punctul de trecere a frontierei Calafat.

„Pe sensul de intrare în țară, o autoutilitară condusă de un cetățean român, în vârstă de 40 de ani, s-a prezentat pentru a efectua controlul de frontieră și care transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, chipsuri și cornuri din Bulgaria pentru România. Cu ocazia controlului amănunțit efectuat, polițiștii de frontieră au descoperit, disimulate în spatele cutiilor cu chipsuri și cornuri, mai multe cutii de carton care conțineau cantitatea totală de 71.500 pachete cu țigări (143 baxuri), fără timbru fiscal. Întreaga cantitate de țigări, în valoare de 1.430.000 lei, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor”, se arată într-o comunicare transmisă Hotnews de Poliția de Frontieră.

Peste 71.000 pachete de țigări de contrabandă capturate

Afacerea cu țigări de contrabandă este una mult prea mare pentru a se opri din cauza pandemiei de coronavirus. Și asta pentru că bagă foarte mulți bani în foarte multe buzunare.

Articol susținut de British American Tobacco

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro