Sari direct la conținut

Contractele futures indică majorări de preţuri la curentul electric pe timpul verii în sud-estul Europei

HotNews.ro
Facturi la energie. Foto: Shutterstock
Facturi la energie. Foto: Shutterstock

Luna iunie este doar începutul unui val preconizat pentru această vară de creșteri ale prețurilor la energia electrică în Grecia, scrie presa locală. Conform contractelor futures pentru energia electrică publicate pe site-ul European Energy Exchange, prețurile angro la energia electrică în luna iunie sunt mai mari decât în mai. De notat că în luna mai preţul s-a situat la 81,94 euro pe megawatt-oră, în timp ce estimarea pentru iunie este de 98,82 euro pe megawatt-oră, iar luna iulie este şi mai mare, la 132,16 euro pe megawatt-oră. Creșterea din iunie faţă de luna mai este de aproximativ 20%, iar dacă se confirmă contractele futures din iulie, prețurile angro ale energiei electrice vor înregistra o creştere cu 33%.

Piața energetică europeană – o piaţă fragmentată

Potrivit analiștilor, aceste date, precum și contractele futures de pe piețele de energie electrică din Europa de Sud-Est confirmă pentru a nu știu câta oară existenţa unei piețe energetice europene fragmentate. O piață care se desparte în două, mai ales în perioada verii, între Nord și Sud. Iar această ruptură se adânceşte din cauza creșterii cererii de energie electrică în lunile de vară.

O creștere la fel de puternică a prețurilor se observă și la contractele futures ale altor țări din sud-estul Europei (Ungaria, România și Bulgaria), cu care Grecia are interconectată reţeaua de energie electrică.

Concret, Bulgaria a plătit prețuri de 85,36 euro pe Megawatt-oră pentru luna mai, în timp ce pentru iunie estimarea este că va ajunge la 97,51 euro pe Megawatt-oră. În mod similar, România s-a confruntat cu prețuri de 85,90 euro pe megawatt-oră, în timp ce pentru iunie estimarea futures este de 101,51 euro pe megawatt-oră. Contractele futures pentru Ungaria s-au stabilizat la 80,89 euro pe megawatt-oră în luna mai, în timp ce pentru iunie se estimează că acestea vor urca la 97,51 euro pe megawatt-oră.

Țările din Europa de Sud-Est și rețelele de transport

Țările din sud-estul Europei importă energie și sunt afectate direct de prețurile de pe piețele angro europene. Însă interconexiunile electrice Nord-Sud în punctul nodal reprezentat de Ungaria și Austria rămân la o capacitate inegală, ceea ce face ca ţările din sud să se afle în situația de a primi transferuri limitate de energie electrică, mai ales în lunile de vară, când cererea de energie electrică crește din cauza funcţionării aparatelor de aer condiționat.(Material realizat cu sprijinul Rador Radio România)

INTERVIURILE HotNews.ro