Sari direct la conținut

Controlează Ucraina 1.000 km pătrați de teritoriu rus? Afirmația generalului Sîrski este pusă la îndoială

HotNews.ro
Generalul Oleksandr Sirski (in stânga imaginii) alaturi de presedintele Volodimir Zelenski, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Generalul Oleksandr Sirski (in stânga imaginii) alaturi de presedintele Volodimir Zelenski, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a anunțat luni că trupele Kievului controlează aproximativ 1.000 km pătrați din teritoriul Federației Ruse, în urma ofensivei din regiunea Kursk, dar Institutul pentru Studiul Războiului pune la îndoială veridicitatea acestei afirmații în analiza de marți.

Ucraina susține luni că are controlul a 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc în regiunea de graniță Kursk, unde forțele sale sunt încă în ofensivă la aproape o săptămână după lansarea unei incursiuni armate acolo, conform AFP.

„Continuăm să desfășurăm operațiuni ofensive în regiunea Kursk. În prezent, controlăm aproximativ 1.000 km2 din teritoriul Federației Ruse”, a declarat comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, în cadrul unei întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski.

Analiștii de la think-tank-ul american spun că au observat și afirmații ale ucrainenilor conform cărora forțele Kievului au avansat aproximativ 800 de kilometri pătrați până la 12 august, dar ISW nu apreciază că trupele ucrainene controlează întregul teritoriu în limitele maximaliste ale avansurilor ucrainene revendicate de Ucraina.

În plus, ISW contestă și declarațiile din presa ucraineană potrivit cărora, în câteva zile de la ofensiva din regiunea Kursk, armata Kievului a ocupat mai mult teritoriu decât a ocupat armata rusă în Ucraina de la începutul acestui an.

Analiștii ISW amintesc că, potrivit calculelor lor, armata rusă a capturat 1.175 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean între ianuarie și iulie 2024, numărând atât acele zone din regiunea Donețk unde rușii au pătruns în fortificațiile ucrainene, cât și zonele capturate în ofesniva desclanșată în luna mai în regiunea Harkov.

Șeful regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a declarat luni, la o întâlnire cu președintele Putin, că armata ucraineană a ocupat 28 de așezări din regiune într-o fâșie de frontieră lată de 40 de kilometri și adâncă de 12 kilometri.

Dar și această informație este parțial contestată de analiștii ISW, care amintesc de înregistrările video geolocalizate care arată prezența unităților ucrainene, de exemplu, la est de centrul districtului Korenevo, la mai mult de 20 km de frontieră.

Sîrski a mai declarat că forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive în regiunea Kursk, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut operațiunea ucraineană care este în desfășurare pe teritoriul Rusiei.

Liderul de la Kiev a precizat că guvernul ucrainean pregătește un plan de abordare a problemelor umanitare în zonele din regiunea Kursk unde operează forțele ucrainene.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că serviciile speciale ruse profită de incursiunea ucraineană din regiunea Kursk pentru a acuza în mod fals forțele ucrainene de comiterea de crime de război și a avertizat că serviciile speciale ruse pot organiza crime împotriva civililor pentru a învinui forțele ucrainene de comiterea unor crime de război.

INTERVIURILE HotNews.ro