LIVE Război în Ucraina, ziua 902: Kievul susține că deține controlul asupra 74 de localități din Kursk / Moscova a dislocat trupe din Ucraina, precum și din Kaliningrad pe noul front
Rusia și Ucraina, atacuri reciproce cu zeci de drone peste noapte. Armata ucraineană susține că rușii au lansat și rachete balistice, dar nu a reușit să doboare toate proiectilele, în timp ce Moscova afirmă că a reușit să distrugă toate țintele aeriene care au vizat trei regiuni, inclusiv Kursk, unde trupele Kievului desfășoară o operațiune în care sunt implicați mii de soldați.
SINTEZA ZILEI
- Forțele Kievului controlează acum 74 de așezări în regiunea de frontieră Kursk din Rusia, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.
- Rusia relochează o parte a locuitorilor evacuați din regiunea Kursk în teritoriile ucrainene ocupate
- Preşedintele rus Vladimir Putin l-a desemnat pe Aleksei Diumin, fost guvernator al regiunii Tula, în prezent secretarul Consiliului de Stat al Rusiei, în calitate de responsabil de operaţiunea militară pentru respingerea trupelor ucrainene din provincia Kursk
- Președintele Vladimir Putin l-a numit marți pe fostul șef al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, la conducerea unui nou organism responsabil de politica navală a Kremlinului, relatează Reuters.
- Zelenski: Sute de soldați ruși s-au predat în timpul incursiunii ucrainene din regiunea Kursk
- Pierderile umane ale Rusiei sunt la cele mai ridicate cote de la începutul războiului, motiv pentru care Moscova a fost forțată să majoreze bonusurile de recrutare pentru a evita o nouă mobilizare
Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 902, LIVETEXT:
Rusia relochează o parte a locuitorilor evacuați din regiunea Kursk în teritoriile ucrainene ocupate
Autoritățile ruse au anunțat marți că vor ajuta la mutarea persoanelor evacuate din casele lor din regiunea Kursk, pe fondul luptelor continue, în zonele din estul Ucrainei aflate sub ocupația forțelor ruse, informează The Moscow Times.
Preşedintele rus Vladimir Putin l-a desemnat pe Aleksei Diumin, fost guvernator al regiunii Tula, în prezent secretarul Consiliului de Stat al Rusiei, în calitate de responsabil de operaţiunea militară pentru respingerea trupelor ucrainene din provincia Kursk, scrie publicația rusă independentă The Moscow Times, potrivit Agerpres.
Diumin (52 de ani) a fost garda de corp a lui Putin în trecut.
Zelenski: Sute de soldați ruși s-au predat în timpul incursiunii ucrainene din regiunea Kursk
„Sute” de soldați ruși s-au predat până în prezent în timpul operațiunii militare a Ucrainei în regiunea rusă Kursk, a declarat marți seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.
„Aș dori să le mulțumesc tuturor soldaților noștri care alimentează fondul de schimb (schimbul de prizonieri de război, n.r.). Este foarte important pentru țara noastră”, a spus Zelenski, în discursul său video adresat națiunii.
„Sute de soldați ruși s-au predat deja și toți vor fi tratați uman. Ei nu au primit un astfel de tratament nici măcar în propria lor armată”, a adăugat Zelenski.
Incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea învecinată Kursk a început pe 6 august, iar până marți a ajuns să controleze 74 de așezări din provincie, după a susținut Zelenski în mesajul său video.
Autoritățile regionale ruse au afirmat luni că Ucraina controlează 28 de așezări din regiunea Kursk, adăugând că incursiunea are o adâncime de până la 12 kilometri, de-a lungul unui front de 40 de kilometri.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tykhyi, a declarat marți presei că, „spre deosebire de Rusia, Ucraina nu încearcă să acapareze teritorii”, ci dorește „să protejeze viețile oamenilor noștri”.
Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia urmărește să împiedice Moscova să trimită întăriri suplimentare pe frontul din Donbas și să oprească atacurile rusești transfrontaliere, a precizat Tykhyi.
Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a declarat marți că Rusia mută trupe din exclava sa baltică Kaliningrad în regiunea Kursk, locul în care are loc o incursiune transfrontalieră ucraineană fără precedent, relatează Reuters.
Kasciunas a făcut aceste observații în timpul unei întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev, a arătat un videoclip postat pe contul de Telegram al liderului ucrainean.
Zelenski susține că Ucraina deține controlul asupra 74 de localități din Kursk
Forțele Kievului controlează acum 74 de așezări în regiunea de frontieră Kursk din Rusia, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.
Pierderile umane ale Rusiei sunt la cele mai ridicate cote de la începutul războiului, motiv pentru care Moscova a fost forțată să majoreze bonusurile de recrutare pentru a evita o nouă mobilizare, însă până acum există puține semne că funcționează, scrie Bloomberg, citând surse apropiate Kremlinului și Ministerului Rus al Apărării. Această situație ar putea obliga Rusia să ia în considerare o nouă mobilizare.
Statele Unite nu au fost implicate în nici un aspect al planificării sau pregătirii pentru incursiunea Ucrainei în Rusia, a declarat marți reporterilor Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, relatează Reuters.
UE a transferat Ucrainei o nouă tranşă de ajutor financiar, de 4,2 miliarde de euro
Comisia Europeană a anunţat marţi transferul către Ucraina a unei noi tranşe, de 4,2 miliarde de euro, din ajutorul financiar multianual de 50 de miliarde de euro oferit de UE acestei ţări până în anul 2027, informează agenţia DPA.
Aceste fonduri sunt destinate „menţinerii funcţionării Statului ucrainean”, a scris pe platforma de socializare X șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce continuă războiul cu Rusia şi Kievul luptă pentru supravieţuire. „Europa rămâne fermă alături de Ucraina”, a adăugat şefa executivului comunitar.
Odată cu tranşa eliberată marţi, Ucraina a primit deja 12 miliarde de euro din pachetul de 50 de miliarde de euro al ajutorului financiar promis de UE eşalonat până în 2027, din care 17 miliarde reprezintă granturi şi 33 de miliarde credite, notează Agerpres.
Guvernul ucrainean va folosi aceste fonduri pentru plata salariilor şi a pensiilor, pentru menţinerea funcţională a serviciilor de bază şi susţinerea reconstrucţiei.
Planul convenit între Kiev şi Bruxelles pentru acest ajutor macrofinanciar include reforme în 15 domenii.
Președintele Vladimir Putin l-a numit marți pe fostul șef al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, la conducerea unui nou organism responsabil de politica navală a Kremlinului, relatează Reuters.
Informația de marți vine și în aceeași zi în care Financial Times a dezvăluit planurile Moscovei pentru o serie de 32 de atacuri țintite – inclusiv în România – în primele etape ale unui potențial conflict cu NATO.
Președintele Vladimir Putin ar trebui să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei dacă este îngrijorat de incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, a declarat luni presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, potrivit The Kyiv Independent.
Polonia a semnat marți un acord în valoare de 10 miliarde de dolari pentru a cumpăra 96 de elicoptere de atac Apache de la producătorul american Boeing, anunțând cea mai recentă modernizare a capacităților militare ale Varșoviei, informează AFP. Polonia a accelerat brusc modernizarea forțelor sale armate după ce Moscova și-a lansat invazia pe scară largă din Ucraina, în 2022.
Kievul afirmă că va opri ofensiva militară din Kursk dacă Rusia acceptă o „pace justă”
Ofensiva ucraineană în provincia rusă de frontieră Kursk este „legitimă” şi se va opri doar dacă Rusia acceptă o „pace justă” şi pune capăt invaziei în Ucraina, a afirmat marţi un reprezentant al diplomaţiei ucrainene, citat de AFP.
„Cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă (…), cu atât mai repede vor înceta incursiunile forţelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Gheorghii Tîhîi, calificând aceste operaţiuni ca fiind „absolut legitime”, notează Agerpres.
Ucraina nu încearcă să „anexeze” teritorii ruseşti, a continuat acesta, referindu-se la operaţiunile militare care se desfăşoară de o săptămână în regiunea rusă Kursk.
„Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu are nevoie de proprietatea altora. Ucraina nu doreşte să anexeze teritoriu din regiunea Kursk, ci vrea să protejeze vieţile poporului său”, a spus diplomatul, în cadrul unei conferințe de presă.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a arestat o angajată din cadrul unei unități militare din sudul Rusiei pentru că ar fi transmis informații Ucrainei, relatează marți presa de stat, potrivit The Moscow Times.
O prezentare secretă pentru ofițerii ruși care a intrat în posesia cotidianului Financial Times dezvăluie planurile Moscovei pentru o serie de 32 de atacuri țintite în primele etape ale unui potențial conflict cu NATO. Eșantionul conține o mică parte din „sutele, dacă nu miile, de ținte cartografiate în întreaga Europă, inclusiv ținte militare și de infrastructură critică, a explicat un fost oficial NATO.
Șeful forțelor speciale Ahmat susține că rușii resping ofensiva ucrainenilor în Kursk
Forțele ruse au respins ofensiva trupelor ucrainene cu rachete, drone și lovituri aeriene, oprind avansul lor după cel mai mare atac pe teritoriul suveran rusesc de la începutul războiului, a declarat marți generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul unității cecene de forțe speciale Ahmat, informează Reuters.
Politicianul rus de opoziție, Vladimir Kara-Murza, a povestit, într-un interviu pentru CNN tortura fizică și mai ales psihologică la care a fost supus timp de 11 luni, cât a fost închis în Siberia. El a făcut parte, la începutul acestei luni, din schimbul de prizonieri dintre SUA și Rusia și a relatat la televiziunea americană chinul trăit și momentul nesperat al eliberării sale.
Deputatul ucrainean Roman Kostenko, șeful comisiei de securitate națională și apărare din parlamentul de la Kiev, a anunțat într-un mesaj video că s-a alăturat trupelor ce luptă pe teritoriul Rusiei pentru ceea ce el a descris drept „o călătorie de afaceri”.
Zelenski: Incursiunea ucraineană în Kursk este „catastrofa acestui război” pentru Rusia
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni seară că incursiunea declanşată marţea trecută de forţele ucrainene în regiunea rusă de frontieră Kursk este „catastrofa acestui război” pentru Moscova, amintind de tragedia submarinului Kursk, produsă exact cu 24 de ani în urmă, potrivit agenției EFE şi publicatiei Unn.ua.
„Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia (sub preşedintele Vladimir) Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul Kursk, începutul simbolic al guvernului său”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic adresat cetăţenilor, referindu-se la scufundarea submarinului rusesc cu acelaşi nume, în care au murit toţi cei 118 membri ai echipajului.
„Şi acum este clar care va fi sfârşitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război”, a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operaţiunea ofensivă începută marţea trecută, notează Agerpres.
„Rusia a adus războiul la alţii, acum acesta se întoarce la ea acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea şi cu siguranţă vom garanta pacea”, a conchis el.
Este nevoie ca Rusia să fie forţată să facă pace, întrucât preşedintele Vladimir Putin vrea să lupte, a mai afirmat Volodimir Zelenski, citat de Reuters.
Liderul ucrainean a declarat că asaltul transfrontalier major al Kievului în regiunea rusă Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina şi că Kievul a capturat zone din care Rusia a lansat lovituri împotriva teritoriului ucrainean.
El a afirmat că regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, care se află în dreptul regiunii ruse Kursk, a fost de aproape 2.100 de ori ţinta atacurilor transfrontaliere ruseşti începând cu 1 iunie.
Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlează 28 de localităţi cu o populaţie de 2.000 de persoane, în timp ce aproximativ 120.000 de civili au fost evacuaţi din zonele apropiate de linia frontului.
Trupele ruse și-au intensificat atacurile în Donbas
Presa rusă de stat relatează că două persoane au fost ucise marți după ce forțele ucrainene au bombardat un autobuz cu civili în în orașul Lisychansk, aflat sub control rus, din estul Ucrainei, informează Reuters.
Potrivit oficialilor instalați de Moscova în zonă, peste 30 de persoane au fost rănite în atac.
Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) susține că un soldat ucrainean care participa la ofensiva supriză desfășurată de forțele Kievului în regiunea Kursk a fost capturat de către polițiștii de frontieră și localnici, notează publicația independentă rusă The Moscow Times.
Ucraina restricționează circulația civililor într-o zonă de 20 km în regiunea Sumî din nord-est care se învecinează cu Rusia, a declarat marți statul major de la Kiev, în timp ce trupele sale pătrund și mai mult pe teritoriul rus în cadrul unei ofensive surpriză care durează de o săptămână, scrie Reuters.
Măsura a fost necesară din cauza unei „creșteri a intensității ostilităților” și a activării unor grupuri rusești de sabotaj și recunoaștere în zonă, a declarat statul major.
„Comandamentul militar a impus restricții privind circulația tuturor cetățenilor în zona de frontieră de douăzeci de kilometri din regiunea Sumî”, a precizat acesta într-o declarație pe rețelele sociale.
Statul major a adăugat că măsura este temporară și că rezidenții din zona restricționată au putut în continuare să aibă acces la locuințele lor prezentând documente.
Forțele ruse și-au intensificat atacurile pe frontul Pokrovsk din estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a declarat marți armata ucraineană, raportând cel mai mare număr de lupte în zonă într-o singură zi din ultima săptămână,informează Reuters.
Intensificarea luptelor vine după ce Ucraina a organizat o incursiune transfrontalieră surpriză în regiunea rusă Kursk, în ceea ce unii analiști militari consideră o încercare de a deturna forțele ruse de la principalele lor ofensive din est.
Forțele ruse încearcă de luni de zile să avanseze spre centrul logistic Pokrovsk, controlat de Kiev, avansând treptat și profitând de numărul mai mare de trupe.
Într-un raport zilnic, Statul Major al armatei ucrainene a declarat că au avut loc 52 de lupte pe frontul de la Pokrovsk, o creștere vizibilă față de cifrele cuprinse între 28 și 42 pe zi care au fost raportate în ultima săptămână.
Ucraina a raportat ultima dată mai mult decât atât în primele zile ale lunii august, înainte ca forțele Kievului să lanseze atacul transfrontalier în regiunea Kursk.
Atacurile rusești din ultimele 24 de ore s-au concentrat în jurul satelor Hrodivka și Zhelanne, situate la aproximativ 20 km de Pokrovsk, a declarat Statul Major.
Obiect suspect, găsit de Forțele Navale Române în Deltă
Un obiect suspect a eșuat pe țărm în zona Grindului Chituc, un grind maritim care separă apele Lacului Sinoe de cele ale Mării Negre, anunță Forțele Navale.
Comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a anunțat luni că trupele Kievului controlează aproximativ 1.000 km pătrați din teritoriul Federației Ruse, în urma ofensivei din regiunea Kursk, dar Institutul pentru Studiul Războiului pune la îndoială veridicitatea acestei afirmații în analiza de marți.
Vladimir Putin a spus luni că ofensiva ucraineană din Kursk are rolul de a deturna trupe rusești din estul Ucrainei și de a întări mâna Kievului la eventualele negocieri pentru încheierea războiului. Serviciul rus de Informații Externe, citat de agenția rusă de stat Tass, a venit marți cu o nouă explicație, susținând că Volodimir Zelenski vrea de fapt să își păstreze poziția de putere în relație cu SUA.
„Zelenski ia măsuri nebunești care amenință să escaladeze mult dincolo de Ucraina. Șeful regimului de la Kiev a trecut la acțiuni febrile deoarece este preocupat în primul rând de păstrarea propriilor poziții de putere, care au fost zdruncinate de la expirarea mandatului său prezidențial la 20 mai”, a spus SVR.
„În situația actuală, Washingtonul lucrează la opțiunile de înlocuire a liderului ucrainean cu o figură mai ușor de gestionat și mai puțin coruptă, care ar conveni majorității aliaților occidentali”, mai arată comunicatul biroului de presă al Serviciului rus de informații externe.
Autoritățile regionale din Sumî au declarat că atacul din timpul nopții a rănit o persoană și a deteriorat o linie electrică și o conductă de gaz, lăsând unii locuitori ai orașului Sumî fără energie electrică și gaz, conform Reuters.
Atacul a avariat și o clădire a unui spital și mai multe mașini în regiune, au spus autoritățile ucrainene.
Guvernatorul regional din Cernihiv, Vyacheslav Chaus, a declarat că atacul a vizat infrastructura civilă și nu a raportat victime în regiunea de nord.
Oficialii regionali din regiunea centrală Vinița au declarat că atacul a deteriorat o clădire rezidențială și nu au fost victime.
Atacul a afectat și o clădire din regiunea Nikolaev, potrivit guvernatorului Vitaliy Kim.
Rusia și Ucraina se atacă reciproc
Specialiștii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au inspectat turnul de răcire deteriorat de la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, dar nu au putut stabili imediat cauza incendiului declanşat duminică seară la cea mai mare instalație de acest tip din Europa, relatează Reuters și Agerpres.
Rusia a dislocat trupe din mai multe sectoare ale frontului din Ucraina, inclusiv din sectorul de sud, pentru a-și consolida apărarea în regiunea Kursk, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Grupului Tavria din Ucraina, Dmytro Lykhovii, conform The Kyiv Independent.
Vorbind la televiziunea națională, Lykhovii a declarat că Rusia își redistribuie unitățile nu numai în sectorul Kursk, unde are „găuri în apărarea sa”, ci și în alte direcții.
Armata ucraineană are nevoie de timp pentru a înțelege intențiile Moscovei, a adăugat el.
„Atunci când a existat un personal rus numeros, au existat mai puține acțiuni de asalt, iar când au început să se retragă în direcția Kursk, a existat o creștere bruscă a activității în sectorul de pe malul stâng al râului Nipru”, a declarat purtătorul de cuvânt.
„Va fi nevoie de câteva zile pentru a înțelege dacă acestea au fost acțiuni demonstrative rusești, când se presupune că doresc să arate că, în ciuda scăderii ordinelor lor defensive, sunt capabili să atace, sau dacă este vorba de un alt plan”.
Potrivit lui Lykhovii, numărul încercărilor de atac ale trupelor ruse în sectorul Tavria este „de zece ori mai mic” decât în sectorul Pokrovsk, dar acest lucru nu înseamnă „o acalmie”.
Armata ucraineană a anunțat marți dimineața că Rusia a pierdut 593.160 de soldați de la începutul războiului, potrivit The Kyiv Independent.
În ultima zi, 1.160 de militari ruși au fost eliminați, conform sursei citate de publicația ucraineană.
Rusia a lansat 38 de drone de atac și două rachete balistice Iskander-M asupra Ucrainei în timpul nopții, au declarat marți Forțele Aeriene ucrainene, scrie Reuters.
30 dintre drone au fost distruse deasupra mai multor regiuni ucrainene, a precizat sursa citată pe Telegram. Nu este clar ce s-a întâmplat cu armele aeriene care nu au fost distruse.
Începând cu ora 04:20 GMT, întreaga Ucraină se afla sub noi alerte de raid aerian cu amenințarea unor noi atacuri aeriene, au adăugat forțele aeriene într-o declarație separată pe Telegram.
Pe de altă parte, presa de stat rusă a anunțat că sistemele de apărare aeriană ale țării au distrus 14 drone pe care Ucraina le-a lansat în cursul nopții și care vizau regiunile Kursk, Voronej și Belgorod.
12 dintre drone au fost distruse deasupra regiunii de frontieră Kursk și câte una deasupra regiunilor Voronej și Belgorod, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
Nu au fost furnizate informații cu privire la numărul total de drone lansate de Ucraina peste noapte.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Prima fază a incursiunii ucrainene din Rusia este un real succes și a pus Moscova în dificultate, dar ea nu poate să ascundă problemele cu care se confruntă Kievul în apărarea propriului front. Kievul trebuie să decidă acum dacă va aloca forțe suplimentare în Rusia, lipsind punctele sale defensive din Ucraina de resurse prețioase, arată analizele Wall Street Journal, Financial Times și ISW.
- Batalionul 225 al Ucrainei ar fi dat jos de pe o clădire steagul Rusiei, într-un sat din regiunea Kursk.
- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia trebuie să fie forțată să facă pace, deoarece președintele Vladimir Putin a vrut să lupte, și că războiul se întoarce în Rusia după ce Moscova l-a dus în alte țări, relatează Reuters.
- Ucraina susține luni că are controlul a 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc în regiunea de graniță Kursk, unde forțele sale sunt încă în ofensivă la aproape o săptămână după lansarea unei incursiuni armate acolo, relatează AFP.
- Statele Unite au avertizat luni Iranul că ar trebui să se aştepte la consecinţe semnificative dacă decide să furnizeze Rusiei sute de rachete balistice, informează AFP.
- Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a lansat o incursiune pe teritoriul Rusiei pentru a „restabili dreptatea” și a pune presiune pe forțele Moscovei, în prima sa recunoaștere a ofensivei surpriză a Kievului în regiunea vestică rusă Kursk, informează Reuters.
- Guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk, Alexei Smirnov, a recunoscut luni că forțele ucrainene, care au lansat o incursiune armată de o amploare fără precedent în regiunea de graniță rusă pe 6 august, ocupă 28 de localități din această zonă.
- Rubla s-a depreciat din nou luni față de dolar după ce autoritățile ruse au decis evacuarea unei a doua regiuni de la granița cu Ucraina, măsură luată la 6 zile după ce Kievul a lansat incursiunea militară ce a semănat panică în regiunea Kursk, relatează Reuters.
Evenimentele de luni, ziua 901 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro