Sari direct la conținut

Controversă: Vladimir Putin, invitat oficial în Mexic / „Înseamnă să susţii un criminal”

HotNews.ro
Andres Manuel Lopez Obrador, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Andres Manuel Lopez Obrador, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Președintele în exercițiu al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, l-a invitat pe omologul său rus la învestirea succesoarei sale, Claudia Sheinbaum, pe 1 octombrie, în ciuda mandatului internațional de arestare emis împotriva lui Vladimir Putin de Curtea Penală Internațională, scrie ziarul francez Courrier International, citat de Rador Radio România.

„Bun venit în Mexic, președinte Putin”, glumește un comentator de la cotidianul El Financiero, care precizează apoi pe un ton serios că: „Invitarea unui criminal căutat pentru crime împotriva umanității înseamnă că-l susții”.

Invitația Mexicului către Vladimir Putin de a participa la învestirea președintei alese Claudia Sheinbaum a stârnit controverse și dispute diplomatice. Claudia Sheinbaum este succesoarea preşedintelui de stânga Andrés Manuel López Obrador (cunoscut și sub acronimul „AMLO”) și îi va urma în funcție de la 1 octombrie.

Mexicul este unul dintre statele semnatare ale Statutului de la Roma, tratatul care a instituit Curtea Penală Internațională (CPI), instanța care în martie 2023 a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus pentru presupuse crime de război în Ucraina. „Țara noastră trebuie, așadar, să pună în aplicare mandatele de arestare ale CPI”, remarcă de asemenea cotidianul El Universal.

Claudia Sheinbaum a încercat să minimizeze această invitație: „Mexicul a invitat toate țările cu care are relații [bilaterale], a fost o invitație generală”, protocolară, lansată către 208 șefi de stat și de guvern. Cu toate acestea, continuă El Financiero, „simplul fapt de a-l fi invitat [pe Putin] înseamnă să-i acordăm o respectabilitate pe care nu o are în lumea democratică”.

„Suntem împotriva tuturor războaielor”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat și el. În declarația sa de mulțumire, preluată în articolul din El Universal, ambasada Ucrainei a transmis totuși că speră că Mexicul „va aplica, orice s-ar întâmpla, mandatul internațional de arestare (…) împotriva criminalului de război Vladimir Putin”.

În funcţie până la 1 octomobrie, López Obrador a fost întrebat dacă este gata să-l aresteze pe Putin, el răspunzând negativ. Într-o declarație preluată de cotidianul Excelsior, AMLO a afirmat:

„Nu putem face asta, nu este responsabilitatea noastră”. „Suntem pentru pace și împotriva tuturor războaielor”, a continuat el. În cazul Rusiei și Ucrainei, „susţinem acordurile prin mediere”.

De altfel, AMLO a respins mereu ideea unor negocieri care să excludă Moscova și a refuzat să sancționeze Rusia. În urmă cu un an, cu ocazia zilei naționale a Mexicului, militari ruși au fost invitați să defileze în inima capitalei, provocând un incident diplomatic cu Ucraina.

Pe 3 iunie, amintește de asemenea site-ul El País América, Vladimir Putin a felicitat-o ​​călduros pe Claudia Sheinbaum pentru victoria sa: „În America Latină, Mexicul a fost întotdeauna un partener prietenos al Rusiei”. Președintele rus încă nu a răspuns invitației. În 2018, el nu a participat la învestirea lui AMLO.

INTERVIURILE HotNews.ro