Sari direct la conținut

Un miliardar poreclit „Bill Gates al Marii Britanii”, dat dispărut după scufundarea unui iaht de lux în largul Siciliei

HotNews.ro
Mike Lynch in 2011, cand era una dintre vedetele in ascensiune ale sectorului tech din Marea Britanie, Foto: Gary Lee / Avalon / Profimedia Images
Mike Lynch in 2011, cand era una dintre vedetele in ascensiune ale sectorului tech din Marea Britanie, Foto: Gary Lee / Avalon / Profimedia Images

Antreprenorul tech Mike Lynch, poreclit „Bill Gates al Marii Britanii”, a fost dat dispărut după ce un iaht de lux a fost prins într-o furtună violentă și s-a scufundat luni în largul coastei Siciliei, în apropierea Palermo, a declarat o persoană apropiată misiunii de salvare pentru Reuters.

În vârstă de 59 de ani, Lynch este cunoscut ca fondatorul companiei de software Autonomy, pe care a vândut-o în 2011 gigantului american Hewlett-Packard (HP) pentru 11 miliarde de dolari.

Tranzacția respectivă i-a consolidat lui Lynch reputația de „Bill Gates” britanic. Însă doar un an mai târziu HP a fost nevoită să înregistreze o pierdere contabilă uriașă, de miliarde de dolari, pe care a pus-o în cea mai mare parte pe seama faptului că activele Autonomy au fost „umflate” artificial de Lynch și directorii companiei britanice.

Mai devreme în cursul acestui an HP l-a dat în judecată pe Lynch, pe care îl acuză în justiția britanică de înșelăciune.

Gigantul tech american susține că a fost indus în eroare de o schemă de fraudă complexă pe care Lynch a pus-o la cale cu fostul director financiar al Autonomy, Sushovan Hussain, cu scopul de a supraevalua masiv activele deținute de companie. Hussain a fost și el chemat în instanță ca pârât în procesul ce are loc la Londra.

Mike Lynch, victorios în justiția americană

HP a câștigat procesul pe fond, unul dintre cele mai lungi din istoria dreptului civil britanic, în 2022. Însă Înalta Curte de la Londra a stabilit atunci că eventualele pagube pe care HP are dreptul să le primească sunt substanțial mai mici decât suma de 5 miliarde de dolari pretinsă de compania americană.

Lynch a negat acuzațiile HP. Anul trecut el a fost extrădat de Marea Britanie în SUA, unde a fost pus sub urmărire penală din cauza afacerii într-un dosar separat de cel civil în care HP îi cere despăgubiri în justiția britanică.

Un juriu american l-a achitat în luna iunie de acuzațiile penale formulate împotriva sa.

El s-a declarat „euforic” în urma acestui deznodământ, după ce a depus mărturie în fața instanței pentru a-i convinge pe jurați de nevinovăția sa.

El a acuzat HP că a eșuat în integrarea Autonomy în operațiunile sale. Avocatul lui Lynch a declarat în documentele juridice că averea clientului său este în prezent de 450 de milioane de dolari.

Însă documente judiciare citate de BBC anul trecut plasează averea lui Lynch în jurul pragului de un miliard de dolari.

Ce se știe despre scufundarea iahtului de lux în largul Siciliei

Brigada de pompieri şi garda de coastă din Italia au anunţat că cincisprezece persoane au fost salvate şi alte şapte sunt date dispărute după scufundarea unei nave de agrement cu vele, în noaptea de duminică spre luni, în apropiere de Palermo, în Sicilia.

„În această dimineaţă, în jurul orei 05:00 (03:00 GMT), în urma unei furtuni violente, o barcă cu pânze de 56 de metri, numită Bayesian şi arborând pavilion britanic, s-a scufundat în largul Porticello”, un oraş de coastă situat la aproximativ 15 km est de Palermo, a anunţat garda de coastă italiană într-un comunicat.

Dintre cele 22 de persoane aflate la bord, inclusiv 10 membri ai echipajului, „15 persoane au fost salvate şi şapte au fost date dispărute (un membru al echipajului şi şase pasageri), de naţionalitate britanică, americană şi canadiană”, a adăugat garda de coastă.

Garda de coastă a precizat pentru AFP că patru dintre persoanele dispărute sunt de naţionalitate britanică, două de naţionalitate americană şi una canadiană.

Opt naufragiaţi au fost transportaţi la spitalele locale. La operaţiunea de căutare participă un elicopter, scafandri şi nave ale pazei de coastă, desfăşurate în jurul epavei ambarcaţiunii, care a fost localizată la o adâncime de 50 m.

INTERVIURILE HotNews.ro