Sari direct la conținut

Controverse Drink Insider: Şpriţul, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Smile Media
Razvan Avram, Foto: Hotnews
Razvan Avram, Foto: Hotnews

​Francois Villon, celebrul poet francez din Evul Mediu, în a sa „Ballade joyeuse des taverniers” îi blestema cu multă patimă pe cârciumarii care botezau vinul cu apă. Chiar dacă francezii au repudiat şpriţul, italienii şi austriecii au fost mult mai permisivi. Bazele şpriţului au fost puse la Veneţia, pe vremea când aceasta făcea parte din Imperiul Habsburgic.

La origine, şpriţul era un amestec, în părţi egale, de vin şi sifon. Obiceiul de a consuma şpriţ s-a răspândit, încă din secolul al XIX-lea, în tot nordul Italiei dar şi în Austria, Germania, Croaţia, Ungaria şi România. Chiar dacă Imperiul Austro-Ungar s-a destrămat la sfârşitul Primului Război Mondial, şpriţul a supravieţuit, ba mai mult, fiecare ţară l-a adoptat şi l-a adaptat cum a ştiut mai bine. În Italia, bunăoară, reţeta de şpriţ a devenit una destul de sofisticată: Prosecco, Aperol şi sifon. De notat că Aperol-ul poate fi înlocuit cu alte tipuri de „bitter liqueur”, cum ar fi Campari, Cynar sau Gran Classico. La noi, „şpriţul de vară” conţine, în mod tradiţional, 1/3 vin alb sec sau demisec şi 2/3 apă minerală.

Băutură foarte populară în România, şpriţul a fost declarat, în diverse rânduri, „persona non grata” de către mulţi pasionaţi de vin. Cu toate acestea, chiar şi specialiştii recunosc faptul că orice regulă trebuie să aibă şi o excepţie, mai ales dacă e vară şi afară e cald. „Diluarea cu apă minerală sau cu sifon este un mod de a consuma vinul atunci când îţi este sete sau când temperatura ambientală nu permite consumarea acestuia în stare pură. Şpriţul este la îndemână şi se potriveşte la un grătar, pe terasă, la iarbă verde etc.”, spune somelierul Laurenţiu Achim într-un interviu acordat revistei Vinul.ro.

Este bine de înţeles că nu orice vin poate fi „şpriţuit”. Vorbim, în primul rând, de vinuri albe, tinere, de consum curent, colocviale şi fără prea multe pretenţii. În ceea ce priveşte restul vinurilor, cele „cu greutate”, este indicat să le ţinem cât mai departe de combinaţiile de tip şpriţ.

Cei care vor să redescopere plăcerea simplă, românească, a „şpriţului de vară”, sau cea, un pic mai complexă, a „Aperol Spritz”-ului, pot să încerce reţeta de „Spritz Veneziano”, aşa cum este ea recomandată de către Internaţional Bartenders Association (IBA):

  • 60 ml Prosecco;
  • 40 ml Aperol;
  • Se toarnă amestecul într-un pahar normal umplut cu gheaţă;
  • Se adăugă 20 ml de sifon pe deasupra şi se ornează cu o jumătate de felie de portocală.

Hai noroc!

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro