Conventia Tatoo. Filme de la Cannes. Uriasii din Pantelimon – Alege din Ghidul National de Weekend
Astazi, canta Vama Better. In weekend este Festivalul Filmelor de la Cannes. In Pantelimon e festival de arta comunitara, cu graffiti si performance-uri. In Capitala Conventia Tatuatorilor. La Iasi se face harta senzoriala. La Cluj este bienala de arhitectura. Timisoara are TimiShort. Incepe Weekendul National Haute Culture.Trimite poze, filme de la evenimentele pe und-te duci.
12 octombrieVama lanseaza Better
Vezi/revezi interviul luat lui Tudor Chirila.El spune ca Better e trambulina intr-o noua experienta a vietii.
A 9-a ediție aTimishort.Cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României. 4 zile (între 12 și 15 octombrie), 80 de scurtmetraje.
12 octombrieBienala de Arhitectura de la Cluj
“Conștientizarea forței de schimbare, a responsabilității pe care arhitectul și-o asumă atunci când propune un proiect. Nu însemnăm doar formal, nu suntem o obligație într-un lung proces birocratic. Arhitectura este o necesitate”, spune arh. Daniela Maier, președintele BATRA
12 octombrieHarta Senzoriala a Iasiului
“Activarea prin mijloace artistice a memoriei orașului și descoperirea poveștilor sale invizibile. Participanții sunt rugați să aibă la ei trei obiecte fără care nu ar pleca nicăieri.”
De pe 12 octombrie Vezi Platforma internationala de teatru. Noi zicem cateva cuvinte despre piesa de pe15 octombrie “BUN DE EXPORT”, PIESA DE ALEX TOCILESCU
« Bun de export » scrisa de Alex Tocilescu (tipul cu pisici de pe Facebook, care-i si scriitor). este despre migratia mintilor luminate dinspre est spre vest si care a-nceput in Romania de pe la sfarsitul secolului 19. Povestile din casa Tocilescu sunt transpuse in piesa asta. A fost „brain training” in interbelic, in comunism a existat (cat s-a putut) un „brain flight”, motivat de regimul represiv din Romania, iar acum s-a ajuns la „brain drain” – o miscare masiva catre vest, motivata pe de o parte de lipsa recunoasterii profesionale, lipsa de perspective pe plan local si pe de alta de un ideal aspirational legat de viata mai buna din Occident.
Istoria unei tradari. Castigator al Premiului Juriului la Cannes in 1985, „Oberst Redl” (r. István Szabó, 1985) se inspira din povestea colonelului Alfred Redl, un personaj istoric controversat, a carui sinucidere ramane invaluita in mister. In ciuda aparentei loialitati si a contributiei la reformarea serviciilor de informatii austro-ungare, Alfred Redl a fost deconspirat de camarazii sai ca fiind un spion in serviciul Imperiului Rus pentru aproape un deceniu (intre 1903 si 1913).
13 – 21 octombrie FILME DE LA CANNES IN TOATA TARA
Ne mutam la cinema in octombrie, va fi supradoza de filme de la Cannes. De la Haneke la Béla Tarr vezi tot ce-i premiat cu Palme d’Or-uri, Certain Regard-uri, FIPRESCI-uri. Mergi la Festival sa vezi cinema pe marile ecrane, nu lua ca saracul doar de pe torenti.
13 octombrie TOAMNA URBANA CU MUST, VIN SI PASTRAMA
Se sarbatoreste venirea toamnei in stil romanesc cu pastrama si must. La festin se savureaza si delicioase placinte (sarate si dulci) in stil bufet preparate de Chef Bucsa.
13 octombrie ZILELE “URIASI DE PANTELIMON”
Zilele Uriasi de Pantelimon, primul eveniment de community street art din Romania. Locuitorii cartierului si-au spus povestile, iar de aici incolo, artisti locali si internationali le vor urca pe acoperisuri. Publicul le va reintalni, de data aceasta in interpretarea artistilor, si le va putea admira din turn, balcon sau alte cotloane secrete, le va fotografia, posta, comenta. Evenimentul isi doreste sa ia in serios arta stradala, cultura urbana si rolul pe care acestea le pot avea in transformarea oraselor, intocmai asa cum merita. De asemenea, se incearca crearea unui laborator pentru dezvoltare urbana la firul ierbii in Pantelimon.
Haute Culture a mers in Pantelimon si a pozat graffiti-uri.Reportajul, aici
13 octombrie MANELE FEMINISTE CU DJ DANA SI DJ ALDEZA
Fetelor, vineri se incinge atmosfera. Manele feministe vor rasuna toata noaptea la local.
13 octombrie INTERNATIONAL TATTOO CONVENTION LA BUCURESTI
Salonul de tatuaje vine la Bucuresti, mergi sa vezi tatuatii din cap pana-n picioare.
13 octombrie COMEDIA PARTY”P.A.R.T.Y.”
este o comedie tip sitcom despre niste minti inguste luandu-se la tranta cu probleme mult prea mari pentru a le intelege cu adevarat (incalzirea globala, terorismul, comertul echitabil, daca China va conduce lumea etc.). Intr-o tara in care toti doar vorbesc despre schimbare, un grup de tineri „idealisti” iau atitudine si hotarasc sa infiinteze un nou partid politic, pentru a salva lumea. Care este motivul lor, care sunt subiectele de discutie si cum se iau deciziile. O radiografie a societatii de “alternative facts” si “fake news” in care ne invartim.
14 – 15 octombrie ZIUA MONDIALA A ANIMALELOR, SNAGOV
Se merge prin padure si pe lac. Se pozeaza animalele gasite-n drum la Snagov. Se sta pe rogojini sau la mesele de berarie si se consuma must / socata / limonada, se mananca inghetata / fursecuri / placinta cu mere, se lafaie lumea cu paine de casa. Daca vrei gratar, vii cu carnea.
14 octombrie NOAPTE SOCIALA CU MUZICA
Canta Oktopus, BubbleBoy si Happy Gutenberg. Cica dress code-ul e tomnatic.
14 octombrie IN GRADINA LA BANEASA. CIOLHAN CU CIOLAN
S-au copt si vinete de captura in gradina la Baneasa. S-a facut si zacusca adevarata. La jar. S-a baut multa bere craft in gradina in vara asta. Asa ca sambata pe 14 octombrie daca tot a stat ploaia, se pune de-un ciolan cu varza dulce la foc marunt. De ce? Toate femeile din lume stiu ca nu-i leguma ca porcu’, nici floare ca varza. Reteta vine de la ferma: c.i.o.l.a.n., varza noua, cepi, suc de rosii, cimbru din gradina, toate la foc de lemne, in ceaun. Se mai servesc si branzeturi mucegaite numai bune de imprietenit cu berea si ciolanul afumat. De baut se bea ce-au organizatorii prin beci.
14 octombrie COCALARI SI PITZIPOANCE – PETRECERE TEMATICA
Bairam de cartier da’ cu lume buna. Daca e kitsch, kitsch sa fie. Participantii pot lua caterinca la misto, ca nu e mare jmecherie. « Ne imbracam, ne comportam si ne distram precum (!) cocalarii si pitzipoancele, la un bairam din cartier!», spun organizatorii de la Muzeul Kitsch-ului.
14 octombrie TUR DE CRAME, DEALU MARE
Excursie de o zi la cramele Lacerta si Budureasca in podgoria Dealu Mare. Pranz (gustari calde si reci) : tartine cu somon fume, platou branzeturi cu Schweitzer si Camembert, platou mezeluri cu salam de sibiu, sunca praga, carnati plescoi, dovlecel pane in susan, rulada de curcan, mini cordon bleu pui, muschiulet de porc in vin, piept de pui la gratar, file de somon la gratar, cartofi gratinati, orez basmati cu legume, platou legume proaspete cu rosii, ardei si castraveti, apa, must, cafea.
14 octombrie RETRO PARTY ’80-’90 CU DJ SORIN LUPASCU
DJ Sorin Lupascu, regele celei mai mari discoteci din Europa anilor ’80, Ring-ul din Costinesti, vine la Bucuresti. Nu vor lipsi discurile de vinyl originale Michael Jackson, Prince, ABBA, Madonna, Modern Talking, Boney M, Dr.Alban, Donna Summer, George Michael, Ricchi e Poveri, Joe Cocker, Cher, Tina Turner, Queen, Salt’n Pepa, Whitney Houston, Sandra, Snap, MC Hammer, Ricky Martin, La Bouche, Diana Ross, John Travolta & Olivia Newton-John, Vanilla Ice & multe alte surprize.
15 octombrie CONCERT NIGHLOSERS
Nightlosers se intoarce la Clubul Taranului, duminica, 15 octombrie, intr-un concert cu piese care mai de care. Citeste aici interviul Haute Culture cu Hanno Hofer de la Nightlosers.
15 octombrie TRUPA NUANTE LIVE LA CLUB
Nuante este o trupa formata in Pitesti, la finalul primaverii lui 2016, care abordeaza un stil de rock puternic nuantat de pop, funk si grunge. Sunetul trupei penduleaza de la ritmuri energice, pana la acorduri melancolice.
15 octombrie VISUL UNEI NOPTI DE VARA DE SHAKESPEARE
O dezorganizare completa a simturilor, o transformare abrupta a identitatilor. Este piesa cea mai apropiata de timpurile noastre, in care suntem atat de preocupati de identitatile sexuale. Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!
Pregatiti-va de ASTRA. Incepe luni, 16 Octombrie – Festivalul de film documentar ASTRA FILM-Sibiu
Aici isi vor arata noutatile Wang Bing (China) considerat cel mai proeminent regizor actual, Nikolaus Geyrhalter (Austria), un artist al cinemaului, celebru pentru imaginile fascinante și un ritm care îi este propriu și Amos Gitai (Israel), regizor angajat, adesea incomod și mereu controversat din cauza poziției sale intransigente vizavi de conflictul etern din Orientul Mijlociu.
Filmele: Mrs. Fang (de Wang Bing), proaspăt câștigător al Leopardului de Aur la Locarno, un film tulburător și fără menajamente despre transformarea culturală din China de azi, care transpune o civilizație milenară în șablonul societății de consum; Homo Sapiens (Nikolaus Geyrhalter), viziunea extraordinară și terifiantă a unei lumi post-umane, într-o realizare care neliniștește la fel cum ar face-o un thriller SF; și West of the Jordan River (Amos Gitai), o incursiune a regizorului în teritoriile palestiniene ocupate de Israel în încercarea de a găsi în energia oamenilor pe care îi întâlnește rezolvări pe care politica nu e în stare să le găsească.