Coordonatorul fondurilor structurale: "2,4 miliarde euro, fonduri sigure de la UE in 2008. In iunie, trimitem cinci rapoarte de audit la Bruxelles"
In 2008 vor fi „absorbite” de 2 ori mai multe fonduri decat in 2007, a declarat pentru HotNews.ro Eugen Teodorovici, secretar de stat responsabil cu fondurile UE, in Ministerul Economiei si Finantelor. Suma include avansuri acordate de Comisia Europeana si plati aferente programelor de preaderare, fara plati pe proiecte cu fonduri structurale. In orice caz, Comisia poate incepe si decontarile, fiindca procedurile de audit sunt indeplinite, a mai spus Teodorovici. Romania „cotizeaza” cu aproximativ 1,1 miliarde euro la bugetul UE.
Potrivit secretarului de stat, cele 2,4 miliarde de euro sunt compuse din:
- 1 miliard euro – plati aferente programelor PHARE, ISPA, SAPARD
- 600 milioane euro – avansul anual pentru fonduri structurale, de la Comisia Europeana
- 700 milioane euro, platile directe in agricultura
- 100 milioane de euro din programul JEREMIE
Daca trei dintre cele patru componente sunt aproape clare, un semn de intrebare se ridica in privinta platilor directe in agricultura. Dupa cum se stie, pana in prezent nu au fost efectuate nici platile aferente anului 2007, prin urmare nu au putut fi rambusate inca de la Comisia Europeana nici cele 400 de milioane de euro pentru anul trecut.
Agentia de Plati – la viteza dubla
Teodorovici sustine ca in 2008 situatia va fi cu totul alta. Mai exact, ca vor „intra” atat cele 400 milioane din 2007, cat si cele 700 milioane alocate pentru acest an.
Aceasta ar insemna ca, pana la finalul anului, adica in circa 7 luni, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura sa primeasca cererile, sa treaca prin toate procedurile de verificare si prelucrare, sa faca controale in teren, sa autorizeze platile, sa vireze banii in contul fermierilor – de la bugetul de stat, sa trimita documentele la Comisia Europeana, sa fie verificate si, in final, banii sa fie rambursati. Adica, tot ce s-a intamplat pana acum timp de peste 12 luni.
Daca se vor confirma calculele secretarului de stat, ar insemna ca bugetul Romaniei va castiga „net” peste 1,3 miliarde de euro in 2008. Potrivit unui calcul efectuat in luna martie, citat de NewsIn, contributia Romaniei la bugetul UE va fi, in 2008, de 4,2 miliarde lei (aproximativ 1,1 miliarde euro), in crestere fata de suma datorata pentru 2007, de 3,9 miliarde lei.
Observam ca estimarile nu includ plati aferente proiectelor cu fonduri structurale, fiindca dosarele solicitantilor abia au ajuns pe birourile autoritatilor. Exista posibilitatea sa nu fie cazul de decontari in acest an, dar totusi, daca va fi nevoie, decontarile pot incepe fiindca „procedurile de audit sunt indeplinite”, a mai explicat Teodorovici.
Autoritatea de Audit – blocata sau functionala?
Si una, si alta. Totusi, cinci rapoarte de audit, absolut necesare pentru efectuarea platilor de catre Comisia Europeana, au fost deja intocmite si vor fi transmise la Bruxelles.
Legea de functionare a Curtii de Conturi (care include prevederi pentru Autoritatea de Audit) nu a fost votata de senatori, desi se afla de mai mult timp pe ordinea de zi si, potrivit jurnalistilor de la Romania Libera, Varujan Vosganian i-a solicitat printr-o scrisoare lui Mihai Voicu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, sa atentioneze Senatul asupra acestui subiect.
Autoritatea de Audit trebuie sa verifice structurile implicate in gestionarea fondurilor europene (Autoritati de Management si Organisme Intermediare) si sa intocmeasca rapoarte care sa arate Comisiei Europene in ce masura sunt indeplinite niste cerinte minime pentru a primi fondurile. Altfel, Comisia nu trimite bani in Romania.
Eugen Teodorovici spune ca Autoritatea de Audit si-a derulat activitatea, in baza legii de functionare care este acum in vigoare, si cinci rapoarte, toate pozitive, vor fi transmise la Bruxelles in iunie.
Mai trebuie finalizate doua rapoarte, aferente celor doua programe care au fost aprobate mai tarziu de catre Comisia Europeana: pentru Programul Operational Sectorial (POS) „Dezvoltarea Resurselor Umane” si cel destinat „Dezvoltarii Capacitatii Administrative”.