Sari direct la conținut

Copiii de la Fundatia "Sf. Dimitrie" au nevoie de o casa in care sa continue sa invete pentru o viata mai buna

HotNews.ro
Copiii de la centrul Sf. Dimitrie, Foto: Centrul Sf. Dimitrie
Copiii de la centrul Sf. Dimitrie, Foto: Centrul Sf. Dimitrie

In luna mai i-am vizitat pe copiii care merg la centrul de zi al Fundatiei „Sf. Dimitrie”, locul unde peste treizeci de copii care nu au cu cine sa stea acasa dupa scoala isi fac temele, mananca, isi dezvolta talentele, cresc. Acum, din cauza datoriilor acumulate pentru chiria si intretinerea locului in care isi desfasoara activitatea in prezent, centrul are nevoie sa achizitioneze un spatiu dedicat, o casa a lor, in care copiii sa poata visa si munci pentru a deveni oameni mari. Am stat de vorba cu Otilia Bocioaca, coordonatoare de proiect la Fundatie, care ne-a povestit despre activitatile copiilor, rezultatele lor si mai ales, nevoia lor pentru o casa.

Reporter: Ce fac copiii la centrul Fundatiei?

Otilia Bocioaca: Copiii din centru beneficiaza de o masa calda si o gustare, zilnic, sprijin la teme si activitati educative, activitati recreative si de socializare, consiliere sociala, evaluare si consiliere psihologica, asistenta spirituala, ingrijire medicala.

Rep.: Cati copii sunt acum in centru si cati voluntari va ajuta?

Otilia B.: Avem 34 de copii care vin zilnic la centru si inca 34 de copii si tineri pe care il ajutam lunar sau ocazional. Avem 20 de voluntari lunar care desfasoara aproximativ 180 de ore de voluntariat si 60 de voluntari pe an.

Rep.: A crescut numarul copiilor odata cu timpul sau nu ati avut spatiu pentru mai multi?

Otilia B.Numarul de copii care vin zilnic la centru a ramas aproximativ constant datorita spatiului care nu ne permite sa avem mai multi copii in acelasi timp, dar a crescut numarul copiilor pe care ii sprijinim prin alte proiecte.

Rep.: Din ce medii provin, care este profilul copiilor care vin la Fundatie?

Otilia B.: Profilul ar fi acesta: copii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani care provin din medii defavorizate sau dezorganizate, cu risc crescut de izolare sociala, copii care provin din familii cu mai multi copii, monoparentale sau copii ai caror parinti sunt plecati in strainatate; copii cu parinti cu un nivel redus de educatie, al caror grad de implicare este redus.

Rep.: Cum evolueaza rezultatele la scoala ale copiilor care merg la centru?

Otilia B.: In general rezultatele scolare sunt mai bune. Acest lucru este influentat de varsta copilului, de implicarea parintilor, a invatatorilor si a profesorilor si de dorinta copilului de a invata.

Rep.: Ce parere au parintii, familia despre ce face centrul pentru copii?

Otilia B.: Majoritatea parintilor apreciaza efortul fundatiei de a sprijini copiii si familia, colaboreaza bine cu asistentul social, cu educatorii si psihologul si participa daca sunt solicitati la diferite activitati gospodaresti la centru (de exemplu zapada de anul acesta, colectare de maculatura etc).

Rep.: Povestiti-ne despre voluntarii de la Fundatie.

Otilia B.: Voluntarii nostrii sunt din mediul educational sau din alte medii (studenti, elevi la liceu sau la scoala generala, angajati, psihologi, etc). Voluntarii care vin la noi discuta in primul rand cu coordonatorul de voluntari, li se prezinta centrul si se discuta de comun acord activitatile in care vor fi implicati, atributii, program. Toti angajatii fundatiei apreciaza munca voluntarilor iar copiilor le face placere sa lucreze cu ei.

Rep.: Ce spatiu au acum copiii in casa pe care o aveti?

Otilia B.: Copii fac cursurile si temele in trei sali, exista o sala in care se desfasoara activitatile de la atelierul de creativitate si o sala de mese.

Rep.: De cat spatiu ar avea nevoie de fapt?

Otilia B.: Copiii ar avea nevoie de 4 sali de clasa, o sala mai mare pentru atelierul de creativitate si o sala de mese mai mare.

Rep.: Daca nu ati mai fi nevoiti sa platiti chiria acelui spatiu, ce ati putea face cu acel buget?

Otilia B.: Am putea sprijini copiii care au iesit din programul centrului dar care au nevoie in continuare de ajutor la scoala, am putea folosi banii pentru igienizarea locuintelor unor familii care nu dispun de banii necesari, am putea oferi burse copiilor cu rezultate scolare bune, am putea plati cursuri pentru copiii cu aptitudini speciale, am putea primi mai multi copii ; am avea bani suficenti pentru masa de pranz a copiilor

Rep.: Ati fost afectati de criza? Cum ati gestionat situatia?

Otilia B.: Da, anumiti sponsori si-au diminuat contributiile, dar am vazut o mai mare implicare a persoanelor fizice. Afectate si ele de criza, au devenit parca mai solidare. Contribuie cu putin, dar constant si nu ne uita. In acelasi timp, companiile care au in cultura organizationala responsabilitatea sociala, gasesc resurse. Nu uitati ca mult se face din putin si contributiile care par modeste se adauga altora si in acest fel reusim sa ne mentinem. Important este ca sprijinul sa fie constant.

Rep.: Cum veti organiza noua casa cand o veti avea? De ce aveti nevoie cel mai mult?

Otilia B.: Avem nevoie de un spatiu mai mare pentru activitatile cu copiii, de o curte mai mare, de o sala de mese mai mare, de un spatiu adecvat de depozitare

Rep.: Ce si-ar dori copiii pentru aceste sarbatori, in afara de o casa?

Otilia B.: Copiii isi doresc sa primeasca multe cadouri de la Mos Craciun, sa se joace in zapada si sa vina vacanta de iarna. Impreuna cu educatorii si preotul misionar al centrului, Parintele Marian , copiii au invatat colinde si poezii de iarna, sunt bucurosi de oaspeti si canta cu placere colinde celor care ne cheama sa ii colindam. Saptamanile acestea avem evenimente festive in fiecare zi, fie ca mergem la spectacole, fie ca mergem cu colindul sau primim oaspeti la centru, sarbatoarea Craciunului ne umple sufletul de bucurie.

  • Despre Fundatia Sf. Dimitrie:

Fundatia a fost infiintata in anul 1996, cu denumirea initiala de FUNDATIA STAVROPOLEOS, dupa numele Parohiei Stavropoleos, pe langa care s-a constituit. Iin 1998 se infiinteaza Centrului Social pentru Copii Sf. Dimitrie situat pe strada Matei Basarab nr. 50, sector 3- Tinand cont de diversificarea activitatii de asistenta sociala a Centrului Sf. Dimitrie, precum si de schimbarea de statut a Parohiei Stavropoleos, care devine manastire, fundatia se desprinde de Parohia Stavropoleos si devine, FUNDATIA SF. DIMITRIE, cu sediul in Strada Matei Basarab nr. 50, sector 3. Fundatia Sf. Dimitrie este acreditata ca furnizor de servicii sociale de Comisia de Acreditare a Furnizorilor de Servicii Sociale a Municipiului Bucuresti.

Misiunea fundatiei este: Sa fim de folos copiilor si familiilor aflate in nevoie, multiplicand si imbogatind formele si tipurile de mediere si sprijin, sa facem din educatie si din accesul egal la valorile culturii o forma de refuz a izolarii si marginalizarii provocate de saracie.

Fundatia are doua proiecte: Centrul de zi Sf. Dimitrie si Atelierul protejat DecoArt.

  • Fundatia MedLife – Pro Sanatatea s-a alaturat cauzei pentru care lupta cei de la Centrul Sf. Dimitrie si a demarat o campanie de strangere de fonduri  sub conceptul  – ‘Casuta din vis’, prin care ii sprijina pe copiii Centru sa aiba o casa a lor. Actiunile campaniei se deruleza la nivel national, in toate unitatile MedLife din Bucuresti, Brasov, Arad, Timisoara si Cluj.

Sub sloganul „Ajuta copiii de la centrul Sf. Dimitrie sa aiba o casa a lor”, campania include mai multe actiuni care se deruleaza in perioada 20 noiembrie – 20 ianuarie. La debutul campaniei, MedLife a distribuit in toate unitatile sale din Bucuresti si din tara, cutii pentru donatii concepute special in linie cu intregul concept. Suplimentar, au fost deschise trei conturi (RON, EURO si USD) special in scopul strangerii de fonduri. Conturile sunt disponibile atat pe pagina de site a campaniei cat si pe materialele de promovare.

  • Ce poti face tu?

Daca si tu vrei sa te alaturi acestei campanii, vino in perioada 20 noiembrie 2012 – 20 ianuarie 2013 intr-una din unitatile MedLife si doneaza in cutiile speciale amenajate din fiecare receptie. In situatia in care nu poti ajuge la MedLife, mai poti dona in conturile campaniei (Titular cont Fundatia Sf. Dimitrie):

RO 38 RNCB 0082 0441 6872 0023 / LEI

RO 11 RNCB 0082 0441 6872 0024 / EUR

RO 81 RNCB 0082 0441 6872 0025 / USD

Titular cont Fundatia Sf. Dimitrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro