Coreea de Nord a tras o rachetă intercontinentală, care a atins o altitudine de 6.000 km. / Urmează un test nuclear?
Coreea de Nord a lansat vineri o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care a căzut în largul coastelor Japoniei, ultima dintr-o serie record de lansări de rachete din ultimele săptămâni, în timp ce Seulul, Tokyo și Washingtonul se așteaptă ca Phenianul să efectueze în curând un test nuclear, transmite AFP.
Statul major sud-coreean „a detectat o presupusă rachetă balistică cu rază lungă de acțiune lansată în jurul orei 10:15 (03:15 în România) din zona Sunan a Phenianului spre Marea de Est”, a precizat acesta, referindu-se la denumirea coreeană pentru Marea Japoniei.
Racheta a atins o altitudine de 6.000 de kilometri
Japonia a spus că racheta a parcurs aproximativ 1.000 km și că forțele sale nu au încercat să o distrugă în zbor. Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că proiectilul a atins o altitudine maximă de 6.000 km și a dedus că este vorba de o „rachetă balistică de clasă ICBM, deși se analizează mai multe detalii”.
„Racheta balistică lansată de Coreea de Nord pare să fi căzut în zona noastră economică exclusivă din largul Hokkaido”(marea insulă din nordul arhipelagului nipon), a declarat premierul japonez Fumio Kishida.
Nu este prima dată când o rachetă nord-coreeană aterizează în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, zona maritimă care se întinde până la 370 km dincolo de linia de coastă a unui stat, între apele sale teritoriale și apele internaționale.
Coreea de Nord „repetă acte provocatoare cu o frecvență fără precedent. Reiterăm cu tărie că acest lucru este absolut inacceptabil”, a declarat Kishida.
Casa Albă a condamnat „cu fermitate” lansarea, despre care a spus că este „o încălcare flagrantă a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și că ridică inutil tensiunile și riscă să destabilizeze situația de securitate din regiune”.
Coreea de Nord a lansat deja o rachetă balistică intercontinentală la 3 noiembrie, dar se pare că aceasta a eșuat. Țara a încălcat în martie un moratoriu autoimpus în ceea ce privește lansările de astfel de rachete cu rază lungă de acțiune în 2017.
Coreea de Nord a promis un „răspuns feroce” la alianța dintre Sud, Japonia și SUA
La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe al Coreei de Nord a promis un răspuns „feroce” la consolidarea alianței de securitate dintre Seul, Tokyo și Washington.
Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au intensificat exercițiile militare comune în ultimele luni, în fața amenințărilor Coreei de Nord, care vede exercițiile ca pe niște repetiții generale pentru o invazie a teritoriului său sau o răsturnare a regimului lui Kim Jong Un.
În timpul unei întâlniri care a avut loc marți în marja summitului G20 de la Bali, președintele american Joe Biden i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping să intervină pe lângă Coreea de Nord pentru a opri escaladarea și a renunța la intenția de a efectua un test nuclear, așa cum Washingtonul și Seulul au indicat că intenționează să facă.
Biden, omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol și Kishida au promis, de asemenea, duminică, un răspuns „puternic și ferm” dacă Phenianul va efectua testul, care ar fi primul din 2017 și al șaptelea din istoria sa.
Șeful diplomației nord-coreene, Choe Son Hui, a replicat că întărirea alianței militare dintre Seul, Tokyo și Washington „aduce situația din peninsula coreeană într-o fază imprevizibilă”.
Cu cât alianța devine mai puternică, „cu atât mai feroce va fi răspunsul militar al RPDC”, a declarat Choe, folosind acronimul pentru Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord.
Serie de lansări fără precedent
Phenianul a efectuat o serie de lansări fără precedent de la începutul lunii noiembrie, inclusiv o rachetă care a căzut în apropierea apelor teritoriale ale Coreei de Sud pentru prima dată de la sfârșitul Războiului din Coreea, în 1953. Președintele Yoon a denunțat o „invazie teritorială de facto”.
Numai pe 2 noiembrie au avut loc 23 de lansări de rachete nord-coreene, mai multe decât în tot anul 2017, când liderul Kim Jong Un și președintele american de atunci, Donald Trump, s-au amenințat reciproc cu apocalipsa nucleară.
În septembrie și octombrie, Coreea de Nord a efectuat deja o serie abundentă de lansări, inclusiv o rachetă balistică cu rază medie de acțiune care a survolat Japonia pentru prima dată în ultimii cinci ani.
Phenianul și-a justificat demonstrația de forță din noiembrie prin atitudinea „agresivă și provocatoare” a Seulului și a Washingtonului, care în același timp efectuau între ele cele mai mari manevre aeriene de până acum, incluzând avioane invizibile și bombardiere strategice.
Analiștii consideră că Phenianul, care, conform rezoluțiilor ONU, nu are voie să lanseze rachete balistice, a fost încurajată de probabilitatea de a scăpa de orice noi sancțiuni ONU din cauza diviziunilor din Consiliul de Securitate, unde China și Rusia blochează orice încercare a SUA în acest sens.