Sari direct la conținut

Coreea de Nord își deschide granițele pentru turiștii străini după ani de izolare / „Utopia socialistă” din nordul țării, prima care va putea fi vizitată

HotNews.ro
Coreea de Nord își deschide granițele pentru turiștii străini după ani de izolare / „Utopia socialistă” din nordul țării, prima care va putea fi vizitată
Kim Jong Un inspectând lucrările de construcție de la Samjiyon în 2019, înainte de a închide granițele țării, FOTO: STR / AFP / Profimedia

Coreea de Nord va primi din nou turiști străini în orașul Samjiyon din nord-estul țării începând cu luna decembrie, fiind posibil ca măsura să fie extinsă și la restul țării, relatează miercuri Reuters în baza informațiilor transmise de agențiile de turism.

Reuters comentează că mutarea reprezintă un semn că regimul izolaționist al lui Kim Jong Un este pregătit să deschidă granițele țării pentru turiștii străini după ani de controale stricte la graniță din cauza temerilor legate de pandemia de COVID-19.

„Am primit confirmarea din partea partenerului nostru local că turismul către Samjiyon și probabil către restul țării va fi reluat oficial în decembrie 2024”, a anunțat pe site-ul său Koryo Tours, o agenție de turism de la Beijing.

Zborurile internaționale înspre și dinspre Coreea de Nord au fost reluate anul trecut și un grup mic de turiști ruși a vizitat țara pentru un sejur privat în luna februarie.

Mai mulți oficiali străini, printre care și președintele rus Vladimir Putin, au vizitat Phenianul după ridicarea restricțiilor de călătorie. Putin a efectuat o vizită oficială în Coreea de Nord chiar luna trecută.

Însă ultima oară când granițele nord-coreene au fost pe deplin deschise turiștilor internaționali a fost în 2020.

Coreea de Nord încearcă să ademenească turiștii străini cu o „utopie socialistă” în nordul țării

„După ce a așteptat timp de peste patru ani să facă acest anunț, Koryo Tours este foarte entuziasmată de deschiderea din nou a turismului de către Coreea de Nord”, a mai notat agenția de turism chineză, adăugând că firma sa parteneră de la Phenian va anunța itinerariile și datele pentru sejururi în următoarele săptămâni.

Regimul lui Kim Jong Un pretinde că a construit în Samjiyon o „utopie socialistă” și „un model de oraș montan de civilizație înaltă” cu apartamente și hoteluri noi, o stațiune de ski și clădiri comerciale și culturale. Orașul se află în apropierea graniței cu China.

Însă în luna iulie liderul suprem Kim Jong Un a demis sau retrogradat din funcție mai mulți oficiali pe care i-a acuzat de gestionarea „iresponsabilă” a proiectului Samjiyon, unul de suflet pentru el.

O altă agenție de turism, KGT Tours, a confirmat independent că turiștii internaționali vor fi primiți la Samjiyon începând cu iarna aceasta.

INTERVIURILE HotNews.ro