Sari direct la conținut

VIDEO Vladimir Putin a ajuns în Coreea de Nord pentru o vizită istorică: Îmbrățișări și zâmbete cu Kim Jong Un pe pista de aterizare a avionului președintelui rus

HotNews.ro
Vladimir Putin si Kim Jong Un in timpul vizitei presedintelui rus in Coreea de Nord, din 18-19 iunie 2024 / FOTO: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia
Vladimir Putin si Kim Jong Un in timpul vizitei presedintelui rus in Coreea de Nord, din 18-19 iunie 2024 / FOTO: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a sosit marți în Coreea de Nord pentru prima sa vizită în 24 de ani, relatează Reuters. Primele imagini îi arată pe cei doi lideri zâmbind unul la altul și îmbrățișându-se pe pista de aterizare a avionului.

„Vladimir Putin a aterizat în Phenian, capitala Coreei de Nord”, a anunţat preşedinţia rusă într-un mesaj pe Telegram.


Şeful statului rus a fost întâmpinat de bannere uriaşe care îi urau „un călduros bun venit” şi îi înfăţişau chipul zâmbitor, atârnate de stâlpii de iluminat din Phenian, alături de drapeluri ruseşti, conform imaginilor difuzate de presa de stat rusă, potrivit AFP.


Vizita oficială anterioară a preşedintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord a avut loc în 2000.


Vizita istorică, la invitația liderului nord-coreean Kim Jong Un, subliniază relația din ce în ce apropiată a Moscovei cu statul care deține arme nucleare, de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Ea intervine în contextul în care SUA acuză regimul comunist că a furnizat Rusiei „zeci de rachete balistice şi peste 11.000 de containere cu muniţii” pentru a fi utilizate de Moscova în Ucraina.

Coreea de Sud, aliat fidel al SUA, a exprimat îngrijorări similare.


Putin a emis un ordin prezidențial în ajunul vizitei prin care a spus că Moscova intenționează să semneze un „tratat de parteneriat strategic cuprinzător” cu Coreea de Nord, despre care consilierul său în politică externă, Iuri Ușakov, a spus că va include cooperarea în materie de securitate.


Putin va petrece cel puțin nouă ore cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, potrivit agenției de știri de stat ruse Tass. Evenimentele vor începe cu o ceremonie oficială de întâmpinare la prânz, ora locală.
După o sesiune foto, Putin și Kim vor ține discuții timp de aproximativ 90 de minute. Ei își vor continua discuțiile „în timpul unei plimbări”, relatează Tass, potrivit BBC.

Din delegaţia rusă fac parte ministrul apărării Andrei Belousov, ministrul de externe Serghei Lavrov, miniştrii pentru resurse naturale, sănătate şi transporturi, şefii agenţiei spaţiale ruse şi căilor ferate, precum şi principalul responsabil pe probleme de energie, vicepremierul Aleksandr Novak.

Înaintea vizitei, Coreea de Nord pare să fi făcut pregătiri pentru o posibilă paradă militară în centrul capitalei Phenian, după cum au arătat imaginile realizate de un satelit comercial.


Vizita se va încheia cu semnarea mai multor documente comune și o conferință de presă.


„O nouă pagină în relațiile Moscovei cu Phenianul a fost întoarsă” în septembrie, când Vladimir Putin și Kim Jong Un s-au întâlnit ultima dată, transmite agenția de știri de stat rusă Tass.

Pentagonul, îngrijorat de relațiile din ce în ce mai strânse dintre Rusia și Coreea de Nord

Pentagonul și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la legăturile tot mai strânse dintre Moscova și Phenian, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a sosit în Coreea de Nord.


„Aprofundarea cooperării dintre Rusia și RPDC este ceva care ar trebui să preocupe, în special pentru oricine este interesat de menținerea păcii și stabilității în Peninsula Coreeană”, a declarat reporterilor generalul-maior Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

INTERVIURILE HotNews.ro