Sari direct la conținut

Coreea de Sud a renunțat după un an la măsura „insuportabilă” luată contra Nordului / De ce a luat noul președinte această decizie

HotNews.ro
Difuzoare instalate de Coreea de Sud la granița cu Nordul, Foto: KIM JAE-HWAN / AFP / Profimedia
Difuzoare instalate de Coreea de Sud la granița cu Nordul, Foto: KIM JAE-HWAN / AFP / Profimedia

Coreea de Sud a anunțat miercuri că a încetat să difuzeze propagandă împotriva vecinului său de la NORD în zonele de frontieră, după ce noul său președinte s-a angajat să încerce să „restabilească încrederea” între cele două țări inamice, transmite France Presse.

Decizia vizează „respectarea promisiunii de a restabili încrederea în relațiile dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord și de a căuta pacea în peninsula coreeană”, a declarat Ministerul Apărării din Coreea de Sud într-un scurt comunicat.

„Difuzările au fost oprite miercuri după-amiază”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru AFP.

Relațiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, în parte din cauza liniei dure față de Phenian a fostului președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol, destituit în aprilie pentru încercarea eșuată de a impune legea marțială.

În timpul campaniei sale din 2022, Yoon l-a calificat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un drept „băiat nepoliticos” și s-a angajat să „îl învețe bunele maniere”.

Odată ajuns la putere, el a amenințat Phenianul cu lovituri preventive și a consolidat legăturile militare cu aliatul american.

Și Coreea de Nord și-a înăsprit considerabil poziția. A renunțat oficial la orice cale de reunificare, a declarat Sudul „stat inamic” și a dinamitat drumurile și căile ferate transfrontaliere repuse în funcțiune cu ani în urmă, când relațiile erau mai bune.

În iunie anul trecut, difuzoarele au fost pornite în zona demilitarizată care separă cele două Corei, ca răspuns la o serie de baloane umplute cu gunoi pe care Phenianul le-a lansat spre sud. Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un a descris atunci situația ca fiind „foarte periculoasă”.

INTERVIURILE HotNews.ro